Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

Back-up maken van een WP-website [2024] 💥

Een back-up maken van een WordPress-website


Back-ups van uw website zijn belangrijk en mogen niet over het hoofd worden gezien. Het kan u in veel situaties een hoop ellende besparen. Als uw site is gehackt, wordt beïnvloed door een update of een fout, kunt u de opgeslagen versie herstellen.

Het kan u uren aan probleemoplossing en tijd besparen door uw WordPress-back-up op te slaan. Een back-up kan u ook helpen uw site te dupliceren en naar een nieuwe host te verplaatsen. Als u geen actuele back-up heeft, moet u deze bovenaan uw lijst plaatsen.


Advertisement

Divi Ad 680px


1. Maak een back-up van uw WP-site met behulp van een plug-in

We gebruiken de plug-in Updraft Plus. U kunt de plug-in hier downloaden en uploaden naar uw website of gebruik de zoekbox bij "Plugins" >> "Nieuwe toevoegen" in uw WP-backend. Dat is de snelste manier. Deze plug-in heeft meer dan 3 miljoen websites actieve installaties.

Na het activeren van de plug-in leidt deze u automatisch naar de plek waar u uw eerste back-up maakt. Zie screenshot hieronder. U kunt het paneel ook vinden bij "Instellingen" >> "UpdraftPlus-back-ups". Om allerlei geavanceerde instellingen te hebben, moet je de pro-versie kopen. Voor de meeste mensen die niet veel weten over websites, is dit de meest comfortabele manier om met back-ups te werken met behulp van een plug-in.


Een back-up maken van een WordPress-website using a Plugin


Volgende stap: U wordt gevraagd welke opties u wilt. Je wilt natuurlijk dat zowel de database als je bestanden in de back-up staan, dus laat beide opties aangevinkt.


Een back-up maken van een WordPress-website using a Plugin


Je back-up is nu klaar. U moet nu snel alle instellingen voor automatisch plannen bepalen die u wilt.


Een back-up maken van een WordPress-website using a Plugin


Als u een door u gemaakte back-up wilt herstellen, is dit nu slechts 1 klik. Dit is een geweldige plug-in, zelfs de gratis versie.


Een back-up maken van een WordPress-website using a Plugin


2. Maak een back-up van uw WP-site met behulp van een Webhost Panel (Cpanel/Plesk/DirectAdmin)

De meest gebruikelijke manier om een back-up te maken voor de meeste mensen is met hun Webhost Panel. Dat kan Cpanel, Plesk, DirectAdmin of een ander systeem zijn. De meest gebruikte is Cpanel, dus ik zal je de screenshots daarvan laten zien, maar de andere systemen hebben vrijwel dezelfde stappen.

Log in op uw hostingpaneel, gebruik het zoekvak, typ "terug", klik op "Back-ups". We zijn nu wat de onderstaande schermafbeelding ons laat zien. Vanaf hier zijn er 3 opties. De eerste optie zegt "Download een volledige accountback-up". Bij deze optie moet de back-up nog wel aangemaakt worden aangezien het een back-up is van dit moment.

Dat zal enige tijd duren, of behoorlijk wat tijd als je veel GB's op je account hebt staan. Als de back-up klaar is, kunt u deze downloaden vanuit de map /home in Bestandsbeheer. U wordt per e-mail op de hoogte gebracht als de back-up klaar is om te downloaden.


Een back-up maken van een WordPress-website using a Webhost Panel


Tweede optie: Als u geen 10 minuten wilt wachten tot uw back-up klaar is, kunt u direct een back-up downloaden die al klaar is. Een back-up van eerder vandaag, gisteren, vorige week of 2 weken geleden. Dit is afhankelijk van de instellingen die de beheerder van de server heeft gezet.

Derde optie: Als u geen volledige back-up van uw account nodig heeft, met al uw e-mail en een heleboel dingen, gebruikt u deze optie waarschijnlijk niet. Download de bestanden en database van uw websites afzonderlijk. Het spreekt allemaal voor zich als je naar de bovenstaande schermafbeelding kijkt.

3. Maak een back-up van uw WP-site met behulp van WHM

WHM is het systeem dat Cpanel gebruikt om de volledige server te beheren. Als u WHM-toegang heeft, betekent dit dat u een beheerder bent en dat u uw gewonnen back-upinstellingen kunt maken. Nog een voordeel is dat u uw account met slechts een paar klikken kunt vervangen door een back-up.

Log in op uw WHM, gebruik de zoekbox, zoek "terug". U ziet nu 4 back-upopties in het menu. We zullen er 2 bespreken. Klik eerst op "Back-upconfiguratie". De onderstaande schermafbeelding laat zien wat u daar zult zien. Het begint eigenlijk met alle dagen van de week waarop je ook backups kunt programmeren. U kunt er ook voor kiezen om wekelijkse of maandelijkse back-ups te maken. Als uw server de ruimte heeft, kunt u zoveel back-ups bewaren als u wilt. Als je elk uur back-ups nodig hebt, heb je een geavanceerdere (en duurdere) hostingprovider nodig, zoals Kinsta.


Een back-up maken van een WordPress-website using WHM


4. Maak een back-up van uw WP-site met behulp van FTP

Alles wat ik over FTP te zeggen heb, is dat het te oud is en niet meer nodig is om het te gebruiken, aangezien alle hostings tegenwoordig een geweldig paneel met Filemanager bieden om mee te werken. Met FTP upload je al je bestanden één voor één, dit geeft te veel ruimte voor fouten en het is erg tijdrovend. Gebruik het niet.


Advertisement

Divi Ad 680pxScroll naar boven