Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

Wat is een WordPress-Template of Sjabloon? [2023] 💥

Wat is een WordPress-Template


Advertentie

Divi Ad 680px


Om te beginnen, Template en Sjabloon is hetzelfde en deze termen worden hier beide gebruikt. Iedereen die met Wordpress werkt weet wat een Wordpress template is omdat de meeste thema's er een aantal in de rechtermarge van de backend aanbieden als je een pagina of post opent. Zie screenshot hieronder. Dit zijn specifieke sjablonen die door het thema zijn gemaakt voor Full Page Layout, Blog Layout, Gallery Style, enzovoort.


WordPress Templates in een theme


Dit zijn meer voor de hand liggende sjablonen die u in bijna elke WordPress-themamap kunt vinden:
  • Een hoofd HTML-sjabloon (index.php), geeft de hoofdpagina van een site weer.
  • Een footer HTML-sjabloon (footer.php), geeft de footer-sectie weer.
  • Een header HTML-sjabloon (header.php), geeft de header-sectie weer.
  • Een zijbalk-sjabloon genereert HTML-uitvoer voor sidebar.php
  • Een comments HTML-sjabloon (comments.php), geeft opmerkingen en formulieren weer.
  • Een Theme Functions (functions.php), bevat code en functies die in het thema worden gebruikt.
  • Een single-post sjabloon (single.php), toont enkele pagina's en berichten.

Een template is een structuur die bepaalt hoe uw inhoud wordt weergegeven in WordPress. Een sjabloon is een bestand dat uw WordPress-thema genereert en kan worden toegepast op pagina's of berichten om het uiterlijk van uw website te wijzigen. De beschikbare sjablonen variëren van het ene thema tot het andere. Terwijl sommige thema's een verscheidenheid aan sjablonen bieden die kunnen worden aangepast, andere niet. Een themabouwer is de beste manier om nieuwe sjablonen te maken en aan te passen. U kunt uw sjablonen eenvoudig aanpassen met een paginabuilder met slepen en neerzetten.

Wordpress-sjabloon versus Wordpress-thema

Het verschil tussen een Wordpress-sjabloon en een Wordpress-thema is vrij duidelijk, maar laten we enkele definities geven:

Het WordPress-thema bepaalt het uiterlijk van uw website. Een thema is een verzameling bestanden. Sommige van deze bestanden zijn sjablonen. Je kunt het thema downloaden van de officiële WordPress-themamap of het zelf installeren via externe thema-ontwikkelaars.

De WordPress-sjabloon is één bestand binnen een WordPress-thema. Het wordt gebruikt om de lay-out van een pagina of groepspagina's binnen een WordPress-thema te bepalen.

Wat is precies een Wordpress-sjabloon?

Templates zijn bestanden die HTML- en CSS-code bevatten. Ze bepalen hoe uw WordPress-website inhoud op pagina's en berichten weergeeft. Deze sjablonen zijn bedoeld om te worden gebruikt met een specifiek WordPress-thema. Sjablonen kunnen worden gezien als paginalay-outbestanden binnen een thema.

Een sjabloonbestand kan bijvoorbeeld worden gebruikt om te bepalen hoe uw startpagina eruitziet en om te beslissen of deze verschilt van andere pagina's van uw WordPress-website. Veel WordPress-thema's worden geleverd met standaard WordPress-sjabloonbestanden. Ze kunnen variëren, afhankelijk van het thema dat u gebruikt.

Wat is het doel van een Wordpress-sjabloon?

Elke pagina van uw WordPress-website heeft een uniek type sjabloonbestand nodig om de verschillende functies te definiëren. Een thema kan verschillende sjablonen hebben voor pagina's, berichten en nieuwsupdates.

Een paginasjabloon kan worden gebruikt om een ​​enkel bericht, een sectie van een pagina of een hele klasse pagina's te maken. Een paginasjabloon wordt vaak gemaakt voor een bepaalde pagina of groep pagina's. De page.php stelt de paginalay-out in, maar de 404-paginasjabloon zal alleen pagina's met de tag "404" wijzigen.

WP-sjabloonhiërarchie en sjabloontags

WordPress-sjablonen werken op een hiërarchische manier. WordPress gebruikt een hiërarchie om te bepalen welke sjabloon een thema moet gebruiken. Als uw thema geen sjabloon voor de voorpagina heeft, kan het een alternatief sjabloon gebruiken, zoals index.php. U kunt een sjabloon in een andere sjabloon opnemen om ze samen te laten werken. Hiervoor worden template-tags gebruikt. U kunt een sjabloon van één pagina maken met een kop-, voettekst en zijbalk.

Waar bevinden zich de Wordpress-sjablonen?

Templates zijn bestanden die worden opgeslagen op de server van uw WordPress Hosting Provider. U moet leren hoe u toegang krijgt tot uw sjablonen als u ze wilt wijzigen.

U kunt de sjablonen van uw thema in uw back-end vinden door naar "Appearance" >> "The File Editor" te gaan of door een FTP-client te gebruiken zoals FileZilla of Cpanel. Zoek de map /wp-content/themes en zoek vervolgens uw themamap. In het voorbeeld in de onderstaande schermafbeelding gebruik ik Cpanel en de bestanden staan in public_html/wp-content/themes/twentytwentytwo/templates.


Cpanel

WordPress Templates locatie Cpanel


Wordpress Back-end

WordPress Templates locatie WP backendAdvertisement

Divi Ad 680pxScroll naar boven