Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

Interne serverfout Wordpress [2024] 💥

Interne serverfout Wordpress


Websites kunnen veel problemen ondervinden. Een interne serverfout is een veelvoorkomend probleem. Het exacte foutbericht dat u ontvangt, kan verschillen, afhankelijk van de browser en website die u gebruikt. Het kan verschijnen als een HTTP 500-fout of HTTP-fout 500.

Sommige foutmeldingen in WordPress geven context en details die je helpen de oorzaak te achterhalen en op te lossen. 500 Internal Server Error is niet een van deze. Soms is er geen foutmelding, maar een leeg scherm. Dit staat bekend als het White Screen of Death (WSoD).

Een ding waarvan u bijna zeker kunt zijn, is dat het probleem te wijten is aan uw server of website (en niet aan uw browser). Deze foutmelding kan een van de volgende oorzaken hebben:

  • Scriptprobleem veroorzaakt door een plug-in of een thema van derden dat op uw website is geïnstalleerd
  • Beschadigd WordPress-kern- of.htaccess-bestand
  • Uw server heeft de PHP-geheugenlimiet overschreden

Advertisement

Divi Ad 680px


NB: maak altijd een back-up van uw website voordat u wijzigingen aanbrengt.

1. Activeer het standaard WordPress-thema

WordPress kan een interne serverfout ervaren vanwege uw thema. Het tijdelijk wisselen van WordPress-thema kan helpen als het probleem zich blijft voordoen nadat je een thema hebt bijgewerkt of geïnstalleerd. Als u toegang heeft tot uw WordPress-beheerdersgebied, kunt u uw thema wijzigen. Navigeer naar "Uiterlijk" >> "Thema's" en activeer een standaardthema zoals Twenty Twenty Three.

Als alternatief als u geen toegang heeft tot uw WordPress-backend. Log in op uw hostingpaneel, ga naar bestandsbeheer en daar vindt u de themamap op home/public_html/wp-content/themes. Deactiveer je thema door de naam van de huidige themamap te bewerken (klik met de rechtermuisknop > "Hernoemen"), schrijf "-deactivated" erachter. De website verandert nu automatisch naar een standaardthema. Controleer of de interne serverfout is verdwenen.


Interne serverfout Wordpress probeer standaard theme


2. Deactiveer alle WordPress-plug-ins

Een andere reden dat u deze foutmelding krijgt, kan zijn dat een van uw plug-ins problemen heeft. U kunt al uw WordPress-plug-ins tijdelijk uitschakelen om te controleren of het waar is. Als de fout is opgelost, weet u dat een plug-in deze heeft veroorzaakt. U kunt alle plug-ins uitschakelen vanuit uw WordPress-beheerdersscherm door naar het menu Plug-ins te gaan. Selecteer alle plug-ins door het vakje aan te vinken en selecteer vervolgens "Deactiveren" bij Bulkacties. Klik op de knop "Toepassen".


Interne serverfout Wordpress plugins deactiveren


Als alternatief als u geen toegang heeft tot uw WordPress-backend. Log in op uw hostingpaneel, ga naar bestandsbeheer en daar vindt u de themamap op home/public_html/wp-content. Deactiveer alle plug-ins door de naam van de themamap te wijzigen (klik met de rechtermuisknop > "Hernoemen"), van "plugins" naar "plugins-gedeactiveerd". Controleer of uw interne serverfout nu is verdwenen. Als dat het geval is, kunt u nu inloggen op uw backend. Begin de plug-ins één voor één te activeren. Controleer tussendoor of de fout opnieuw verschijnt. Als dat zo is, heb je nu de boosdoener gevonden, de slechte plug-in. Vervang het.

3. Foutopsporing

Het gebrek aan informatie is een van de ergste aspecten van het omgaan met een interne serverfout in WordPress. U kunt inzicht krijgen door de foutopsporingsmodus op uw WordPress-site in te schakelen. Dit kan worden gedaan door het bestand wpconfig.php te bewerken met een bestandsbeheerder. Nadat u het bestand heeft gevonden, zoekt u naar "WP_DEBUG". U kunt de waarde van dit bestand wijzigen in "true" als het wordt gevonden. U kunt het volgende kopiëren en aan het einde van uw bestand plakken als u dergelijke tekst niet hebt gevonden.


define( "WP_DEBUG", true);

Sla uw bestand op als u klaar bent. Laad vervolgens uw WordPress-website opnieuw. U zou nu een foutmelding moeten zien en, idealiter, een coderegel die het probleem aangeeft. U kunt doorgaan naar de volgende stap als dit niet het geval is. Wanneer u klaar bent, wijzigt u de foutopsporingswaarde in "false".

4. Verhoog de PHP-geheugenlimiet

Controleer vervolgens of de fout wordt veroorzaakt door het overschrijden van uw PHP-geheugenlimiet. Het kan te wijten zijn aan een slecht gecodeerde plug-in of thema, of een andere reden. Er zijn drie bestanden die kunnen worden gebruikt om de geheugenlimieten van PHP te verhogen: wp-config.php, .htaccess en php.ini. Lees hier hoe je de PHP mem-limiet kunt verhogen door deze 3 bestanden te bewerken.

5. Controleer .htaccess

Een beschadigd.htaccess-bestand is een andere veel voorkomende reden voor de 500 Internal Server Error (Wordpress). Dit bestand kan worden hernoemd naar ".htaccess_deactivated" om te bepalen of dit het probleem is. Dit bestand is te vinden in de hoofdmap van uw site home/public_html. Klik met de rechtermuisknop op het .htaccess-bestand en kies "Hernoemen". Zorg ervoor dat "Toon verborgen bestanden" in "Instellingen" is ingeschakeld, anders zie je het bestand niet. Zie screenshot.


Interne serverfout Wordpress .htaccess


6. Controleer de PHP-versie

Sommige plug-ins hebben een specifieke versie van PHP nodig om te kunnen functioneren. Een andere reden waarom deze fout kan optreden, is vanwege incompatibiliteitsproblemen tussen PHP-versies die op uw site zijn geïnstalleerd en plug-ins. Mogelijk gebruikt u ook een oudere versie van PHP om bepaalde functies te ondersteunen. U zou moeten kunnen bepalen welke plug-in het probleem veroorzaakt door de stappen in het tweede gedeelte te volgen. Lees hier hoe u uw PHP-versie kunt controleren en upgraden.

7. Installeer de kernbestanden van WordPress opnieuw

U zou nu de 500 Internal Server Error moeten kunnen oplossen. Als je het echter nog steeds ziet, bestaat de mogelijkheid dat sommige WordPress-kernbestanden beschadigd zijn. In dit geval kunt u ze opnieuw uploaden om het probleem op te lossen. Lees hier hoe je de Wordpress-kernbestanden opnieuw installeert.

8. Mail je hostingprovider

Als je nog steeds de 500 Internal Server Error ziet wanneer je alle bovenstaande methoden probeert en niets werkt, neem dan contact op met je hostingprovider. De provider moet de serverlogboeken kunnen controleren om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Mogelijk moet u serverproblemen oplossen om de fout te verhelpen. Ze kunnen ook helpen met andere problemen die kunnen bijdragen aan het probleem.


Advertisement

Divi Ad 680px



Scroll naar boven