Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

Waar is mijn .htaccess-bestand? [2024] 💥

Waar is mijn .htaccess-bestand


De .htaccess is een verborgen tekstbestand waarmee u kunt bepalen hoe bezoekers uw website bezoeken. Veelgebruikte toepassingen voor het .htaccess-bestand zijn het omleiden van URL's en/of het beperken van de toegang tot bepaalde bestanden. Oké, laten we je uitleggen waar je dit bestand kunt vinden.


Advertisement

Divi Ad 680px


Zoek .htaccess

Het .htaccess-bestand bevindt zich in de root van uw hosting. Op een Linux-server heeft dit gebied de naam public_html. Op een Windows-server heet het "httpdocs". Je kunt deze locatie bereiken via FTP, of de filemanager van een hosting zoals Cpanel of Plesk. Als u WordPress gebruikt, is het bestand ook te vinden via de backend van uw WordPress CMS (plug-in).

1. Vind .htaccess met Cpanel

Mijn favoriete en beste methode om het .htaccess-bestand op te slaan, is om een bestandsbeheerder weer te geven als cpanel. Nadat u bent ingelogd op Cpanel, klikt u op "Bestandsbeheer". In de meeste gevallen vindt u het in de public_html, aangezien het niet mogelijk is om op "public_html" te klikken en het te citeren.

Het .htaccess-bestand is alleen zichtbaar als "toon verborgen bestanden" is gemarkeerd/geactiveerd. Klik in de rechterbovenhoek van de Filemanager op "Instellingen" en vink deze eventueel zelf aan. Zie screenshot hieronder.


.htaccess met Cpanel vinden


Klik nu met de rechtermuisknop op het .htaccess-bestand en klik op "Bewerken". Omleidingen kunnen hieronder worden toegevoegd. Zie schermafbeelding.


.htaccess met Cpanel vinden


2. Vind .htaccess met Wordpress

De eenvoudigste manier om dit te doen, is door een WordPress-plug-in te gebruiken. We gaan de plug-in Htaccess File Editor gebruiken. Met deze plug-in kunt u het.htaccess-bestand bewerken vanuit uw WordPress-backend. Het kan erg handig zijn voor degenen die niet vertrouwd zijn met code.

Log in op Wordpress, ga naar "Plug-ins" >> "Nieuwe toevoegen". Gebruik daar het zoekvak om te zoeken naar "Htaccess File Editor". De plug-in zal als eerste verschijnen. Klik op de knop Installeren en activeer vervolgens de plug-in. Ga naar "Instellingen" >> "Htaccess File Editor". Rechts zie je de standaard inhoud van een .htaccess bestand bij gebruik van Wordpress. Omleidingen kunnen hieronder worden toegevoegd. Zie screenshot.


Waar is mijn .htaccess-bestand op Wordpress


3. Zoek .htaccess met FTP

De meest ouderwetse maar nog steeds werkende methode is het gebruik van een FTP-client zoals Filezilla. Open de Filezilla-software op uw pc of laptop en log in op uw hostingaccount met FTP-gebruiker en wachtwoord.


Waar is mijn .htaccess-bestand FTP


Ook bij FTP moet je er zeker van zijn dat verborgen bestanden getoond worden. Dit kan worden gedaan zoals weergegeven in de onderstaande schermafbeelding.


Waar is mijn .htaccess-bestand FTP verborgen bestanden


Oké, het .htaccess-bestand staat nu in de lijst in de public_html. Klik er met de rechtermuisknop op en je kunt het bewerken. Afhankelijk van de ftp-client moet u het bestand misschien naar uw laptop downloaden en daar bewerken. Upload het dan opnieuw.


Advertisement

Divi Ad 680pxScroll naar boven