Webstick.nl logo Website laten maken bij Webstick.nl

Hoe gebruik ik een .htaccess bestand?

Hoe gebruik ik een .htaccess bestand?

Als u een website gaat maken denk er dan aan dat Google niet van duplicate content houdt. Dat heeft in de eerste plaats betrekking op het niet stelen van teksten van andere websites, maar ook binnen de eigen website komt veel duplicate content voor als u hier geen stokje voor steekt.

Alleen al voor de homepage zijn er vele voorbeelden te noemen van URL's die allemaal dezelfde content weergeven, namelijk:

Ik gebruik de URL van onze website als voorbeeld..

  1. http://www.webstick.nl
  2. http://www.webstick.nl/
  3. http://www.webstick.nl/index.php
  4. http://webstick.nl
  5. http://webstick.nl/
  6. http://webstick.nl/index.php

Voor een CMS website vervangt u index door index.php

Al deze URL's worden terug geleid naar http://webstick.nl wat er voor zorgt dat er voor Google maar een URL is om te indexeren. Het omleiden van URL's noemen we re-directing. Het re-directen doen we met een .htaccess bestand in de root van uw domein, voor Linux hosting is dit de standaard map public_html/ en op Windows hosting wordt niet met .htaccess gewerkt.

Windows hosting is geen prettig hostingsysteem, wij werken hier niet mee zelf, informatie hiervoor zult u op deze website niet aantreffen, maar er zijn genoeg andere websites die u kunnen helpen als u dit type hosting heeft.

Een .htaccess is een gewoon tekstbestand wat u op de server ombenoemd naar .htaccess. Ik ga u de re-direct codes geven voor een Linux server:

Om ervoor te zorgen dat er geen trailing slash op het eind van uw URL's komt te staan zet u de volgende regels code in uw bestand:

#verwijder trailing slash
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^(.*)/$ $1 [R=301,L]

Om ervoor te zorgen dat alle URL's www. voor de domeinnaam hebben plakt u de volgende code eronder:

#niet www naar www
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

Om ervoor te zorgen dat alle URL's geen meer tonen op het einde de volgende code, voor CMS website vervangt u "" door ".php":

#verwijder
RewriteCond %{THE_REQUEST} \
RewriteRule ^(.*)\$ /$1 [R=301,L]

Om te zorgen dat voor de homepage de URL met index op het eind omgeleid wordt naar een schonere URL de volgende code. Vervangt u de domeinnaam van ons door die van u:

#index redirect
RewriteCond %{THE_REQUEST} ^[A-Z]{3,9}\ /index\\ HTTP/
RewriteRule ^index\$ http://webstick.nl/ [R=301,L]

Om te zorgen dat niet bestaande URL's omgeleid worden naar uw 404 pagina plakt u de volgende code. (Zorg dat u een 404 pagina gemaakt heeft of nog maakt):

#niet bestaande pagina's naar 404 pagina
ErrorDocument 404 /404

Verder kunt u met een .htaccess bestand nog URL's omleiden die u verplaatst heeft. Een dergelijke omleiding noemt men een 301 re-direct, en deze ziet er als volgt uit:

#losse redirects
Redirect 301 /website-laten-maken http://www.webstick.nl

301 re-directs geven een directe opdracht de ene naar de andere URL om te leiden, de eerste URL begint met een "/" gevolgd door de pagina op de website, de tweede URL is verplicht volledig en begint dus altijd met "http".

P.S.: lijnen die beginnen met "#" zijn geheugensteuntjes voor u zelf, u kunt hier zelf eventueel een andere omschrijving aan geven.

Mocht u bij ons een website of shop laten maken dan kunnen wij op verzoek uw .htaccess optimaliseren, vraagt u hier speciaal naar mocht u hier gebruik van willen maken.