Is WordPress een CMS [2024] 💥
WordPress is het meest gebruikte CMS op het internet, met 66,3% van alle websites waarvan we het CMS kennen. Dit is bijna de helft van het aantal websites op internet, namelijk 43,8%. Dit is een systeem waar veel mensen voor kiezen als ze een blog, webshop of website willen maken.
Dit artikel geeft een gedetailleerd overzicht van WordPress en zijn functies. We bespreken de verschillen tussen WordPress.org en WordPress.com, het gebruik van WordPress en de verschillende soorten websites die ermee kunnen worden gebouwd.
Advertisement
Wordpress.org en Wordpress.com
De twee hebben verschillende doelen. Als je een website wilt bouwen, kun je gewoon gratis ruimte krijgen op Wordpress.com, je hebt geen hosting nodig. Als je onafhankelijk wilt zijn, zorg dan voor een goede hosting en download het Wordpress CMS van Wordpress.org.
Wordpress.com
WordPress.com host websites met behulp van een websitebouwer die is gebouwd op WordPress. WordPress.com wordt, in tegenstelling tot zijn zelfgehoste tegenhangers, gehost. Dit betekent dat het eigenaar is van de webservers die de websites van zijn gebruikers opslaan.
Gebruikers die zich gratis aanmelden voor de service, moeten een merkdomeinnaam gebruiken, zoals uwwebsitenaam.wordpress.com. U moet upgraden naar een premium abonnement om een aangepast domein te gebruiken. Er zijn nog andere beperkingen aan de gratis versie. Gebruikers kunnen geen WordPress-thema's of plug-ins installeren. Gehoste WordPress.com is beter voor gebruikers die snel een website moeten maken en zich geen zorgen maken over maatwerk en beperkte flexibiliteit.
Wordpress.org
WordPress.org host de gratis software voor inhoudsbeheer die u kunt gebruiken om een door uzelf gehoste WordPress-versie te hosten. U moet eerst uw domeinnaam registreren en vervolgens een webhostingpakket aanschaffen om een door uzelf gehoste site te bouwen. De prestaties van uw website zijn afhankelijk van het type en de kwaliteit die u kiest voor webhosting. Met zelfhosting hebben gebruikers meer controle over de webruimte die ze huren bij webhostingproviders.
WordPress self-hosted geeft u toegang tot alle functies. Elk WordPress-thema of elke plug-in kan worden gedownload van de door uzelf gehoste versie van WordPress. Zelfs degene die ze hebben gemaakt. Zelf gehoste WordPress is ideaal voor gebruikers die een hoge mate van flexibiliteit en maatwerk willen, maar ook voor degenen die van plan zijn hun websites in de toekomst te schalen.
Redenen om Wordpress te gaan gebruiken
- Wordpress is een uiterst aanpasbaar en flexibel CMS. WordPress kan voor veel doeleinden worden gebruikt, waaronder bloggen en het bouwen van een online portfolio. WordPress verwelkomt community-ontwikkelaars. Veel thema's en plug-ins zijn nu beschikbaar in de WordPress-bibliotheek.
- Is WordPress een gratis CMS? Ja. Het WordPress-platform is volledig gratis te downloaden en te gebruiken, hoewel gebruikers veilige webhosting en een domein nodig hebben.
- Het is schaalbaar. WordPress kan websites van elke grootte hosten, op voorwaarde dat het webhostingplan de vereiste middelen biedt. Zodra uw website actief is, hoeft u niet naar een ander platform te verhuizen.
- Het is heel gemakkelijk te gebruiken. WordPress is veel eenvoudiger dan het handmatig coderen van een website. Hoewel het mogelijk is om het met code aan te passen, is het ook mogelijk om mooie en functionele websites te maken met alleen de grafische gebruikersinterface.
Het WordPress-dashboard
Het WordPress admin-dashboard, ook wel admin-gebied genoemd, is ook bekend. Het wordt gebruikt door beheerders en geautoriseerde bijdragers om WordPress te bewerken en onderhoud uit te voeren. De basismanier om toegang te krijgen tot het WordPress-dashboard is door naar yourdomain.com/wp-admin te gaan en in te loggen door de gebruikersnaam en het wachtwoord in te voeren die zijn ingesteld tijdens het installatieproces van WordPress. Er zijn echter meer manieren om in te loggen op Wordpress.
Het beheerdersdashboard bevat alle functies voor websitebeheer, zoals de thema-aanpasser, inhoudseditor, plug-ins en widgets. In de volgende secties behandelen we ze allemaal. U kunt vanuit uw dashboard toegang krijgen tot het instellingenmenu om WordPress te configureren. Je kunt de slug aanpassen of reacties uitschakelen.
Wordpress-thema en thema-aanpasser
U kunt uw huidige thema of ontwerpsjabloon aanpassen met de thema-editor. U kunt een logo uploaden en het navigatiemenu aanpassen. Elk thema biedt verschillende aanpassingsniveaus.
Onthoud dat zelfs de beste gratis thema's beperkt kunnen worden aangepast. Goede Premium WordPress-thema's bieden meer aanpassingsmogelijkheden, functionaliteit en ondersteuning. Voor een naadloze en intuïtieve ontwerpervaring kunt u overwegen een plug-in voor het maken van pagina's te installeren. Met paginabuilders kunt u functionaliteit naar de thema-editor slepen en neerzetten, wat geweldig is voor beginners.
De WordPress-editor
De teksteditor, ook wel de inhoudseditor genoemd, is waar gebruikers WordPress-pagina's en -berichten kunnen bewerken, publiceren en toevoegen. Als u bekend bent met tekstverwerkers zoals Microsoft Word, zal het gemakkelijk zijn om de editor van WordPress te leren gebruiken. Gutenberg, de nieuwste versie van de editor van WordPress, maakt het gemakkelijker om inhoud op WordPress te maken. Er zijn echter veel betere editors. Het beste is om met Divi te werken, omdat dit de beste editor en het beste thema is een.
Met Gutenberg-editors kunnen gebruikers blokken toevoegen, dit zijn inhoudscomponenten die verschillende tekst- en mediaformaten bevatten, evenals ontwerpelementen. Het blok kan worden gebruikt om een afbeeldingengalerij of tekstuele inhoud toe te voegen aan een WordPress-bericht. Met de instellingenzijbalk kunnen gebruikers tags, een uitgelichte foto en een beschrijving toewijzen aan de pagina of het bericht nadat deze is gemaakt. Deze instellingen op de zijbalk kunnen een positieve invloed hebben op zoekmachineoptimalisatie (SEO).
Met Wordpress kun je allerlei soorten websites maken. Het begon allemaal met mensen die het gebruikten voor blogs. Tegenwoordig wordt het echter gebruikt voor zakelijke websites, blogs, portfolio's, webshops en persoonlijke websites. Ik hoop dat dit je vraag "Is Wordpress een CMS" een beetje beantwoordt. Als je WordPress wilt gaan gebruiken, lees dan dit artikel over hoe je het in 5 minuten installeert.
Advertisement