Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

HTML website laten maken in [2023] 💥

HTML website laten maken

U heeft een nieuwe website nodig... Wat is wijsheid, een HTML website laten maken of zoals practisch iedereen een website met een CMS? In het snel veranderende tijdperk van Content Management Systemen (CMS), interactiviteit en technologie-gedreven aanwezigheid op het web, lijkt de goede oude HTML-gebaseerde website een ding van het verleden. Maar is dat echt zo? Is het gebruik van een CMS of andere webtechnologieën essentieel voor de meeste kleine en groeiende bedrijven? Wat heb je nodig voor een geloofwaardige aanwezigheid in het internet die uw bedrijf weerspiegelt en u een platform geeft om te concurreren met meerdere gevestigde concurrenten? Door middel van dit artikel, verkennen we de voordelen van het gebruik van HTML bij het conceptualiseren van uw website en de relatie tussen HTML en SEO.


Advertentie


Er is de laatste tijd steeds meer reden om weer terug te vallen op HTML websites. De reden hiervan is dat Google grote waarde hecht aan de laadtijd van pagina’s, en dit fenomeen veel makkelijker te controleren valt met HTML websites. Een HTML website laten maken houdt dus in dat u zeker beter gevonden gaat worden zonder ook maar een cent aan linkbuilding uit te geven.

CMS werd ontwikkeld zodat niet gespecialiseerde mensen met grote eenvoud nieuwe pagina’s op hun websites kunnen toevoegen en met de bijbehorende foto’s, maar het zijn maar een paar stappen die men hoeft te weten om een HTML pagina te kopiëren en daarna aan te passen zodat dit een compleet nieuwe pagina wordt. Hetzelfde geldt voor de foto erbij. Ook de handelingen die men in een CMS uitvoert moeten aangeleerd worden, datzelfde is met HTML het geval uiteindelijk. We hebben het hier uitsluitend over nieuwe pagina’s maken en een foto erbij zetten, want het compleet opzetten van een HTML site is voor de leek practisch niet te doen natuurlijk vandaar ook de titel van dit artikel “HTML website laten maken en zelf pagina’s en foto’s toevoegen”.

De stappen om met HTML een pagina te kopiëren en aan te passen

 1. Een HTML website bewaart u op uw PC, u gaat naar de map waar uw bestanden in staan, u klikt een pagina aan met het design die u wilt gaan maken, daarna klikt u CTRL + C gevolgd door CTRL + V (copy – paste). Voila, de nieuwe pagina staat er nu onder, en op het eind staat “Copy”.
 2. Klik nu dit nieuwe bestand aan met de linkermuisknop en klik F2, vervolgens schrijft u de URL voor de nieuwe pagina, dit is de titel van de pagina met streepjes tussen de woorden in plaats van spaties. Klik enter om op te slaan.
 3. Maak de nieuwe pagina open met een tekst editor. Er is hier erg veel keuze uit programma’s, Windows biedt zelf een aantal programma’s aan zoals Notepad en Wordpad, maar een betere keuze zijn gratis programma’s zoals Notepad++ of CSE HTML validator.
 4. Verander de datum, titel, beschrijving, eventueel keywords bovenaan in de header. Verander de titel, de tekst van uw artikel, en de url van de foto. Deze vindt u tussen <article> en </article> in de HTML5 website die u heeft laten maken.
 5. Sla de pagina op zoals u dat doet in bijna elk ander tekst programma als Word, “bestand” > “opslaan”.
 6. Maak de foto van een andere van uw pagina’s open met Photoshop of een programma naar uw keuze. Trek de nieuwe foto over de nieuwe pagina heen. Sla de nieuwe foto op op uw desktop via “bestand” > “opslaan als...”. Geef de titel aan het bestand, deze moet overeen komen met de URL voor de foto in uw HTML bestand waar u net de tekst aangepast heeft. Sla de foto op als JPG naar uw desktop.
 7. Optimaliseer de foto tot 80% met Riot Image Optimizer, een gratis programma hiervoor.
 8. Knip en Plak de foto naar de map met uw foto’s voor de site.
 9. Open uw blog pagina (overzicht) en kopieer <article></article> van uw laatste artikel direct hieronder en pas de complete inhoud hiervan aan voor de nieuwe pagina. Al deze info zoals URL van de foto, datum en titel kopieert u eenvoudig uit het nieuwe artikel. Sla de blog pagina op.
 10. Upload nieuwe en veranderde bestanden naar hun locaties op de server. De html-bestanden naar public_html of httpdocs (Windows server), de afbeeldingen naar de map images, of een submap in images.
 11. Uw nieuwe pagina en een korte post op de blog pagina ervoor staan nu online!

De structuur die de HTML website moeten hebben zodat u er weinig werk aan heeft

De makkelijkste manier om te werken is de HTML website laten maken op de volgende manier wat haar structuur betreft. Laat uw standaard pagina’s maken door het gecontracteerde bedrijf en daarnaast laat u een blog pagina maken. Laat op zijn minst een artikel in het blog zetten, dit is de pagina die u aan gaat passen. Op deze manier hoeft u niet alle andere pagina’s te voorzien van knoppen met een link naar de nieuwe pagina. Al uw nieuwe pagina’s gaan in het blog. Uw belangrijkste pagina’s zijn volledig klaar, hiervan kunt de tekst of foto op dezelfde manier aanpassen mocht dit nodig zijn.

Als u de 10 stappen om een nieuwe HTML pagina te maken hier ziet staan lijkt het een stuk moeilijker dan het is. Als u bij Webstick.nl een website laat maken laat ik u online precies de stappen zien en bespreek alles met u.

Wat is HTML precies?

HTML of Hyper-tekst Mark-up Language is een wereldwijd geaccepteerde programmeertaal voor het opmaken van webpagina's. In de wereld van vandaag, wordt het gewoonlijk gebruikt samen met JavaScript en Cascading Style Sheets (CSS) om webpagina's de look en feel te geven die we verlangen. Door middel van HTML, kan het uiterlijk en de weergave van afbeeldingen, links, koppen, tekst, pagina-indeling en zo wat elk element van een webpagina worden geformatteerd. Tussen alle andere wereldwijd erkende web-programmeertalen en tools zoals content management systemen die er tegenwoordig zijn, blijft HTML de overheersende programmeertaal voor het maken van websites. Het is de meest optimale keuze voor de meeste kleine en groeiende bedrijven die niet echt geavanceerde functionaliteit nodig hebben op hun website. Hieronder zijn enkele van de voordelen van het gebruik van HTML, terwijl het creëren van uw website.

Alle voordelen van een HTML website

 1. Foutloos HTML
 2. De snelst mogelijke laadtijden
 3. Vele pagina’s tegelijkertijd bewerken
 4. Plug-ins laden alleen op pagina’s waar nodig
 5. HTML kan niet via de site gehackt worden
 6. Duplicate content binnen de site

1 - Foutloos HTML

In principe zitten alle CMS websites vol met HTML fouten. Aangezien een CMS website met erg veel verschillende bestanden werkt voor een enkele pagina en alles voortdurend ge-upgrade wordt (Theme en Plug-ins) is het nauwelijks rendabel en erg veel werk om overal alle fouten uit te halen.

Met een HTML website is alles overzichtelijker, worden er meestal weinig bestanden gebruikt voor een pagina en upgraden gebeurt practisch nooit. Hier is het wel degelijk mogelijk en niet al teveel werk om alle fouten eruit te halen.

Google ziet uiteraard graag websites zonder HTML fouten, al wordt het naar mijn mening nog niet genoeg gewaardeerd. U kunt op W3C checken hoeveel fouten uw pagina’s hebben. Offline is het ook mogelijk met een programma als CSE HTML Validator.

2 - De snelst mogelijke laadtijden

Er zijn meerdere redenen waarom het met CMS websites moeilijk is een erg snelle laadtijd te krijgen, althans volgens de maatstaven van Google Pagespeed Insights. Website kunnen in principe wel redelijk snel laden, maar Google rekent uiteraard met haar eigen systeem dus als je in GPI slecht scoort met je site gaat je dat plaatsen kosten in de zoekresultaten voor je keywords. Het grootste probleem is “JavaScript en CSS in inhoud boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen”.

Stel je website gebruikt 10 Javascript bestanden en 10 CSS bestanden, het is een gigantische puzzel om alles uit te zoeken en deze bestanden op de juiste plaats te laden. Nadat u plug-ins upgrade kunt u weer opnieuw beginnen. Hetzelfde geldt voor “minifying” van JS en CSS, na upgraden van plug-ins kunt u ook hier weer opnieuw beginnen. Minifying-plug-ins werken niet naar behoren, in elk geval niet goed genoeg om uw score te verhogen, laat staan de perfect score van 100/100 te bereiken.

Een website laten maken met HTML is de oplossing, deze hoeft niet te worden ge-upgrade dus kan men er meer tijd in steken om netjes JS en CSS te minifyen en de bestanden inline te zetten. De perfecte laadtijd volgens GPI richtlijnen kan nu wel bereikt worden. Dit kan het verschil zijn tussen uw website op de derde pagina in Google te hebben voor uw keywords of op de eerste.

3 - Vele pagina’s tegelijkertijd bewerken

Het beste programma hiervoor is UltraEdit, u kunt het programma laten zoeken in alle bestanden naar een bepaalde tekst, bijvoorbeeld de complete HTML van uw social buttons, van een menu of gewoon een enkel woord en dit op de hele site in een keer te veranderen. Uiteraard wint een CMS het hier van HTML aangezien menu’s en buttons zich automatisch op alle pagina’s aan zouden passen.

Het aanpassen van een enkel woord op alle pagina’s kunt u over de database doen, dit is wat gecompliceerder zou ik zeggen dan met HTML dus hier wint de HTML site het wel weer in gemak van aanpassen. Wat ik maar wilde zeggen is eigenlijk dat als men met HTML werkt men niet steeds alle pagina’s open zou moeten maken om kleine veranderingen door te voeren, iets wat veel mensen denken.

4 - Plug-ins laden alleen op pagina’s waar nodig

CMS websites laden al het Javascript onnodig op alle pagina’s. Een HTML website heeft op elke pagina zijn links staan naar JS bestanden of heeft het op de pagina zelf. Hier is dus perfect te controleren dat alleen dat Javascript laadt wat de pagina ook daadwerkelijk gebruikt. Dit komt uiteraard de laadtijden van de pagina weer extra ten goede.

5 - HTML kan niet via de site gehackt worden

Hackers komen op verschillende manier binnen in uw hosting account. Door het gebrek aan een goede firewall op de server, dit vaak in combinatie met onveilige paswoorden die te makkelijk te raden zijn door brute-force programma’s. Maar nog vaker worden websites gehackt door outdated plug-ins of CMS.

Als u een CMS website heeft, en zeker als dit een bekend CMS is is het zaak om regelmatig alles te upgraden zodat er geen veiligheidsproblemen ontstaan. HTML website hebben dit probleem niet en dit is uiteraard een rompslomp die u kunt vergeten. U heeft met een HTML website dus ook geen dure onderhoudspakketten nodig om alles steeds te laten upgraden in het geval u dit zelf niet kunt of er de tijd niet voor heeft.

6 - Duplicate content binnen de site

Een HTML website heeft alleen de URL’s waarvan HTML-bestanden op de server heeft gezet. Met een paar simpele re-direct kunt u www naar non-www omleiden en slashes op het eind van URL’s laten vervallen. Zodoende heeft u een erg “cleane” site met maar 1 beschikbare URL per pagina.

CMS websites echter genereren tig verschillende URL’s voor pagina’s en dit is allemaal niet zo eenvoudig om te leiden. Google heeft echt een hekel aan de zogenaamde duplicate content en het hebben van meerdere URL’s voor een pagina kost u weer zoveel plaatsen extra in de zoekresultaten als iemand op uw beste keywords heeft gezocht.

Kleine bedrijven vs grote bedrijven

Feit is dat als een website erg groot is en in meerdere talen het steeds lastiger wordt om met HTML te werken, een Rating met sterren in Google is hier vaak een betere oplossing. Dit ook omdat een groot bedrijf meestal geen probleem heeft om goed gevonden te worden, zeker niet als het een bekend “Brand” is. Het gemak van een CMS website is dan meer waard dan het betere SEO wat een HTML website biedt.

Voor kleinere bedrijven is een HTML website beter omdat het aantal pagina’s waarschijnlijk beperkt is en de strijd met de concurrentie gewonnen kan worden door een beter SEO te hebben. Vergeet niet dat laadtijd steeds zwaarder telt om bovenaan in Google te staan, ook op smartphones en tablets.

Is een webshop laten maken met HTML een goed idee?

In het geval van webshops wordt de keuze tussen HTML en CMS een stuk moeilijker. Met een webshop is men continu aan het veranderen, producten erbij, producten eraf, nieuwe foto’s et cetera. Er worden ook veel plug-ins gebruikt zoals voor winkelmandje, verzendkosten, kortingen berekenen, iDeal en andere betaal plug-ins.

Ik moet toegeven dat in het geval van een webshop waarin men van alle gemakken en snufjes voorzien wil zijn het een beter idee is om voor CMS te kiezen. Om een webshop te runnen met HTML is op zijn minst gezegd een heel gedoe vergeleken met een CMS shop en er is ook veel te veel technische kennis voor nodig.

Maar mocht u erg technisch zijn wat webdesign betreft zou het een uitdaging zijn om uw webshop in HTML te hebben omdat de concurrentie dit practisch zeker niet heeft en u ze zo qua SEO ver achter u kunt laten.

Conclusie

Als we alle voor- en nadelen tegen elkaar afwegen en ervan uitgaan dat u niet al te technisch aangelegd bent qua webdesign maar toch een aantal jaren ervaring heeft met CMS systemen en u hiermee zonder problemen om kunt gaan is een HTML website laten maken zeker aan te raden. Dit klinkt misschien verwarrend omdat er geen CMS kennis nodig is om aan HTML websites te werken, maar het geeft aan dat u technisch in staat bent om alles snel te snappen en ook met HTML te kunnen werken in de toekomst.