Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

Hoe Facebook spioneert en uw data gebruikt 💥

Facebook bespioneert uw locatie


Facebook is uitermate geïnteresseerd in uw locatie

Facebook zal altijd zijn best doen om u via GPS te volgen en uit te zoeken wat u daar precies doet op locatie. Zodoende kunnen ze u gerichte advertentie toespelen aangezien ze precies weten in wat voor producten of services u geïnteresseerd bent.

Facebook persoonlijk gerichte advertenties

Persoonlijk gerichte advertentie met een dergelijke precisie zijn natuurlijk een miljarden business. Lees hier meer over Facebook en zijn device tracking.


Advertentie

Divi Ad 680px


Facebook datasharing met overheidsinstanties

In 2018 kwam aan het licht dat Facebook in bepaalde categorieen op russische gebruikers een label had geplakt dat ze volgens hun algoritme geïnteresseerd zouden kunnen zijn in verraad tegen hun regering. Zoiets is natuurlijk geen toeval, waarom zou Facebook voor zichzelf in zulke statistieken geïnteresseerd zijn. Uiteraard zijn niet alleen de Russen geïnteresseerd in het potenciaal wat Facebook biedt, maar regeringen over de hele wereld. Hier kunt u een uitgebreid artikel hierover lezen van Forbes Magazine.

Mensen voelen zich verraden

De meeste mensen kennen niet de complete waarheid achter wat Facebook allemaal met hun data doet en wat voor data ze precies opslaan en verkopen, maar iedereen heeft er wel wat over gehoord en mensen worden natuurlijk sceptisch. Om u "rustig" te houden werd onder andere de Off-Facebook Activity tool uitgevonden.

Off-Facebook Activity tool

Deze geeft u de controle ogenschijnlijk terug over wat er precies opgeslagen of bewaard blijft van uw data. Lees hier meer over de Off-Facebook Activity tool.

Facebook's schending van gegevensgebruik

Er zijn meerdere gevallen bekend waar Facebook boetes moest betalen of door landen beschuldigd werd van het illegaal gebruik van data. Goede voorbeelden hiervan zijn in Spanje in 2017 en in het Verenigd Koninkrijk in 2019.

Facebook toegang tot payment processors data

Facebook toegang tot payment processors


Vrijwel elke aankoop die u doet wordt door Facebook geregistreerd aangezien ze toegang hebben tot payment processors gegevens. Zo weten ze precies wat voor producten u doorgaans koopt, maar ook meteen wat uw gemiddelde maandelijkse budget is. U wordt dus niet alleen online op de voet gevolgd, maar ook via uw aankopen.

Facebook observeert uw chats en gesprekken

Facebook observeert uw chats, gesprekken via uw microfoons en is bijzonder geïnteresseerd in uw contacten. Zodra u zich bij Facebook inschrijft, wordt u meteen gevraagd of ze uw contactlijst mogen gebruiken met auto-update als u nieuwe contacten heeft. Er lijkt op zich weinig op tegen, dus de meeste mensen geven hiervoor toestemming. Als u die niet geeft vragen ze u later nog eens en nog eens. Zo vaak tot u die vraag zet bent, en om er vanaf te zijn toestemming geeft. De aanhouder wint zullen we maar zeggen. U las hierboven dat ze zeker niet vies zijn van het schenden van uw provacyinstellingen, dus het is zeker goed mogelijk dat ze uw contactenlijst sowieso opslaan, ook zonder toestemming.

Facebook's face-recognition

Veel grote bedrijven en overheden bezitten dit system, maar Facebook heeft waarschijnlijk de allerbeste face-recognition van allemaal. Het is natuurlijk ook weer een zekere mate van inbreuk op uw privacy, zeker omdat alle data gecombineerd wordt.

Facebook's face-recognition

Zo hebben ze de foto's bij de persoon of de persoon bij de foto's, net hoe de volgorde uitpakt. Als jaren verstrijken is er een compleet profiel met zoveel persoonlijke data van u dat als u het echt zou zien, u er waarschijnlijk van zou schrikken. Ongeoorloofde face recognition praktijken zorgde dat Facebook 1.6 miljoen mensen in Illinois per persoon 340 dollar moest betalen.

Facebook en echte persoonlijke documenten

Een van de laatste trucjes om aan nog meer data van u te geraken is om uw account op grond van bepaalde dingen te blokkeren. Om uw account weer open te krijgen, moet u wel eerst even uw rijbewijs, paspoortkopie of andere persoonlijke documenten verstrekken. Om niet in aanmerking te komen dat ze dit met u ook doen, is te zorgen dat u geen illegale- of geweldadige berichten te publiceert. Mocht uw account geblokkeerd worden, probeer dan liever een nieuw account te maken als u Facebook echt nodig heeft. Als u ze al uw persoonlijk documenten stuurt geeft u uw complete identiteit uit handen wat me geen goed idee lijkt.

Facebook data-sharing met grote bedrijven

Facebook deelt of verkoopt uw gegevens aan grote bedrijven en wel voornamelijk die die mobiele telefoons, laptops en tablets produceren zoals Apple, Huawei, Samsung, Microsoft, Lenovo, Oppo en Blackberry. U ziet er zitten zelfs Chinese bedrijven bij, er is practisch geen limiet aan wie ze uw data doorspelen.


Facebook dataverkoop device makers


Om te zorgen dat mensen Facebook niet verlaten, doen ze de laatste jaren erg hun best om "eerlijk te zijn met u". U kunt nu zelf zien wat voor data ze van u opgeslagen hebben. En er zijn tig instellingen waar u zelf kunt kiezen of u toestemming geeft voor device tracking, gebruik van uw camera, etcetera. Uiteraard is het niet zo moeilijk om te snappen dat als u data "wist", deze voor u uit het zicht verdwijnt maar aan de andere kant gewoon bewaard blijft bij Facebook zelf. U ziet het alleen niet meer. Er zijn uiteraard wel een aantal maatregelen die u kunt nemen om bepaalde vormen van Facebook-spionage tegen te gaan. Hoe stopt u Facebook u te bespioneren?

Edward Joseph Snowden

Skype Edward Snowden


Beter bekend als gewoon Edward Snowden, wereldwijd bekend voor het blootleggen van allerlei soorten overheidsgeheimen vooral op het gebeid van het bespioneren van de normale burger. Als ex-CIA-agent en computerexpert voor de NSA had hij toegang tot zoveel documenten als hij wilde. In 2013 begon hij beetje voor beetje deze geheimen in het nieuws te brengen. Hij noemde ook specifiek Facebook en bracht met bewijsvoering onder de aandacht dat Facebook u bespioneert. Hier vindt u een artikel met meer hierover, gevuld met commentaren en video's.

Andere bedrijven en services die spioneren

Denk er natuurlijk aan dat als u Facebook zou stoppen u te bespioneren of u stopt met het gebruik van Facebook, dat er nog veel meer spionnen op de loer liggen. Bijvoorbeeld Whatsapp is recentlijke door Facebook gekocht en zal snel de zelfde politiek handhaven. Precies zoals dat gebeurde met Skype toen het door Microsoft gekocht werd. Skype en Microsoft zijn misschien nog wel een tikje erger dan Facebook wat spionage betreft, lees daarover hier meer.


Advertisement

Divi Ad 680pxScroll naar boven