Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

Gutenberg vs UX-Builder Test [2024] 💥

Gutenberg vs UX-Builder


GUTENBERG vs UX-BUILDER


We houden ons vandaag bezig met de vergelijking Gutenberg vs UX-Builder voor [2024]. Er zijn nog al wat verschillen tussen deze 2 pagebuilders. We tonen de laatste upgrades en toekomst van beide pagebuilders. Gutenberg komt standaard met Wordpress en heeft geen pro-versie, UX-Builder komt in principe gratis met het Flatsome Theme wat 60 dollar kost.



GUTENBERG (Gutenberg vs UX-Builder)

Gutenberg Wordpress editor review


Toen Gutenberg net uit was, schrok ik me rot. Waar was de Wordpress editor? Men denkt dan dat het een verbetering zal zijn en probeert ermee te werken. Snel kwam ik erachter dat het de grootst mogelijke rommel was. Wat een teleurstelling. In dit Gutenberg Wordpress editor review voor [2024] kijken we of meer mensen hier niet blij mee zijn en wat de toekomst biedt.

Gutenberg editor Ratings

Laten we om te beginnen op de pagina van de plug-in zelf eens kijken wat de ratings ervoor zijn.


Gutenberg editor review ratings


Een gemiddelde rating van 2 sterren dus. Van de ongeveer 3000 mensen die een rating gaven waren er 2100 die het minimum aantal sterren van 1 gaf, als men met 0 had kunnen raten hadden deze dat waarschijnlijk gedaan. Aan de andere kant waren er 600 mensen die een 5 sterren rating gaven. Ik moest even denken hoe dat kan, maar u kent het internet net zo goed als ik en het is gebruikelijk om altijd de maximale 5 sterren te geven ook alsje niet zo tevreden bent om de bouwers van iets een plezier te doen. We stellen in dit Gutenberg review dus vast dat het gros van de mensen het net als ik het een vuilnishoop vindt.


Advertisement

Divi Ad 680px


Disable Gutenberg

Om van de verschrikkelijke Gutenberg editor af te komen zijn er diverse plug-ins. We nemen er 2 onder de loep, de eerste is "Disable Gutenberg".


Disable Gutenberg plugin


Hierboven is te zien dat van de practisch 500 mensen die een rating gaven aan deze meer dan 5 miljoen keer geïnstalleerde plug-in, gaven ze op 4 mensen na alle 5 sterren, zo blij waren ze voor goed van Gutenberg af te zijn.

Classic Wordpress editor

De "Classic Editor" plug-in is van Wordpress zelf en is er minstens tot 2024 aangezien ze kennelijk zelf weten dat Gutenberg niet deugt. Kennelijk denken ze er in een jaar of 2 nog wat van te kunnen maken. Probleem zal zijn dat practisch iedereen er een haat tegen opgebouwd heeft tegen die tijd. Goed, miljoenen mensen gebruiken deze plug-in en zijn ratings vindt u hieronder.


Wordpress Classic editor ratings


De editor zelf

Op papier is Gutenberg een WYSIWIG front-end pagebuilder. Bij het woord pagebuilder denkt u waarschijnlijk aan een Divi-like experience maar vergeet dat maar snel. Gutenberg is erg traag (teveel Javascript) en werkt bijzonder onhandig. Onderstaande image geeft een beeld van wat u voorgeschoteld krijgt in het back-end en front-end, daar moet u het mee doen. Het enige wat als positief gezien kan worden is dat wanneer u een grote tekst met titels en tekstblokken er in "plakt", de editor zelf alles opdeelt in blokken. Ik zeg positief, maar sommige mensen hebben liever zelf de controle daarover misschien en het kan dus ook heel erg irritant zijn.


Gutenberg back-end view

Gutenberg back-end editor



Gutenberg front-end view

Gutenberg front-end editor


Gutenberg met bepaalde themes

In combinatie met goede themes als Astra of Generatepress is het werkblad wat aantrekkelijk zoals hieronder op de afbeeldingen te zien is. Ondanks dat is er nog altijd geen vergelijking met echte goede editors die er vandaag de dag zijn zoals Divi, Elementor en Thrive.


Gutenberg + Generatepress

Gutenberg + Generatepress



Gutenberg + Astra

Gutenberg + Astra


Gutenberg proefkonijnen

In pricipe worden wij als Wordpress gebruikers gebruikt om de Gutenberg editor te testen totdat er na een jaar of 4 eindelijk fatsoenlijk mee te werken valt. Uiteraard wordt dit verzwegen, er wordt er gedaan of het een fantastische verbetering in Wordpress is. Anders zou iedereen de editor meteen afkeuren wat nu ook al het geval is aan de ratings te zien. Men is niet gek natuurlijk.

Ik ga verder niet op alle kleine details in, Gutenberg is compleet BETA en zou eerst goed getest moeten worden een paar jaar zonder in Wordpress te zitten. Verder ontbreekt er veel in de editor, werkt hij verwarrend, is langzaam en niet precies.

Mijn advies wat betreft Gutenberg

Mijn advies is eenvoudig. Niet met deze editor gaan werken om teleurstellingen en fouten te voorkomen. Installeer meteen een van de 2 hierboven besproken plug-ins die Gutenberg laten verdwijnen en de oude vertrouwde Wordpress editor weer terug zetten.

Als u bereid bent om wat kosten te maken om met een goede editor te werken, kunt u het beste het Divi Theme kopen, met de Divi Builder (pagebuilder) er al in. Dit is het neusje van de zalm op dit gebied en zult u geen spijt van krijgen.


Naar Gutenberg





THE UX-BUILDER (Gutenberg vs UX-Builder)

UX-Builder review


De UX-Builder is een verbijsterend goede pagebuilder die u misschien nog niet kent. De pagebuilder wordt niet los als plugin verkocht, althans nog niet en heeft daarom alleen bekendheid bij degenen die het Flatsome Theme kennen. Dit goed scorende theme wordt verkocht via de beruchte Themeforest-marktplaats. U kunt hier mijn review voor het Flatsome Theme lezen.

UX-BUILDER PAGEBUILDER REVIEW

De UX-builder is een responsive front-end pagebuilder wat inhoudt dat u meteen op de pagina kunt werken, en dat voor alle apparaten dus mobile, tablet en desktop. Vergelijkbare pagebuilders zijn de beste die er zijn zoals Divi, Elementor, Brizy en Beaverbuilder. Om met dit soort pagebuilders te werken zijn absolute geen echte webdesigner vaardigheden nodig, ze zijn voor iedereen geschikt. Er zijn uiteraard kleine verschillen tussen deze pagebuilders dus wennen aan een nieuwe pagebuilder is wel degelijk een proces waar u even door moet.

UX-BUILDER VIDEO

De bouwers van het theme hebben een stuk of 15 verschillende video's beschikbaar om snel kennis te maken met dit product en als ondersteuning voor de gebruikers ervan. U kunt hier op de pagina op de blauwe knop met "Preview Item" klikken om al deze video's snel te vinden. De belangrijkste ervan geef ik hieronder direct weer.


Flatsome Theme Youtube Video


UX-BUILDER REVIEW: ELEMENTS

Themes adverteren vaak over de vele elementen die erin zitten, in werkelijkheid behoren deze elementen (ook wel widgets genaamd) toe aan de pagebuilder. De UX-Builder beschikt over een stuk of 45 elementen in totaal een fraai aantal. Hiertoe behoren call-to-action buttons, headings, video, image, sliders, team, counters, enzovoorts. Er zijn pagebuilders met een nog groter aantal elementen maar 45 is al flink hoor. De UX-Builder heeft niet wat bij een pagebuilder als Elementor het geval is dat er vele third parties zijn die extra elementen ervoor te koop aanbieden.


UX-builder Review: Elements


UX-BUILDER: GRIDS (DRAG & DROP)

De UX-Builder biedt vele speciale features zoals de drag and drop grid-builder. Uw foto-grids kunnen op deze manier razendsnel opgebouwd worden, veel sneller dan vroeger. Tevens zijn er erg veel mogelijkheden zoals zoom zoals hieronder te zien is.


UX-builder: Grids (drag & drop)


UX-BUILDER: BANNERS/SLIDERS

Hetzelfde geldt voor het in de UX-Builder ingebouwde systeem voor het bouwen van sliders en banners. Het werkt allemaal prachtig, in een mum van tijd heeft u schitterende sliders in elkaar gezet. Ook deze feature werkt weer met drag & drop overigens.


UX-builder: Banners/Sliders


UX-BUILDER SHORTCODES

Al merkt men hier niet al teveel van, de UX-Builder is gebouwd op shortcodes. Dit maakt de editor zeer snel om mee te werken. Een voorbeeld van hoe de code er uitziet is hieronder te zien. Uiteraard kan men moeilijk op een ander editor overstappen aangezien die niets van de door Flatsome geproduceerde shortcodes snapt. Dit geldt echter voor de meeste pagebuilders.


UX-builder Shortcodes


UX-BUILDER EN FLATSOME

Uiteraard is het zoals eerder aangegeven zo dat u de UX-Builder erbij krijgt in het Flatsome Theme. Dit theme neemt week na week de 2e plek in op Themeforest voor bestverkochte themes. We hebben het hier dus te doen met de combinatie van een goed pagebuilder met een erg goed theme te doen. Aan dit theme zitten uiteraard nog veel meer voordelen zoals een enorme bibliotheek met demo secties en websites, mega menu's en natuurlijk niet te vergeten dat het theme goed snel laadt en perfect is om webshops mee te bouwen met Woocommerce. U kunt hier meer lezen over het Flatsome Theme.


UX-builder Speed


UX-BUILDER REVIEW PRIJZEN

Een beetje een nadeel aan het theme is dat het niet via de eigen website verkocht wordt, waar ze in principe dikke kortingen zouden kunnen geven zoals veel andere themes dit doen. Het wordt via de Themeforest marktplaats verkocht. De nemen veel geld voor de bemiddeling wat niet echt eerlijk is en verplichten de themes een aparte dure licentie te vereisen voor elke website van u waarop u het theme zou wilengebruiken. Dit wordt snel behoorlijk duur.

UX-BUILDER REVIEW CONCLUSIE

De UX-Builder is een erg goede pagebuilder die met wat extra werk nog misschien best als plugin verkocht zou kunnen worden zoals bijvoorbeeld Brizy, niet de beste maar zeker goed te noemen. Het aantal elementen wat erin zit in behoorlijk hoog en de code waarin het geschreven is is goed en snel. Wilt u met de UX-Builder werken dan moet u dus het Flatsome Theme aanschaffen.

GUTENBERG VS UX-BUILDER CONCLUSIE

Bedankt voor het lezen van deze Gutenberg vs UX-Builder review. Wat deze pagebuilders gemeen hebben is dat ze beide gratis komen, de een in Wordpress zelf en de ander in een premium Theme. U heeft al gelezen dat ik over Gutenberg heel slecht te spreken ben, en als ik 1 van deze pagebuilders moet kiezen dan geef ik zwaar de voorkeur aan de UX-Builder. Uiteraard zijn er nog veel betere pagebuilders.




Advertisement

Divi Ad 680px



Scroll naar boven