Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

Wat is een CDN-network en CDN service? 💥

Wat is een CDN? | CDN network en CDN service uitgelegd


We proberen dit artikel zo eenvoudig mogelijk te schrijven zodat de leek het begrijpt, professionals zullen de vraag “wat is een CDN” niet stellen.


Advertisement

Divi Ad 680px


Een CDN is een netwerk van servers die er samen voor zorgen dat de content van een website van vele verschillende plaatsen ter wereld gedownload kan worden. Een server is een computer met een grote opslagcapaciteit speciaal geschikt voor de opslag van internet content, deze worden hoofdzakelijk gebruikt door hostingbedrijven, en natuurlijk CDN netwerken.

Hoe werkt CDN?

Door een website die op een server in Amsterdam staat te koppelen aan een CDN kan deze dus razendsnel gedownload worden in New York, Tokyo, of Melbourne. De websitebezoeker download de content van een server bij hem in de buurt i.p.v. van de origin server in Amsterdam.

Maar… het feit dat de bezoeker uw website van dichterbij kan downloaden is niet alles. DE hoogwaardige servers bij de CDN provider zijn met puur SSD en de snelst mogelijke uplinks uitgerust waardoor uw content nog sneller geleverd wordt. Maar… er is nog iets. De cache van uw website wordt bij de CDN geregeld met de absoluut hoogwaardigste technieken, hier kan geen origin server tegenop. Al deze feiten bij elkaar zorgen ervoor dat uw website bij de bezoeker in zijn browser 2 a 3x zo snel opengaat of nog sneller.


Origin server


Met de vraag wat is een CDN zijn we nu wel klaar en we gaan wat dieper in op de CDN kosten van een dergelijke CDN service en hoe u dit tot stand brengt. De beste service die ik ken is die van Stackpath, hier bent u tevens het goedkoopst uit denk ik. U kunt hier ook kostenloos proberen of het u bevalt want de eerste maand is gratis en u kunt opzeggen wanneer u wilt.

Klik hieronder op de banner om bij CDN dienst Stackpath een kijkje te nemen en lees daarna eronder verder hoe u het kunt installeren op uw website. Uiteraard beschikt Stackpath zelf ook over een uitgebreide documentatie die u kunt raadplegen.


Stackpath proberen


De vraag wat is een CDN is dus beantwoord en we gaan verder met: hoe installeer ik een CDN?

CDN installeren

We leggen u nu uit hoe u de aanbevolen CDN service/dienst Stackpath kunt installeren op uw website. Aangezien het overgrote deel van websites tegenwoordig met Wordpress gemaakt worden, beperken we ons tot installatie op Wordpress met behulp van plugins en de installatie, deze methode kan op elk willekeurig CMS toegepast worden zonder plugin.

Op deze website hebben we al artikelen hoe men Stackpath installeert met de volgende 2 gratis plugins. De artikelen bespreken ook de installatie van Cloudflare CDN, deze informatie kunt u gewoon overslaan of ze beide installeren. Klik op de knoppen hieronder om verder te lezen wat betreft de installatie.

Stackpath installeren zonder WP plug-in

Alle informatie voor het installeren van Stackpath vindt u hier. Als u bij Stackpath ingelogd bent kunt u via de knop "Chatten" onderaan hulp krijgen bij de installatie. De operator checkt of alles goed staat en leidt u door het complete proces.

Via Stackpath krijgt u ook meteen een firewall tussen uw website en uw bezoekers, Ddos-protection (WAF), load balancing, website monitoring, en een gratis Edge SSL-cerificaat. Allemaal voor slechts 20 dollar per maand.Stackpath proberen


Wat is een CDN video

What is a CDN Network Video


De geschiedenis van de CDN

De eerste CDN-netwerken ontstonden in de jaren negentig. Alleen grote ondernemingen waren in staat de exesieve kosten te betalen van een dergelijk netwerk. Dit is de reden dat lange tijd hostingbedrijven niet standaard CDN aanbieden op servers. Tegenwoordig echter zijn er steeds meer servercentra die dat wel doen. In vroegere tijden vroeg iedereen zich echt af wat een CDN was als er naar gevraagd werd.

Maar de CDN doorliep een flinke ontwikkeling en vandaag de dag is het een veel bekender, goedkoper en veelgebruikter fenomeen. We kunnen zeggen dat het voor het jaar 2000 practisch onbetaalbaar was, tussen 2001 en 2010 erg duur, en pas vanaf 2011 langzaam maar zeker betaalbaarder werd voor de normale burger. Nu dus verkrijgbaar voor 20 dollar per maand bij Stackpath...


Advertisement

Divi Ad 680px