Twenty Twenty-Two vs Twenty Twenty-One 💥
TWENTY-TWENTY-TWO (2022 vs 2021)
Twenty Twenty-Two is het standaard WP-thema voor het jaar 2022......
WordPress 6.6.1 introduceert zijn eerste "Block Theme" genaamd Twenty Twenty-Two met Full-Site Editing (FSE). Dit nieuwe WordPress-thema gebruikt blokken om alle delen van uw website te maken, inclusief uw kop-, navigatie- en voettekst. Met de nieuwe Site Editor kun je blokken maken en bewerken en biedt het extra controle over styling en typografie. Om u volledige controle te geven over het ontwerp van uw website, is er een nieuw templatesysteem geïntroduceerd.
Advertisement
TWENTY TWENTY-TWO THEME WAARDERING
Je zou bijna medelijden krijgen met de Wordpress-ontwikkelaars omdat ze heel hard hun best doen en met nieuwe dingen komen, maar hun thema's krijgen zeer slechte beoordelingen. Kijk eens naar de afbeelding hieronder en zie hoe bijna hetzelfde aantal mensen het 1 of 2 sterren scoort als 5 sterren. In totaal geeft het een gemiddelde beoordeling van 3.4, wat gewoon extreem slecht is.
HOE STARTEN MET HET TWENTY TWENTY-TWO THEMA?
Wel, als je WordPress 6.6.1 op je website hebt staan dan heb je ook dit nieuwe thema. Ga gewoon naar het themagedeelte en activeer het. Het thema heeft binnen enkele maanden al 200.000+ actieve installaties opgebouwd. Logisch, aangezien het thema al in Wordpress zit, wordt het natuurlijk veel gebruikt. Ook omdat mensen er nieuwsgierig naar zijn.
TWENTY TWENTY-TWO SITE EDITOR
De nieuwe Site Editor wordt gebruikt in plaats van de WordPress-thema-aanpasser voor blokthema's zoals Twenty Twenty -Twee. Dit menu is toegankelijk via het WordPress-uiterlijkmenu. De WordPress-thema-aanpasser kan nog steeds worden gebruikt wanneer een thema dit vereist.
TWENTY TWENTY-TWO TYPOGRAFIE
Twenty Twenty-Two gebruikt het Source Serif Pro-lettertype om de koppen te maken. Het is gekoppeld aan een eenvoudig en gemakkelijk te lezen schreefloos lettertype. Sans Serif-lettertypen behoren tot de grafische ontwerptrends voor 2022. De volgende lettergroottes zijn beschikbaar in de editor voor het Twenty Twenty-Two-thema: 16px, 18px, 20px, 24px, 40px, 96px, 144px.
2022 REVIEW: BLOCK STYLING
Met de site-editor kunt u de stijl van specifieke blokken op uw website aanpassen. Dit is een grote verbetering die website-eigenaren zullen waarderen. Styling is echter allemaal erg basic, verwacht er niet te veel van.
2022 REVIEW: KLEUREN
U kunt de standaardkleuren voor uw thema instellen, evenals algemene elementen zoals tekst, links en achtergrond. U kunt ook effen kleuren en verlopen configureren. Er is geen geavanceerde kleureneditor zoals die we in Photoshop vinden of geweldige thema's als Divi of Astra. Om eerlijk te zijn is het net als de Block Styling erg basic.
TWENTY TWENTY-TWO TEMPLATES
WordPress heeft nu zijn eigen sjabloonsysteem en is rechtstreeks geïntegreerd in de Site Editor. Alle lay-outs zijn toegankelijk vanaf de pagina's die sjablonen en delen daarvan bevatten.
- Templates Hiermee worden pagina-templates weergegeven, zoals uw startpagina, blogindex, pagina's met zoekresultaten en archiefpagina's.
- Template parts - Dit toont u template-onderdelen zoals uw kop- of voettekst
Wat Wordpress hier eigenlijk doet, is het imiteren van alle toppaginabuilders en thema's die honderden sjablonen bieden. De 11 sjablonen zoals zoekpagina, archief, enkele post, enz. vertegenwoordigen allemaal heel weinig in termen van ontwerp. Sjablonen kunnen nu ook op meerdere pagina's worden opgeslagen en hergebruikt. Als deze door jou zijn aangepast, verandert dat direct op al deze pagina's. Dit is ook iets dat paginabouwers zoals Divi en Elementor al jaren aanbieden, en ze hebben er een veel duidelijker en beter systeem voor.
TWENTY TWENTY-TWO: THEME BLOCKS
De Block Inserter is het grote plusteken (+) in de rechterbovenhoek van de Site Editor of Block Editor. Het verdeelt blokken in categorieën zoals tekst, media, ontwerp en widgets. WordPress 6.6.1 introduceert een nieuwe categorie, thema. Het bevat 23 blokken die kunnen worden gebruikt om uw website-ontwerp te maken. Slechts 20 daarvan kunnen in de Block Editor worden gebruikt.
Dit zijn de theme blocks
- Navigatie, Site Logo Sitetitel Site Tagline Query Loop Posts List
- Sjabloongedeelte, kop- en voettekst, berichttitel, uittreksel of uitgelichte afbeelding
- Post inhoud, auteur, postdatum. Post categorieën. Tags plaatsen .
- Volgende bericht, Vorig artikel, Reacties plaatsen Inloggen/Uitloggen, termbeschrijving en archieftitel
2022 REVIEW: PATTERNS
Vooraf gemaakte blokken kunnen aan uw WordPress-website worden toegevoegd door op een knop te klikken. Deze patronen worden ook wel blokpatronen genoemd. Deze patronen werden geïntroduceerd in de WordPress 5.8 Block Editor, maar WordPress-thema's gebruikten op dat moment nog steeds de WordPress-thema-aanpasser, dus er was geen behoefte aan WordPress-thema's die patronen ondersteunden.
Vanwege de integratie met de Site Editor, zullen patronen een integraal onderdeel vormen van blokthema's zoals Twenty Twenty-Two. Twenty Twenty-Two heeft een breed scala aan patronen om u te helpen bij het ontwerpen van uw website. U kunt kiezen uit unieke patronen voor uw kop- en voettekst en voor blogberichten. Klinkt allemaal heel mooi maar dit zijn natuurlijk dingen die 15 jaar geleden zijn uitgevonden.
TWENTY TWENTY-TWO REVIEW CONCLUSIE
Het is mij niet helemaal duidelijk waarom Wordpress zijn best doet met zijn nieuwe versies en nieuwe thema's om het wiel opnieuw uit te vinden. Zowel de walgelijk slechte Gutenberg-editor als de nieuwe sjablonen zijn nutteloos omdat alle top pagebuilders veel beter zijn op dit gebied. Nou, Gutenberg kost niets, maar Elementor heeft ook een gratis versie die 20x beter is dan Gutenberg, dus waarom zou je dat niet gewoon installeren in plaats van te sleutelen aan alle verouderde dingen Wordpress zelf probeert te bieden?
TWENTY TWENTY-ONE (2021 vs 2022)
In dit Twenty Twenty-One theme review bekijken we of dit het het waard is om het in onze websites te gebruiken. Vanaf Wordpress 5.6 is dit het standaard theme voor Wordpress en het is op dit moment op 700.000+ websites actief. Een behoorlijk hoog aantal en dus komen we er niet onder uit om dit theme te reviewen.
TWENTY TWENTY-ONE THEME FEITEN
Dit theme is niet uit het niets ontstaan maar is ontsproten uit het niet al te bekende Seedlet Theme. Als we hieronder de rating bekijken van Twenty Twenty-One, dan zin we dat er ook wat mensen waren die 1 punt uit 5 gaven. Ondanks dat Twenty Twenty-One erg goed in elkaar zit, is een zogenaamd minimalistisch theme waar gewoon niet veel mee kan. Het dient als een foutloze maar simpele basis voor de blockeditor. Het theme heeft een maximale toegankelijkheid en voldoet aan de richtlijnen van WCAG 2.1 level AAA.
TWENTY TWENTY-ONE OPBOUW
Twenty Twenty-One biedt slechts 2 locaties voor menu's, het main menu bovenaan en een footermenu. Het biedt geheel volgens de mode anno 2021 een serie zachte pastelkleuren zoals hieronder te zien is op de afbeelding, en het werkt met systeemlettertypen wat prestatievoordelen oplevert, want er hoeven geen extra fonts geladen te worden.
TWENTY TWENTY-ONE FUNCTIES
Twenty Twenty-One heeft de volgende thema-functies: Title tag, automatisch RSS, Thumbnails, Article formats, Custom achtergrond, custom logo, 2 navigatiemenu's en 1 zijbalk, HTML5 elementen, en refresh voor widgets. Als u in de footer links opgeeft naar uw social sites worden hier automatisch de desbetreffende icoontjes aan toegevoegd.
Twenty Twenty-One heeft de volgende blok-functies: Editor styles, brede uitlijning, Standaard Blokstyles, Dark Editor Style, Blok kleurenpaletten, Blok lettertype en groottes, Custom regelhoogte, Responsieve embeds, Blok presets voor kleurverloop, Startinhoud, Linkkleur, en Custom Spacing.
TWENTY TWENTY-ONE FONT-SIZES
Twenty Twenty-One heeft de Gutenberg editor nodig als ondersteuning. De volgende font-sizes zijn in de editor beschikbaar voor het Twenty Twenty-One theme: 16px, 18px, 20px, 24px, 40px, 96px, 144px.
TWENTY TWENTY-ONE THEME REVIEW: KLEUREN
In het hoofdstuk "Colors & Dark Mode" van de Customizer vindt u een simpele kleur-kiezer met 10 standaard kleurpaletten. Dark Mode kan aan of uit, uw bezoekers de optie biedende om naar Dark Mode te switchen.
TWENTY TWENTY-ONE THEME REVIEW: DARK MODE
Er was in het begin sprake van dat de Dark Mode optie als aparte plug-in beschikbaar zou komen, maar op het laatste moment werd toch besloten Dark Mode in het theme zelf te integreren. De Dark Mode voor Twenty Twenty-One werd ontwikkeld door Mel Choyce-Dwan. Indien u graag Dark Mode wilt gebruiken, check uw site dan of logo's en transparante afbeeldingen nog zichtbaar zijn in deze mode, want daar treden vaak problemen op.
TWENTY TWENTY-ONE PAGEBUILDER
Ik ga u langzaam de waarheid zeggen over dit theme en alle andere standaard Wordpress-themes. Ze hebben allemaal de Gutenberg pagebuilder nodig wat gewoon een hele slechte pagebuilder is, die eigenlijk ook nog niet klaar is voor het gebruik, maar Wordpressgebruikers worden als testpersonen ingezet zeg maar. Als u prettig wilt werken, kunt u het beste Elementor Free installeren.
Nu gaan we nog een stap verder, want als u eenmaal met Elementor aan de gang bent, dan is het veel logischer om te werken met Elementor's gratis ondersteunende theme: Hello Elementor. Dit maakt de standaard Wordpress-themes gewoon compleet overbodig. Een andere geweldige optie is om Elementor met als ondersteunend theme Astra Free te nemen, dit vergroot uw mogelijkheden aanzienlijk. Astra is een van de beste themes die er zijn.
Uiteraard is het zo dat als u bereid bent wat geld uit te geven u zowel Elementor Pro als van Astra Pro zou moeten gebruiken. Dit zal uw werk tot een waar genot maken want dan werkt u met het beste spul wat er is.
Twenty Twenty-One vs Astra conclusie
Allereerst bedankt voor het lezen van deze 2022 vs 2021 vergelijking tot het einde. Als we de 2 thema's vergelijken, heeft Twenty-Twenty-Two meer te bieden, maar is het een stuk minder populair dan Twenty-Twenty-One. Wordpress verbetert hun standaardthema elk jaar, maar het heeft geen zin omdat ze nog steeds jaren achterlopen op de echt goede thema's en dat altijd zullen zijn. Sorry om te zeggen, maar beide thema's worden alleen gebruikt omdat ze met Wordpress worden geleverd, maar ze kunnen het beste worden genegeerd en onmiddellijk worden vervangen door een degelijk gratis thema zoals ik hierboven of door een goed premium thema.
Advertisement