Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

Remote MySQL-verbindingen in cPanel [2024] 💥

Inschakelen van Remote MySQL-verbindingen

Remote MySQL-verbindingen zijn standaard uitgeschakeld in cPanel-servers omdat ze als een potentiële beveiligingsdreiging worden beschouwd. Met behulp van de tools in de Web Host Manager (WHM) en de cPanel-interface op domeinniveau (meestal http://domainname.com/cpanel) kunnen externe hosts worden toegevoegd die door de server kunnen worden verbonden met de MySQL-service.


Advertentie

Divi Ad 680px


Voordat u een van de volgende technieken gebruikt, moet u poort 3306 openen in de firewall van uw server. Lees hier hoe u dat doet: Poorten openen in firewall

Remote MySQL inschakelen via de WHM-interface

Meld u aan bij de WHM-interface van de server en zoek het gedeelte in de navigatiebalk aan de linkerkant met het label SQL Services. U kunt de lijst sorteren door 'sql' in het zoekvak te typen. Klik op de link gemarkeerd "Additional MySQL Access Hosts":

Additional MySQL Access Hosts

Voer op de volgende pagina een of meer hosts of IP-adressen in het tekstvak (1) in en klik op de knop Opslaan (2). Als u deze instellingen op alle gebruikersaccounts wilt activeren, zie (3).

Additional MySQL Access Hosts 2

Nu de externe verbinding is geactiveerd in WHM moet elk domeinaccount dat de externe verbinding wil gebruiken het activeren in de eigen cPanel-interface.

Remote MySQL inschakelen in de cPanel-interface van het domein

Meld u aan bij de cPanel-interface van het domein en zoek het gedeelte op de hoofdpagina met het label Databases. Zoek in de sectie Databases naar de koppeling/knop Remote MySQL en klik erop.

Cpanel Remote MySQL

De volgende pagina verschijnt in uw browser. Voeg een hostnaam of IP-adres toe waaraan u externe MySQL-toegang wilt verlenen (1) en klik vervolgens op de knop Opslaan (2). Als een host of IP-adres uit deze lijst moet worden verwijderd, kunt u op de knop 'Verwijderen' klikken naast het item in de lijst.

Cpanel Remote MySQL 2

Nadat u uw wijzigingen, toevoegingen of verwijderingen in de lijst hebt aangebracht, kunt u de hoofdpagina van de cPanel-interface terug gaan.

Database maken voor remote gebruik

MySQL databases

De externe server heeft ondertussen toestemming om databases te gebruiken op de opgegeven IP´s. De moeten nu nog een daadwerkelijke database hebben die we gaan gebruiken. U kunt een willekeurig account op de server hiervoor gebruiken. Open Cpanel en ga naar "MySQL databases", maak een database, daarna een gebruiker, en geef de gebruiker alle rechten. Als u niet goed weet hoe u te werk gaat lees dan dit artikel: Database maken in Cpanel.

Wordpress configuratie bestand host instellen

Cpanel wp-config.php

U kunt een remote database nodig hebben voor veel verschillende zaken, maar laten we even zeggen dat u webdesigner bent en controle wilt houden over een website totdat u betaald heeft gehad. De klant wil de site op een shared hosting hebben van een ander bedrijf. In dat geval werkt u met een database op uw eigen server, valt deze weg dan doet de site op de andere server het niet meer. In het geval de website met Wordpress gemaakt is, passen we de data in wp-config.php aan om verbinding te maken met de remote database. Klik het bestand met de rechter muisknop aan en selecteer "edit".

Host aanpassen wp-config.php

Als laatste moeten we de database van zijn originele plek migreren/verhuizen de remote server, lees: Database verhuizen naar andere server. Ook verwijderen we de database van de originele server anders zou de klant als nog toegang tot zijn database hebben door slecht de config in wp-config.php weer aan te passen.Advertisement

Divi Ad 680px