Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

10 Tips om een Outlook-account
te beveiligen [2024] 💥

Tips om een Outlook-account te beveiligen


Het beveiligen van uw Outlook- of Microsoft-account is van cruciaal belang, vooral als deze is gekoppeld aan uw Windows-aanmelding. Of u nu Outlook.com voor e-mail gebruikt of een Microsoft-account gebruikt om toegang te krijgen tot uw pc, het beschermen van uw account is van het allergrootste belang. Uw e-mailaccount is de sleutel tot bijna alles wat u online doet, en als deze wordt gecompromitteerd, kan dit uw persoonlijke en professionele gegevens in gevaar brengen.

In dit artikel geven we essentiële tips om de beveiliging van uw Microsoft Outlook-account te verbeteren. Door deze maatregelen te implementeren, kunt u niet alleen uw e-mail, maar ook uw computer beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Laten we eens kijken naar de strategieën om uw account te versterken en uw digitale veiligheid te garanderen.


Advertentie

Divi Ad 680px


Hoofdstuk 1: Twee-factor-authenticatie inschakelen

Tweefactorauthenticatie (2FA) is een cruciale beveiligingsmaatregel die een extra beschermingslaag toevoegt aan uw Microsoft-account. Naast je wachtwoord heeft 2FA een verificatiecode van een app of sms nodig om in te loggen. Dit zorgt ervoor dat zelfs als je wachtwoord gecompromitteerd is, ongeautoriseerde toegang tot je account nog steeds wordt voorkomen.

Om 2FA voor uw Microsoft-account te activeren, gaat u naar de Microsoft-accountbeveiligingspagina en selecteer het tabblad 'Beveiliging'. Klik onder 'Geavanceerde beveiligingsopties' op 'Aan de slag' en navigeer naar het gedeelte 'Tweestapsverificatie'. Volg de aanwijzingen om verificatie via sms, een authenticator-app of andere methoden in te stellen.

Hoewel er verschillende 2FA-methoden beschikbaar zijn, wordt het gebruik van een authenticatie-app zoals Authy aanbevolen voor een balans tussen veiligheid en gemak. Microsoft biedt ook wachtwoordloze logins, die een alternatieve optie bieden voor veilige toegang tot uw account.

Hoofdstuk 2: Uw Outlook-wachtwoord versterken

Het garanderen van een sterk wachtwoord voor uw Outlook-account is een cruciale beveiligingsmaatregel. Vermijd het gebruik van wachtwoorden die gemakkelijk te raden zijn of die op verschillende sites voorkomen. Een robuust wachtwoord moet minimaal twaalf tekens lang zijn en een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens bevatten.

Om uw wachtwoord bij te werken, navigeert u naar login.live.com, logt u in en selecteer 'Mijn Microsoft-account' in het vervolgkeuzemenu onder uw profielfoto. Zoek in uw accountinstellingen de link 'Wachtwoord wijzigen' en klik erop. Als deze optie niet direct zichtbaar is, klik dan op 'Beveiliging' gevolgd door 'Mijn wachtwoord wijzigen.'

Nadat u uw huidige wachtwoord heeft geverifieerd, voert u uw nieuwe wachtwoord twee keer in. Hoewel optioneel, kunt u ervoor kiezen om de functie 'Laat mij mijn wachtwoord elke 72 dagen wijzigen' te activeren voor extra veiligheid. Hoewel dit niet verplicht is bij een sterk wachtwoord, is het wel nuttig om het regelmatig te vernieuwen. Voor efficiënt wachtwoordbeheer kunt u overwegen een wachtwoordbeheerder.

Hoofdstuk 3: Diversifieer uw inlogmethoden voor verbeterde beveiliging

Als u een Microsoft-account gebruikt voor Windows-aanmelding, wordt ook uw Outlook-e-mailwachtwoord gesynchroniseerd met de inloggegevens van uw pc. Hoewel handig, brengt dit twee belangrijke veiligheidsproblemen met zich mee.

Ten eerste wordt een complex wachtwoord, hoewel veiliger, lastiger om regelmatig in te voeren. Dit kan u in de verleiding brengen om uw e-mailwachtwoord te vereenvoudigen voor eenvoudigere pc-toegang. Ten tweede: als een kwaadwillende persoon uw pc-wachtwoord compromitteert via methoden zoals keylogging, krijgt hij of zij ook toegang tot uw e-mail.

Om deze risico's te beperken, kunt u overwegen alternatieve inlogmethoden van Windows Hello te gebruiken. Deze opties variëren van pincode- en fotovergrendelingen tot biometrische authenticatie zoals vingerafdruk- en gezichtsherkenning op ondersteunde apparaten.

Om een alternatieve inlogmethode in Windows 10 in te stellen, gaat u naar Instellingen > Accounts > Aanmeldingsopties. Ontdek de beschikbare opties en klik op 'Toevoegen' onder de door u gewenste methode. Een pincode zorgt bijvoorbeeld voor een evenwicht tussen veiligheid en gemak, omdat deze specifiek is voor uw apparaat en uw e-mailbeveiliging niet in gevaar brengt.

Hoofdstuk 4: Behoud exclusieve toegang tot uw account

Hoewel het voor de hand liggend lijkt, is het van cruciaal belang om te benadrukken dat het delen van uw e-mailaccount het risico op beveiligingsinbreuken aanzienlijk kan vergroten. Elke extra gebruiker voegt nog een potentieel kwetsbaarheidspunt toe, bijvoorbeeld doordat hij het slachtoffer wordt van phishing-aanvallen, onbedoeld de beveiligingsinstellingen wijzigt of andere fouten maakt.

In de meeste gevallen is er geen gerechtvaardigde reden voor anderen om toegang te krijgen tot uw persoonlijke e-mail. Als u uw e-mailwachtwoord eerder met iemand heeft gedeeld of iemand toestemming heeft gegeven uw account te gebruiken, is het tijd om uw wachtwoord bij te werken en de toegang van die persoon in te trekken. Voor situaties waarin een gedeelde inbox vereist is, kunt u overwegen om speciaal voor dat doel een speciaal account aan te maken, zodat u het risico voor uw primaire e-mailadres tot een minimum beperkt.

Hoofdstuk 5: Controleer de vertrouwde apparaten van uw account

Gezien de verscheidenheid aan apparaten die toegang hebben tot uw Microsoft-account, is het verstandig om periodiek bekijk uw actieve sessies. Dit zorgt ervoor dat uw account niet is gekoppeld aan verouderde of onbekende apparaten.

Krijg toegang tot de aan uw account gekoppelde apparaten door 'Alle apparaten' te selecteren in het gedeelte 'Apparaten' op uw Microsoft accountdashboard. Controleer of elk vermeld apparaat, inclusief pc's, telefoons en gameconsoles, legitiem uw eigendom is. Als u een niet-herkend apparaat ziet of een apparaat dat u niet langer gebruikt, kiest u voor 'Apparaat verwijderen' om de toegang ervan in te trekken.

Als u eerder tweefactorauthenticatie (2FA) heeft ingeschakeld, kunt u overwegen uw lijst met app-wachtwoorden leeg te maken. Navigeer naar 'Beveiliging' op uw accountpagina, klik op 'Aan de slag' onder 'Geavanceerde beveiligingsopties' en kies vervolgens onder 'App-wachtwoorden' de optie 'Bestaande app-wachtwoorden verwijderen' gevolgd door 'Verwijderen'. Met deze actie wordt u uitgelogd bij apparaten die niet compatibel zijn met 2FA, zoals oudere smartphones of de Xbox 360.

Om uw account verder te beveiligen, kunt u onder dezelfde kop 'Afmelden' selecteren om u af te melden bij alle apparaten behalve Xbox-consoles. Hoewel deze maatregelen omvangrijk lijken, is het minimaliseren van de blootstelling van uw account op verschillende apparaten en platforms een cruciale stap in het beschermen van uw digitale veiligheid.

Hoofdstuk 6: Accountactiviteit regelmatig controleren

Het is van cruciaal belang om de activiteitenlogboeken van uw Outlook-account routinematig te inspecteren om er zeker van te zijn dat alle opgenomen acties zijn echt van jou.

Om de geschiedenis van uw account nauwkeurig te bekijken, navigeert u naar uw de beveiligingsinstellingen van uw Microsoft-account en klikt u op op 'Bekijk mijn activiteit' onder 'Inlogactiviteit'. Controleer uw recente aanmeldingen nauwkeurig op afwijkingen of ongeautoriseerde toegangspogingen.

Elk item biedt gedetailleerde informatie, waaronder het platform, de browser en de successtatus van de inlogpoging. Als u verdachte activiteit tegenkomt, klikt u onmiddellijk op het overeenkomstige item om Microsoft te waarschuwen en de nodige beveiligingsmaatregelen te nemen.

Hoofdstuk 7: Beveilig uw PST-bestand met een wachtwoord

Als u de desktopversie van Outlook gebruikt, is een cruciale tip om uw PST-bestand te beveiligen met een wachtwoord. In het PST-bestand worden uw e-mailgegevens lokaal opgeslagen. Terwijl Microsoft waarschuwt dat een PST-wachtwoord niet onfeilbaar is tegen vastberaden hackers; het kan ongewild snuffelen door anderen die mogelijk toegang tot uw computer hebben, afschrikken.

Als u een wachtwoord aan uw PST-bestand wilt toevoegen, start u Outlook en navigeert u naar Bestand > Accountinstellingen > Accountinstellingen. Selecteer op het tabblad Gegevensbestanden het PST-bestand dat u wilt beveiligen en klik op Instellingen. Kies Wachtwoord wijzigen, voer een nieuw wachtwoord in (maximaal 15 tekens) en bevestig het. Houd er rekening mee dat deze methode niet van toepassing is op Microsoft Exchange-accounts, die doorgaans in bedrijfsomgevingen worden gebruikt.

Hoofdstuk 8: Houd uw accountherstelinformatie actueel

Het up-to-date houden van de herstelinformatie voor uw Outlook-account is essentieel om weer toegang te krijgen in geval van een lock-out. Meestal gaat het hierbij om het instellen van een herstel-e-mailadres of -telefoonnummer. Om deze te beheren, gaat u naar uw Microsoft-accountbeveiligingsinstellingen.

Ga op het tabblad Beveiliging naar Geavanceerde beveiligingsopties en bekijk uw huidige beveiligingsgegevens. U kunt verouderde methoden verwijderen en nieuwe toevoegen om ervoor te zorgen dat Microsoft op meerdere manieren contact met u kan opnemen. Dit is van cruciaal belang voor accountherstel, vooral als u uw wachtwoord vergeet of ongeautoriseerde toegang vermoedt. Voor meer gedetailleerde stappen voor het herstellen van uw account kunt u onze handleiding raadplegen over hoe u een gehackt Outlook-account kunt herstellen.

Als u geen back-up-e-mailadres heeft, overweeg dan om hiervoor een account aan te maken bij een andere e-mailserviceprovider. Het hebben van ten minste twee alternatieve contactmethoden vereenvoudigt het herstelproces aanzienlijk.

Hoofdstuk 9: Wees bewust van phishing

E-mailphishing is een veelgebruikte tactiek die door cybercriminelen wordt gebruikt om u te misleiden zodat u gevoelige informatie prijsgeeft, zoals de inloggegevens van uw Outlook-account. Deze frauduleuze e-mails lijken vaak afkomstig te zijn van legitieme bronnen, waardoor u wordt aangespoord onmiddellijk actie te ondernemen.

Om uzelf te beschermen, vermijd het klikken op links in verdachte e-mails. Als u een bericht ontvangt dat uw aandacht lijkt te vereisen, is het veiliger om de officiële website rechtstreeks te bezoeken door de URL in uw browser te typen. Wees sceptisch tegenover e-mails waarin u wordt gevraagd uw Outlook-wachtwoord te verifiëren of waarin wordt beweerd dat u de grootte van uw mailbox moet upgraden; dit is vrijwel zeker oplichting.

Houd er rekening mee dat Microsoft en andere gerenommeerde bedrijven nooit via e-mail om uw wachtwoord zullen vragen. Wees ook voorzichtig met sms-berichten die dreigen met het verwijderen van je account, tenzij je snel handelt; dit zijn ook pogingen om uw veiligheid in gevaar te brengen.

Hoofdstuk 10: Alias-accounts gebruiken om uw echte adres te verbergen

Het implementeren van aliassen voor uw e-mailaccount is een slimme manier om alternatieve e-mailadressen te verspreiden die nog steeds berichten naar uw primaire inbox sturen. Deze aliassen kunnen een belangrijke rol spelen bij het opsporen van bronnen van ongewenste e-mails. Vanuit veiligheidsoogpunt maskeren ze effectief uw echte adres.

Om een alias aan uw account toe te voegen, navigeert u naar de bovenkant van het scherm en klikt u op Uw gegevens. Selecteer vervolgens Accountgegevens bewerken in het gedeelte Accountgegevens. Hier kunt u ervoor kiezen om E-mailadres toe te voegen of Telefoonnummer toe te voegen, of indien nodig bestaande nummers te verwijderen.

Wanneer u een nieuwe e-mailalias toevoegt, heeft u de mogelijkheid om een nieuw e-mailadres aan te maken en dit als alias toe te voegen, waardoor een nieuw @outlook.com-adres wordt gegenereerd. Als alternatief kunt u een bestaand e-mailadres van een willekeurige provider in uw account opnemen.

Met elke alias kunt u zich aanmelden bij uw Microsoft-account, een gemeenschappelijk wachtwoord delen en e-mails verzenden en ontvangen. Bovendien kunt u, door Inlogvoorkeuren wijzigen op de aliassenpagina te selecteren, voorkomen dat een alias wordt gebruikt voor toegang tot uw Microsoft-account.

Met deze strategie kunt u een alias maken die e-mails kan ontvangen en tegelijkertijd het gebruik ervan voor ongeautoriseerde toegang tot uw account voorkomt. Door uw primaire adres privé te houden, voegt u een extra beveiligingslaag toe.

Microsoft staat de toevoeging van maximaal tien aliassen per kalenderjaar toe, waarbij er op elk moment maximaal tien aliassen in uw account kunnen worden gebruikt. Voor meer informatie over het instellen van aliassen leest u onze handleiding over hoe u aliassen in Outlook instelt.


Advertisement

Divi Ad 680pxScroll naar boven