Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

15 Fixes! YouTube connectieproblemen op Android en iPhone [2024] 💥

YouTube connectieproblemen op Android en iPhone


Fix #1: Herstart je toestel

De meest voor de hand liggende en snelste oplossing om elk technisch probleem op te lossen, is simpelweg je apparaat herstarten. Het kan zijn dat een tijdelijke softwarefout de YouTube-app verstoort. Door je apparaat te herstarten, vernieuw je het systeemgeheugen en stop je achtergrondprocessen die mogelijk problemen veroorzaken.

 1. Op een iPhone: Houd de zijknop en een van de volumeknoppen ingedrukt tot de schuifregelaar verschijnt. Sleep de schuifregelaar om je iPhone volledig uit te schakelen. Na een paar seconden, druk je op de zijknop totdat het Apple-logo verschijnt.
 2. Op een Android: De methode kan variëren, maar meestal houd je de aan/uit-knop ingedrukt en selecteer je "Opnieuw opstarten" of "Uitschakelen".

Advertisement

Divi Ad 680px


Fix #2: Controleer je internetconnectie

YouTube-video's vereisen een stabiele internetverbinding. Als je problemen ondervindt met het bufferen van video's of het laden van de app, moet je mogelijk je internetconnectie controleren. Zorg ervoor dat je verbonden bent met Wi-Fi of mobiele gegevens en dat je een goed signaal hebt. Je kunt ook proberen over te schakelen tussen Wi-Fi en mobiele gegevens om te zien of dat het probleem oplost.


Tip: Als je thuis bent en de internetverbinding traag is, probeer dan je router een minuutje uit te schakelen en weer in te schakelen.

Fix #3: Update de YouTube-app

Verouderde apps kunnen soms problemen of bugs hebben die in nieuwere versies zijn opgelost. Ga naar de App Store (voor iPhone) of Google Play Store (voor Android) en controleer of er een update beschikbaar is voor de YouTube-app. Als dat zo is, update dan de app.

 1. Voor iPhone: Open de App Store, tik op je profiel en scroll naar beneden om te zien of er een update is voor YouTube.
 2. Voor Android: Ga naar de Google Play Store, tik op het menupictogram, selecteer "Mijn apps en games" en kijk of YouTube in de lijst staat met beschikbare updates.

Fix #4: Wissen van de cache en gegevens

Cache- en gegevensopbouw kunnen soms problemen veroorzaken met apps. Door deze gegevens te wissen, kun je veelvoorkomende problemen oplossen.

 1. Voor iPhone: Ga naar Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag > YouTube en tik vervolgens op 'Documenten & Gegevens'. Veeg naar links over de YouTube-app en tik op 'Verwijder'. Herinstalleer de YouTube-app via de App Store.
 2. Voor Android: Ga naar Instellingen > Apps > YouTube > Opslag en tik op 'Cache wissen' en 'Gegevens wissen'.

Wees voorzichtig bij het wissen van app-gegevens, aangezien dit ook inloggegevens en andere app-specifieke instellingen kan verwijderen.

Fix #5: Controleer de datum en tijd

Foutieve datum- en tijdsinstellingen kunnen problemen veroorzaken bij het verbinden met de YouTube-servers. Controleer of de datum en tijd op je apparaat correct zijn ingesteld. Meestal is het het beste om ze op 'automatisch' te zetten.

Fix #6: Reset netwerkinstellingen

Door je netwerkinstellingen te resetten, kun je veelvoorkomende connectieproblemen oplossen. Dit zal echter ook alle opgeslagen Wi-Fi-wachtwoorden en andere netwerkgegevens wissen.

 1. Voor iPhone: Ga naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Herstel netwerkinstellingen.
 2. Voor Android: Ga naar Instellingen > Systeem > Reset > Netwerkinstellingen resetten.

Maak altijd een back-up van je apparaat voordat je grote wijzigingen aanbrengt zoals een reset.

Fix #7: Verwijder en herinstalleer de YouTube-app

Soms kan een eenvoudige herinstallatie van de app eventuele corrupte bestanden of problemen die interfereren met de normale werking van de app, oplossen. Verwijder de YouTube-app en download deze opnieuw vanuit de respectievelijke app store van je apparaat.

Fix #8: Schakel VPN uit

Als je een VPN (Virtual Private Network) gebruikt, kan dit soms de connectie met YouTube verstoren. Probeer je VPN uit te schakelen en kijk of dit het probleem oplost.


Als je je VPN uitschakelt, is je online activiteit mogelijk niet meer privé. Wees altijd voorzichtig met wat je online deelt, vooral als je niet via een beveiligde verbinding browset.

Fix #9: Wijzig de videokwaliteit

Door de videokwaliteit te verlagen, kun je mogelijk bufferingsproblemen verminderen. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om de videokwaliteit te wijzigen:

 1. Open de YouTube-app en start de video die je wilt bekijken.
 2. Tik tijdens het bekijken van de video op het scherm om de afspeelbedieningselementen te tonen.
 3. Zoek naar de drie stipjes (of het instellingenicoon) in de rechterbovenhoek en tik hierop.
 4. Een menu verschijnt met verschillende opties. Tik op 'Kwaliteit'.
 5. Er verschijnt een lijst met beschikbare kwaliteitsinstellingen. Selecteer een lagere kwaliteit dan de huidige instelling (bijv. van 1080p naar 720p of 480p).
 6. De video zou nu in de geselecteerde kwaliteit moeten afspelen. Kijk of dit de bufferingsproblemen verbetert.

Fix #10: Controleer op beperkingen

Het is mogelijk dat je toegang tot bepaalde YouTube-content wordt beperkt. Dit kan te maken hebben met ouderlijk toezicht, bedrijfsbeleid, of landrestricties. Volg de onderstaande stappen om te controleren op en eventueel deze beperkingen te omzeilen:

 • Controleer de instellingen van je apparaat voor ouderlijk toezicht en zorg ervoor dat YouTube daar niet wordt beperkt.
 • Als je YouTube gebruikt op een bedrijfs- of schoolnetwerk, informeer dan bij de IT-afdeling naar eventuele beperkingen.
 • Probeer een VPN te gebruiken om geografische beperkingen te omzeilen.
 • Zorg ervoor dat je ingelogd bent met het juiste account. Soms kunnen bepaalde video's of kanalen beperkt zijn voor bepaalde gebruikers.
 • Als je vermoedt dat een video onterecht is geblokkeerd of beperkt, kun je overwegen om contact op te nemen met de uploader of YouTube-ondersteuning.

Fix #11: Authenticatie in twee stappen

Als je problemen ondervindt met inloggen of als je account wordt weergegeven als 'niet geautoriseerd', kan het zijn dat je YouTube-authenticatie in twee stappen moet instellen of verifiëren. Dit is een extra beveiligingslaag om ervoor te zorgen dat jij de enige bent die toegang heeft tot je account.

Fix #12: Controleer op systeemupdates

Ouderwetse besturingssystemen kunnen incompatibel zijn met de nieuwste versies van apps. Ga naar de instellingen van je apparaat en controleer of er systeemupdates beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste versie van je besturingssysteem gebruikt voor de beste prestaties.

Fix #13: Schakel de data-spaarmodus uit

Sommige smartphones hebben een data-spaarmodus die bepaalde apps kan beperken om gegevens op de achtergrond te gebruiken. Dit kan de prestaties van YouTube beïnvloeden, vooral als je niet verbonden bent met Wi-Fi. Ga naar je instellingen en schakel de data-spaarmodus uit om te zien of dit het probleem oplost.

Fix #14: Schakel de batterijbesparingsmodus uit

Net als de data-spaarmodus kan de batterijbesparingsmodus de prestaties van apps op de achtergrond beperken. Probeer deze modus uit te schakelen om te zien of dit het probleem met YouTube oplost.

Fix #15: Rapporteer het probleem aan YouTube

Als geen van de bovengenoemde oplossingen werkt, kan er een dieper liggend probleem zijn met de YouTube-app of je account. Rapporteer een probleem rechtstreeks aan YouTube, zodat ze op de hoogte zijn van het probleem en je mogelijk kunnen helpen met een oplossing.

Een probleem gemeld is een probleem half opgelost!

Conclusie

Connectieproblemen met YouTube op Android en iPhone kunnen frustrerend zijn, maar met deze 15 fixes ben je goed uitgerust om de meeste problemen aan te pakken. Onthoud dat technologie niet altijd perfect is en soms wat troubleshooting vereist. Als je nog steeds problemen ondervindt, kun je overwegen om de hulp in te roepen van de YouTube-gebruikershandleiding of de communityforums van YouTube voor extra ondersteuning. En voor gerelateerde problemen kun je ook onze artikelen raadplegen over waarom YouTube geen video's afspeelt of hoe je een geblokkeerd YouTube-account kunt herstellen.

We hopen dat je met deze informatie snel weer kunt genieten van je favoriete YouTube-video's. Veel kijkplezier!


Advertisement

Divi Ad 680pxScroll naar boven