Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

7 Tips voor het Configureren van het Outlook Spamfilter [2024] 💥

Tips voor het Configureren van het Outlook Spamfilter


Als frequente gebruiker van Microsoft Outlook kwam ik onlangs een situatie tegen die het belang van een goed geconfigureerd spamfilter benadrukte. Een paar weken geleden werd mijn inbox overspoeld met een overweldigend aantal ongevraagde e-mails, variërend van promotie-aanbiedingen tot regelrechte phishing-pogingen. Dit zorgde niet alleen voor een onoverzichtelijke inbox, maar vormde ook een aanzienlijk risico voor mijn online veiligheid. De genadeslag kwam toen een belangrijke zakelijke e-mail ten onrechte als spam werd gemarkeerd, waardoor een cruciaal project vertraging opliep.

Vastbesloten om de controle over mijn inbox over te nemen, verdiepte ik me in de spamfilterinstellingen in Outlook. Het proces was eenvoudiger dan ik had verwacht en de resultaten waren onmiddellijk zichtbaar. Door de filterinstellingen te verfijnen, kon ik het aantal ongewenste e-mails aanzienlijk verminderen, waardoor mijn inbox georganiseerd en veilig bleef. Deze ervaring heeft mij de waarde van een goed geconfigureerd spamfilter in Outlook geleerd, en in dit artikel zal ik de stappen met u delen om u te helpen hetzelfde niveau van bescherming en efficiëntie te bereiken in uw e-mailbeheer.


Advertentie

Divi Ad 680px


Hoofdstuk 1: Hoe een spamfilter werkt in Outlook

Begrijpen hoe een spamfilter in Outlook werkt, is essentieel voor effectief e-mailbeheer. In de kern is het spamfilter in Outlook ontworpen om inkomende e-mails te analyseren en te bepalen of deze legitiem of potentieel schadelijk zijn. Deze bepaling is gebaseerd op een reeks criteria en algoritmen die verschillende aspecten van elke e-mail beoordelen.

Een van de belangrijkste componenten van het spamfilter is de inhoudsanalyse. Het spamfilter van Outlook onderzoekt de onderwerpregel, hoofdtekst en bijlagen van een e-mail op algemene spamkenmerken, zoals verdachte links, phishing-zinnen of patronen die verband houden met bekende spambronnen. Als de e-mail voldoende van deze kenmerken vertoont, wordt deze automatisch verplaatst naar de map Ongewenste e-mail.

Naast de inhoudsanalyse is het spamfilter van Outlook ook afhankelijk van de reputatie van de afzender. E-mails van afzenders die in het verleden spam hebben verzonden, worden waarschijnlijk als ongewenste e-mail gemarkeerd. Omgekeerd is het minder waarschijnlijk dat e-mails van vertrouwde contacten of domeinen als spam worden gemarkeerd.

Een ander belangrijk aspect is gebruikersfeedback. Wanneer u een e-mail als spam of geen spam markeert, gebruikt Outlook deze informatie om de spamfilteralgoritmen te verfijnen, waardoor deze in de loop van de tijd nauwkeuriger worden.

Door deze technieken te combineren biedt het spamfilter in Outlook een robuuste verdediging tegen ongewenste e-mails, waardoor uw inbox schoon en veilig blijft.

Hoofdstuk 2: Een spamfilter gebruiken in Outlook 2019, 2016, 2013, 2010 en Outlook in Microsoft 365

In nieuwere versies van Outlook met de lintinterface kunt u het spamfilter instellen door deze stappen te volgen:

 1. Klik op 'Ongewenst' op het lint en selecteer 'Opties voor ongewenste e-mail'. Hier heeft u toegang tot de instellingen van het Outlook-junkfilter.
 2. Stel het spamfilter in op 'Laag' of 'Hoog', afhankelijk van uw behoeften. Het is raadzaam om elke instelling een paar dagen of weken te testen om te kijken welke het beste bij je past. Als er te veel spam in uw inbox achterblijft, schakelt u over naar 'Hoog'. Als te veel legitieme e-mails ten onrechte als spam worden gefilterd, schakel dan terug naar 'Laag'.
 3. In de lijst "Geblokkeerde afzenders" kunt u alle afzenders bekijken die al zijn geblokkeerd. U kunt ook individuele afzenders deblokkeren met de knop 'Verwijderen'.
 4. Spammers gebruiken vaak domeinen uit onbekende landen als afzenderadressen. Op het tabblad 'Internationaal' van de 'Ongewenste e-mailopties' kunt u bepaalde landdomeinen als spam markeren als het onwaarschijnlijk is dat u ooit e-mails uit deze regio's zult ontvangen.
 5. Als een spam-e-mail niet automatisch als spam wordt gedetecteerd, markeer deze dan en klik op 'Ongewenste e-mail'. Selecteer vervolgens 'Afzender blokkeren' om ervoor te zorgen dat u geen e-mails meer ontvangt van de geselecteerde afzender in uw inbox.
 6. Het junkfilter van Outlook verplaatst alle spam-e-mails naar de map 'Ongewenst' van het betreffende e-mailaccount. Het is belangrijk om deze map regelmatig te controleren om te zien of er legitieme e-mails ten onrechte als spam zijn gemarkeerd.
 7. Voor een e-mail die ten onrechte als spam wordt gedetecteerd, klikt u op 'Ongewenste e-mail' bovenaan het Outlook-lint en markeert u de e-mail als 'Geen ongewenste e-mail'. In veel gevallen is het verstandig om de afzender of zelfs een heel domein uit te sluiten van blokkering als het bijvoorbeeld een bedrijf is (hiervoor klikt u op "Afzender nooit blokkeren").

Ga voor meer informatie over het beheren van spam in Outlook naar de Microsoft-ondersteuningspagina over het filter voor ongewenste e-mail.

Hoofdstuk 3: Het spamfilter gebruiken in Outlook 2007 en Outlook 2003

Als u oudere versies van Outlook gebruikt met de klassieke interface en vervolgkeuzemenu's, volgt u deze stappen om uw spamfilter te configureren:

 1. Ga vanuit de instellingen naar "Acties" > "Ongewenste e-mail" > "Opties voor ongewenste e-mail".
 2. Stel op het tabblad 'Opties' het spamfilter in op 'Laag' of 'Hoog', afhankelijk van uw voorkeuren. Houd de map met ongewenste e-mail de komende dagen of weken in de gaten. Als er te veel legitieme e-mails in de map met ongewenste e-mail worden gefilterd, stelt u het spamfilter in op 'Laag'. Omgekeerd, als u een overmatige hoeveelheid spam ontvangt, stelt u het filter in op 'Hoog'.
 3. De optie 'Alleen veilige lijsten' wordt over het algemeen niet aanbevolen, omdat u dan handmatig alle e-mailadressen van vertrouwde afzenders moet toevoegen aan een lijst met veilige afzenders, wat omslachtig kan zijn.
 4. In de lijst "Geblokkeerde afzenders" kunt u alle geblokkeerde afzenders bekijken. U kunt specifieke afzenders deblokkeren door op de knop 'Verwijderen' te klikken.
 5. Op het tabblad 'Internationaal' kunt u domeinen uit bepaalde landen als spam markeren. Als uw bedrijf zich bijvoorbeeld richt op onderhoudsdiensten voor olieverwarmingssystemen in een specifieke regio, is het onwaarschijnlijk dat u legitieme e-mailverzoeken ontvangt uit verre landen zoals Vanuatu.
 6. Als een spam-e-mail niet automatisch wordt geïdentificeerd door het spamfilter van Outlook en in uw inbox terechtkomt, klikt u er met de rechtermuisknop op en selecteert u "Ongewenste e-mail" > "Voeg afzender toe aan lijst met geblokkeerde afzenders" vanuit het contextmenu. Dit zorgt ervoor dat toekomstige e-mails van deze afzender naar de spammap worden geleid.
 7. Spam-e-mails worden in de map 'Ongewenst' van het betreffende e-mailaccount geplaatst. Het is belangrijk om deze map regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat legitieme e-mails niet per ongeluk als spam zijn gemarkeerd.
 8. Als een e-mail ten onrechte als spam wordt bestempeld, klik er dan met de rechtermuisknop op en selecteer "Ongewenste e-mail" > "Afzender toevoegen aan lijst met veilige afzenders" vanuit het contextmenu. Deze actie voorkomt dat e-mails van die afzender in de toekomst als spam worden gefilterd.

Hoofdstuk 4: Spamfilters beheren in Outlook.com

In de webgebaseerde toepassing van Outlook.com is het instellen van uw spamfilter een fluitje van een cent. Zo kunt u uw spamfilterinstellingen verfijnen:

 1. Het spamfilter in Outlook.com is standaard ingeschakeld. Om toegang te krijgen tot uw spamfilterinstellingen, klikt u op het instellingenpictogram in de rechterbovenhoek en selecteert u vervolgens 'Alle Outlook-instellingen weergeven' onder aan het menu.
 2. Ga naar het gedeelte 'Ongewenste e-mail' om de lijsten met geblokkeerde en veilige afzenders en domeinen te vinden. Hier kunt u e-mailadressen en domeinen toevoegen of verwijderen om uw spamfilter aan uw behoeften aan te passen.
 3. Als u een spam-e-mail tegenkomt die niet automatisch is gemarkeerd, kunt u deze handmatig als spam markeren door op 'Ongewenst' bovenaan de werkbalk te klikken. Hier kunt u ook een afzender blokkeren om te voorkomen dat toekomstige e-mails in uw inbox terechtkomen.
 4. Omgekeerd, als een e-mail ten onrechte als spam is geïdentificeerd, kunt u de markering ervan opheffen door de e-mail te selecteren en de juiste optie in de werkbalk te kiezen. Deze actie zorgt ervoor dat e-mails van die afzender in de toekomst correct in uw inbox worden afgeleverd.

Voor meer gedetailleerde instructies en tips over het beheren van uw spamfilter in Outlook.com kunt u de Microsoft-ondersteuningspagina.

Hoofdstuk 5: Ongewenste e-mails uit bepaalde landen of in vreemde talen blokkeren

Spammers maken vaak misbruik van domeinen uit minder bekende regio's waar de kosten voor domeinregistratie minimaal zijn. In Outlook kunt u het tabblad Internationaal gebruiken om e-mails van specifieke landdomeinen te blokkeren, zodat u geen ongevraagde e-mails ontvangt in vreemde talen die u niet kent.

Dit tabblad biedt twee hoofdopties:

 1. Lijst met geblokkeerde topniveaudomeinen: Met deze functie kunt u e-mails uit bepaalde landen of regio's blokkeren. Als u bijvoorbeeld 'IN' (India) uit de lijst kiest, ontvangt u niet langer e-mails van het '.in'-domein. Houd er echter rekening mee dat deze optie mogelijk niet effectief is tegen ongewenste e-mails afkomstig van populaire e-maildiensten zoals Gmail of Outlook.com.
 2. Lijst met geblokkeerde coderingen: Met deze optie kunt u ongewenste e-mails filteren op basis van specifieke taalcoderingen. Het is handig voor het verwijderen van e-mails in talen die u niet begrijpt of waarin u geen communicatie wilt ontvangen.

Hoofdstuk 6: Ervoor zorgen dat legitieme e-mails niet worden aangezien voor ongewenste e-mail

Om te voorkomen dat belangrijke e-mails ten onrechte als spam worden gemarkeerd, kunt u de tabbladen Veilige afzenders en Veilige ontvangers in Outlook gebruiken. Door specifieke e-mailadressen of domeinnamen aan deze lijsten toe te voegen, zorgt u ervoor dat berichten uit deze bronnen altijd als legitiem worden behandeld, ongeacht hun inhoud.

 1. Lijst met veilige afzenders: Met deze lijst kunt u bepaalde e-mailadressen en domeinnamen als betrouwbaar aanwijzen. E-mails van deze bronnen worden niet in de map met ongewenste e-mail gefilterd. Het is belangrijk op te merken dat veilige domeinen in Exchange Online niet automatisch worden herkend, dus u moet ze mogelijk handmatig toevoegen.
 2. Lijst met veilige ontvangers: Deze lijst is handig om afzenders van mailing- en distributielijsten als veilig te markeren. Dit zorgt ervoor dat e-mails uit deze lijsten niet als ongewenste e-mail worden behandeld.
 3. Om een e-mailadres of domeinnaam aan uw veilige lijst toe te voegen, klikt u op de knop "Toevoegen" aan de rechterkant van het venster. Voer in het pop-upvenster het e-mailadres of de domeinnaam in die u wilt toevoegen.

Door uw lijsten met veilige afzenders en veilige ontvangers zorgvuldig te beheren, kunt u het risico aanzienlijk verminderen dat u belangrijke e-mails mist als gevolg van overijverige spamfilters. Voor meer gedetailleerde instructies over het instellen van deze lijsten gaat u naar Microsoft-ondersteuningspagina.

Hoofdstuk 7: Het beveiligingsniveau voor ongewenste e-mail instellen

In Outlook kunt u het niveau van spambeveiliging aanpassen aan uw behoeften via het tabblad Opties. Hier is een overzicht van de beschikbare instellingen:

 1. Geen automatisch filteren: deze instelling schakelt het automatisch filteren van ongewenste e-mail uit, maar e-mails uit de lijst met geblokkeerde afzenders worden nog steeds naar de map Ongewenste e-mail verplaatst.
 2. Laag: een mildere optie die alleen de meest voor de hand liggende spam filtert. Dit is geschikt voor gebruikers die minimale spam ontvangen of de voorkeur geven aan minimale interferentie met hun e-mails.
 3. Hoog: een strengere instelling die de meeste spam-e-mails onderschept, maar legitieme berichten ook ten onrechte als spam kan markeren. Als u deze optie kiest, is het belangrijk om regelmatig uw map met ongewenste e-mail te controleren om er zeker van te zijn dat er geen belangrijke e-mails verkeerd zijn geclassificeerd.
 4. Alleen veilige lijsten: het hoogste beschermingsniveau, waarbij alleen e-mails van contactpersonen in uw lijsten met veilige afzenders en veilige ontvangers worden toegestaan. Dit is ideaal voor gebruikers die hun inkomende e-mails strikt willen controleren.

Naast deze beschermingsniveaus heeft u nog twee opties:

 • Verwijder vermoedelijke spam-e-mail permanent in plaats van deze naar de map Ongewenste e-mail te verplaatsen. Deze optie is handig voor gebruikers die hun map met ongewenste e-mail niet willen controleren op valse positieven.
 • Waarschuw voor verdachte domeinnamen in e-mailadressen. Deze functie is beschikbaar voor alle beschermingsniveaus behalve Geen automatische filtering en helpt bij het identificeren van potentiële phishing-pogingen.

Ga voor meer informatie over het configureren van instellingen voor ongewenste e-mail in Outlook naar de Microsoft-ondersteuningspagina.

Conclusie

Het instellen en beheren van uw spamfilter in Outlook is een essentiële stap bij het onderhouden van een schone en veilige inbox. Door de richtlijnen in dit artikel te volgen, kunt u het aantal ongewenste e-mails effectief verminderen en uzelf beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Vergeet niet om uw spamfilterinstellingen regelmatig te controleren en bij te werken om optimale prestaties te garanderen.

Voor verdere aanpassing van uw Outlook-ervaring kunt u overwegen een gepersonaliseerde e-mailhandtekening te maken. Leer hoe u dit kunt doen in onze handleiding over hoe u een e-mailhandtekening maakt in Outlook.


Advertisement

Divi Ad 680px



Scroll naar boven