Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

14 tips voor Optimale Zoekopdrachten in Outlook,
Bespaar tijd [2024] 💥

Tips voor optimale zoekopdrachten in Outlook


Navigeren door een rommelige Outlook-inbox kan een hele klus zijn, vooral als u specifieke e-mails probeert te vinden te midden van een zee van berichten. Of u nu een voorstander bent van Inbox Zero of iemand bent die een meer laissez-faire benadering van e-mailbeheer omarmt, de behoefte aan efficiënte zoektechnieken is universeel. In dit artikel geven we u waardevolle tips en trucs om uw zoekmogelijkheden in Outlook te verbeteren, zodat u snel de informatie kunt vinden die u nodig heeft en uw tijd en productiviteit kunt terugwinnen.


Advertentie

Divi Ad 680px


Hoofdstuk 1: Uw zoeklocatie in Outlook beperken

Een van de belangrijkste strategieën om e-mails efficiënt te vinden in Outlook is het verfijnen van uw zoeklocatie. Standaard doorzoekt Outlook alle mailboxen en mappen, wat tijdrovend kan zijn als u een groot aantal e-mails heeft. Om uw zoekopdracht te stroomlijnen, kunt u de map of mailbox opgeven waarin u wilt zoeken, waardoor u kostbare tijd bespaart.

De zoeklocatie in Outlook Desktop wijzigen:

 • Klik in de Zoekbalk bovenaan uw Outlook-venster.
 • Gebruik het vervolgkeuzemenu aan de linkerkant van de zoekbalk om de gewenste zoeklocatie te selecteren. Opties zijn onder meer de huidige map, alle mailboxen of specifieke mappen.
 • Voer uw zoekopdracht in en Outlook zoekt alleen binnen de opgegeven locatie.

Dankzij deze gerichte aanpak kunt u snel de e-mails vinden waarnaar u op zoek bent, zonder irrelevante resultaten te doorzoeken. Voor meer tips over het verfijnen van uw zoekopdrachten in Outlook gaat u naar de Microsoft-ondersteuningspagina.

Hoofdstuk 2: Controleren welke locaties zijn opgenomen in uw Outlook-zoekopdracht

Wanneer u Outlook Desktop gebruikt, is het belangrijk om te weten welke mappen en mailboxen worden doorzocht om ervoor te zorgen dat u uitgebreide resultaten krijgt. Met Outlook kunt u aanpassen welke locaties in uw zoekopdracht worden opgenomen, zoals PST-mappen, meerdere e-mailinboxen en online archieven.

Om de locaties in uw zoekopdracht te controleren en te wijzigen:

 1. Klik in de Zoekbalk bovenaan uw Outlook-venster.
 2. Klik op het pictogram Zoekhulpmiddelen op het tabblad Zoeken dat verschijnt.
 3. Selecteer Locaties om te zoeken in het vervolgkeuzemenu. Er verschijnt een dialoogvenster met alle beschikbare locaties.
 4. Vink de vakjes naast elke locatie aan of uit om deze op te nemen of uit te sluiten van uw zoekopdracht.

In de Outlook Web Applicatie (OWA) worden alle locaties automatisch opgenomen in uw zoekresultaten. U kunt echter nog steeds filters en trefwoorden gebruiken om uw zoekopdracht te verfijnen en snel de informatie te vinden die u nodig heeft.

Door uw zoeklocaties in Outlook aan te passen, kunt u ervoor zorgen dat uw zoekopdrachten zowel grondig als efficiënt zijn. Voor aanvullende hulp bij het beheren van zoeklocaties gaat u naar de Microsoft-ondersteuningspagina.

Hoofdstuk 3: Begrijpen hoe basiszoekopdrachten werken in Outlook

Dankzij de krachtige zoekmogelijkheden van Outlook kunt u snel berichten, contactpersonen, taken, agenda-items en zelfs e-mailbijlagen vinden. Door gebruik te maken van de Outlook-zoekbalk kunt u uw zoekproces stroomlijnen en met minimale inspanning precies vinden wat u nodig heeft.

Zo werken basiszoekopdrachten in Outlook:

 • Begin met typen: klik in de Zoekbalk bovenaan uw Outlook-venster en begin met het typen van uw zoekopdracht. Outlook zal onmiddellijk relevante resultaten weergeven op basis van de zoekwoorden die u heeft ingevoerd.
 • Voorgestelde zoekopdrachten: terwijl u typt, stelt Outlook zoekopdrachten voor op basis van uw zoekgeschiedenis en recente communicatie. Met deze suggesties kunt u snel toegang krijgen tot vaak gezochte items of uw zoekcriteria verfijnen.
 • Verfijn uw zoekopdracht: u kunt uw zoekresultaten verder verfijnen door aanvullende trefwoorden of zoekoperators te gebruiken. Als u bijvoorbeeld 'from:John' typt, worden alle e-mails weergegeven die door John zijn verzonden.
 • Zoekresultaten: de zoekresultaten bevatten alle relevante items uit uw mailbox en andere locaties die u in uw zoekinstellingen heeft opgenomen. Vervolgens kunt u op een item klikken om de details ervan te bekijken.

Als u begrijpt hoe basiszoekopdrachten in Outlook werken, kunt u uw productiviteit aanzienlijk verhogen en kunt u de informatie die u nodig heeft efficiënter vinden. Voor meer tips over het gebruik van de zoekfunctie in Outlook gaat u naar de Microsoft-ondersteuningspagina.

Hoofdstuk 4: De Outlook-zoekbalk gebruiken voor geavanceerde zoekopdrachten

De Outlook-zoekbalk is een krachtig hulpmiddel dat verder gaat dan eenvoudige zoekopdrachten en de mogelijkheid biedt om met slechts een paar klikken geavanceerde zoekopdrachten uit te voeren. Door de functie Geavanceerd zoeken te gebruiken, kunt u uw zoekcriteria verfijnen en precies de informatie vinden waarnaar u op zoek bent.

Om toegang te krijgen tot en gebruik te maken van Geavanceerd zoeken in Outlook:

 1. Klik in de Zoekbalk bovenaan uw Outlook-venster.
 2. Zoek naar de vervolgkeuzepijl aan de rechterkant van de zoekbalk. Klik erop om extra zoekopties weer te geven.
 3. Selecteer Geavanceerd zoeken in het vervolgkeuzemenu. Er wordt een nieuw venster geopend waarin u gedetailleerde zoekcriteria kunt opgeven, zoals afzender, ontvanger, onderwerp, trefwoorden, datumbereiken en meer.
 4. Vul de velden in met de gewenste zoekparameters en klik op Zoeken. Outlook geeft resultaten weer die voldoen aan de door u opgegeven criteria.

Geavanceerd zoeken is vooral handig wanneer u e-mails of andere items moet vinden die aan specifieke voorwaarden voldoen, zodat u gemakkelijk door grote hoeveelheden gegevens kunt navigeren.

Hoofdstuk 5: Operators gebruiken om uw Outlook-zoekopdracht te verfijnen

Voor nauwkeurigere zoekopdrachten in Outlook kunt u operators gebruiken om uw resultaten te verfijnen. Deze operatoren moeten altijd in hoofdletters worden getypt. Veelgebruikte operatoren zijn AND, OR, NOT, aanhalingstekens en wiskundige symbolen zoals <, > en =.

Zoeken Het zoekresultaat Gebruik aanhalingstekens om de exacte term
'budgetvergadering' te vinden Resultaten die de exacte zinsnede 'budgetvergadering' bevatten Combineer termen met EN
Vergadering EN budget Resultaten die zowel 'vergadering' als 'budget' bevatten in willekeurige volgorde Gebruik OR om alternatieven op te nemen
Budget OF financieel Resultaten die 'budget' of 'financieel' bevatten Specificeer een veld met een dubbele punt
From:JaneDoe@example.com
Onderwerp:"Kwartaalrapport" Zoekt alleen in het opgegeven veld naar de term Gebruik datums of relatieve datums
Ontvangen:gisteren
Ontvangen:03/10/2024 Resultaten van de opgegeven datum of relatieve tijdsperiode

Door het gebruik van operators in uw Outlook-zoekopdrachten onder de knie te krijgen, kunt u snel de specifieke e-mails of items vinden die u nodig heeft, zonder dat u door irrelevante resultaten hoeft te bladeren.

Hoofdstuk 6: Gebruik maken van de functie Gericht Postvak IN

De Focused Inbox in Outlook is ontworpen om u te helpen zich te concentreren op de e-mails die voor u het belangrijkst zijn. Deze functie verdeelt uw inbox in twee tabbladen: 'Focus' voor essentiële e-mails en 'Overig' voor minder belangrijke berichten zoals nieuwsbrieven, meldingen en marketing-e-mails.

Zo kun je optimaal gebruik maken van de Gerichte Inbox:

 • Postvak IN met prioriteit inschakelen: als dit nog niet is ingeschakeld, kunt u Postvak IN met prioriteit inschakelen door naar het tabblad Weergeven te gaan en Postvak IN met prioriteit weergeven te selecteren >.
 • Outlook trainen: terwijl u e-mails ontvangt, leert Outlook van uw acties. Klik met de rechtermuisknop op een binnenkomend bericht en kies Verplaatsen naar prioriteit of Verplaatsen naar anders om Outlook te leren waar soortgelijke e-mails in de toekomst naartoe moeten gaan.
 • Gebruik de snelkoppeling VERPLAATSEN NAAR: gebruik op de lintbalk de vervolgkeuzelijst Verplaatsen naar om e-mails snel te categoriseren en uw Postvak IN met prioriteit verder te verfijnen.

Door uw Focused Inbox actief te beheren en te trainen, kunt u ervoor zorgen dat belangrijke e-mails altijd centraal staan, zodat u productief en georganiseerd kunt blijven. Voor meer informatie over het gebruik van de Focused Inbox in Outlook gaat u naar de Microsoft-ondersteuningspagina.

Hoofdstuk 7: Functies voor het sorteren en filteren van e-mail gebruiken

Het kan overweldigend zijn om na een vakantie terug te keren naar een overvolle inbox. Met de e-mailsorteer- en filterfuncties van Outlook kunt u uw e-mails efficiënt beheren en ordenen, waardoor het gemakkelijker wordt om grote hoeveelheden berichten te verwerken.

E-mailfilters gebruiken:

 • Ongelezen e-mail: filter uw inbox zodat alleen ongelezen e-mails worden weergegeven. Hierdoor kunt u snel nieuwe berichten identificeren die uw aandacht vereisen.
 • Gemarkeerde e-mail: filter op gemarkeerde e-mails om prioriteit te geven aan belangrijke berichten die u heeft gemarkeerd voor follow-up.

E-mailsortering gebruiken:

 • Sorteren op afzender: in plaats van uw inbox op datum te sorteren, kunt u deze ordenen op basis van de afzender van de e-mail. Hierdoor kun je berichten van dezelfde afzender groeperen, waardoor het gemakkelijker wordt om ze in bulk te lezen, verwijderen of categoriseren.

Om sorteren of filteren toe te passen in Outlook, klikt u op de vervolgkeuzelijst E-mail filteren op het tabblad Start of gebruikt u de optie Sorteren om uw inbox op basis van uw voorkeuren.

Door gebruik te maken van deze functies kunt u uw inbox efficiënt beheren, zelfs na een langere afwezigheid. Voor meer tips over het sorteren en filteren van e-mails in Outlook gaat u naar de Microsoft-ondersteuningspagina.

Hoofdstuk 8: Zoekmappen maken en gebruiken

Zoekmappen in Outlook bieden een dynamische manier om uw e-mails te ordenen en te openen op basis van specifieke criteria, zonder dat u berichten handmatig hoeft te verplaatsen. Microsoft Outlook bevat verschillende standaardzoekmappen, zoals 'Voor follow-up', 'Groter dan 500 KB' en 'Ongelezen e-mail'. Bovendien kunt u deze mappen aan uw favorieten toevoegen voor snelle toegang.

Zo maak je een nieuwe zoekmap:

 1. Klik met de rechtermuisknop op Zoekmappen in het mappenvenster en selecteer Nieuwe zoekmap.
 2. Kies de criteria voor uw zoekmap. U kunt kiezen uit vooraf gedefinieerde criteria of een aangepaste zoekmap maken.
 3. Voer de zoekcriteria in en klik op OK.

U kunt bijvoorbeeld zoekmappen maken voor e-mails die zijn gecategoriseerd als '@ClickupTask', '@Read' of '@Reference'. Zodra een e-mail is getagd met een categorie, verschijnt deze automatisch in de overeenkomstige zoekmap.

Door zoekmappen te gebruiken, kunt u uw e-mailbeheer stroomlijnen en ervoor zorgen dat belangrijke berichten altijd binnen handbereik zijn. Voor meer informatie over het instellen en gebruiken van zoekmappen in Outlook gaat u naar de Microsoft-ondersteuningspagina.

Hoofdstuk 9: Essentiële Outlook-zoekopdrachten beheersen

Zoekopdrachten in Outlook, ook wel zoekoperatoren genoemd, zijn krachtige hulpmiddelen waarmee u uw e-mailzoekopdrachten nauwkeurig kunt verfijnen. Deze operatoren, zoals AND, NOT en OR, moeten altijd in hoofdletters worden getypt. Hieronder vindt u een tabel met enkele van de belangrijkste zoekopdrachten om de zoekefficiëntie van uw e-mail te verbeteren:

Typ… …om items te vinden die… project Bevat "project" in elke combinatie (bijvoorbeeld Project, PROJECT, pRoJeCt). projectupdate Bevatten zowel 'project' als 'update', ongeacht de volgorde. project EN update Bevatten zowel 'project' als 'update', ongeacht de volgorde. project NIET bijgewerkt Bevat 'project' maar niet 'update'. project OF bijeenkomst Bevat 'project', 'vergadering' of beide. "projectupdate" Bevat de exacte zinsnede "projectupdate." van:"Jane Doe" Worden verzonden door "Jane Doe." heeftbijlage:true Bevat bijlagen. onderwerp:"projectupdate" Zorg voor een onderwerp dat de exacte zinsnede 'projectupdate' bevat. cc:"John Doe" Zorg voor een CC-regel met "John Doe." verzonden:gisteren Zijn gisteren verzonden of ontvangen. lees:false Zijn nog niet gelezen.

Door deze zoekopdrachten op te nemen in uw Outlook-zoekopdrachten kunt u snel specifieke e-mails en informatie vinden, waardoor u tijd bespaart en uw productiviteit verhoogt. Voor meer tips over het gebruik van zoekopdrachten in Outlook gaat u naar de Microsoft-ondersteuningspagina.

Hoofdstuk 10: Outlook-zoeksyntaxis voor formaten gebruiken

Een essentieel aspect van de zoekfunctionaliteit van Outlook is de mogelijkheid om items te lokaliseren op basis van hun grootte. Dit kan met name handig zijn als u bijlagen of e-mails probeert te vinden die een aanzienlijke hoeveelheid ruimte in beslag nemen.

Hier volgen enkele veelgebruikte maatbereiken die u kunt gebruiken bij uw zoekopdracht:

 • Leeg: 0 KB
 • Klein: 1 tot 5 KB
 • Klein: 5 tot 50 KB
 • Gemiddeld: 50 KB tot 500 KB
 • Groot: 500 KB tot 5 MB
 • Enorm: 5 MB tot 25 MB
 • Gigantisch: >25MB

Als u bijvoorbeeld alle items tussen 50 KB en 500 KB wilt vinden, gebruikt u de volgende zoekopdracht:

grootte:medium

Deze opdracht retourneert alle e-mails en bijlagen binnen het opgegeven groottebereik, zodat u snel grote bestanden in uw inbox kunt identificeren en beheren.

Hoofdstuk 11: Outlook-zoeksyntaxis voor datums beheersen

Het vinden van e-mails van specifieke datums is een veel voorkomende taak, en de zoeksyntaxis van Outlook maakt het gemakkelijk. U kunt de opdrachten "voor" en "na" gebruiken, gevolgd door de datum waarnaar u zoekt. Vergeet niet de datumnotatie te gebruiken die in Windows is geconfigureerd, zoals mm/dd/jjjj of dd.mm.jj.

Hier zijn enkele voorbeelden:

 • vóór:10-03-2024 - Vindt alle berichten die zijn ontvangen vóór 10 maart 2024.
 • na:01/01/2023 - Vindt alle berichten die zijn ontvangen na 1 januari 2023.

Naast specifieke datums kunt u ook relatieve termen of namen van dagen en maanden gebruiken:

 • Directe zoekopdrachten: gisteren, vandaag, morgen
 • Zoekt naar een specifieke dag van de week: zondag, maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag
 • Zoekt naar een specifieke maand van het jaar: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december

Door deze datumgerelateerde zoekopdrachten onder de knie te krijgen, kunt u snel e-mails uit specifieke tijdsbestekken lokaliseren, waardoor uw productiviteit en organisatie in Outlook worden verbeterd.

Hoofdstuk 12: Uw zoekopdracht in Outlook vereenvoudigen

Voor algemene zoekopdrachten kunt u eenvoudige zoekparameters gebruiken, zoals vandaag, morgen, dit jaar, volgend jaar, of dagen van de week en maanden van het jaar. Zelfs deze basistermen vereisen echter handmatige invoer in het Outlook-zoekveld.

Om uw zoekervaring verder te vereenvoudigen, kunt u overwegen professionele zoekoplossingen zoals Lookeen te gebruiken. Lookeen biedt een grafische tijdlijn waarmee u uw zoekopdracht met slechts één klik kunt verfijnen, waardoor u gemakkelijker de e-mails kunt vinden die u nodig heeft zonder dat u de specifieke syntaxis hoeft te onthouden.

Houd er rekening mee dat regelmatige oefening de sleutel is tot het beheersen van Outlook-zoekopdrachten. Hoe meer u ze gebruikt, hoe intuïtiever ze worden en u zult snel met minimale inspanning precies kunnen vinden wat u zoekt.

Hoofdstuk 13: Zoeken in Outlook verbeteren met beschrijvende onderwerpkoppen

Voor individuen die regelmatig deelnemen aan vergaderingen kan het lastig zijn om een specifieke e-mail te vinden tussen talloze berichten met het algemene onderwerp 'vergadering'. Om uw zoekproces in Outlook te stroomlijnen, is de selectie van duidelijke en beschrijvende onderwerpkoppen essentieel.

Een praktische aanpak is om de onderwerpkop aan te passen wanneer u een e-mail beantwoordt die u in de toekomst verwacht nodig te hebben. Door nauwkeurige zoekwoorden op te nemen, kunt u het gemak waarmee u het bericht later kunt terugvinden aanzienlijk vergroten.

Voorbeeld:

Stel je voor dat je een e-mail ontvangt van Alex met als onderwerp 'vergadering'. In uw antwoord kunt u het onderwerp aanpassen naar 'Marketingteamvergadering - maart 2024', waardoor de doorzoekbaarheid van de e-mail wordt verbeterd voor toekomstig gebruik.

Het implementeren van deze strategie bespaart niet alleen tijd, maar minimaliseert ook de frustratie die gepaard gaat met het zoeken naar kritieke e-mails in Outlook. Voor aanvullende inzichten over effectief e-mailbeheer raadpleegt u de Microsoft-ondersteuningspagina.

Hoofdstuk 14: Outlook-zoekparameters combineren voor verfijnde resultaten

In Outlook heeft u de flexibiliteit om verschillende zoekparameters te combineren om uw zoekresultaten verder te verfijnen. Met deze mogelijkheid kunt u e-mails vinden die tegelijkertijd aan meerdere criteria voldoen. Om zoekparameters te combineren, scheidt u eenvoudigweg elke opdracht met een spatie.

Voorbeeld:

Als u op zoek bent naar een e-mail die op een bepaalde datum door een specifieke persoon is verzonden, kunt u de parameters 'verzonden' en 'van' combineren:

verzonden:03/10/2024 van:alex

Deze zoekopdracht retourneert alle e-mails die Alex op 10 maart 2024 heeft verzonden. Door de kunst van het combineren van zoekparameters onder de knie te krijgen, kunt u efficiënt de exacte e-mails vinden die u nodig heeft in Outlook.

Conclusie: Outlook-zoekopdrachten beheersen

Door gebruik te maken van de tips en technieken die in dit artikel worden beschreven, kunt u uw zoekervaring in Outlook optimaliseren en kostbare tijd besparen. Of u nu eenvoudige of geavanceerde zoekparameters gebruikt, criteria combineert of slimme onderwerpkoppen gebruikt, deze strategieën helpen u efficiënt de e-mails te vinden die u nodig heeft.

Voor meer tips over het verbeteren van uw Outlook-ervaring, inclusief privacy-instellingen en andere productiviteitshacks, raadpleegt u onze handleiding over Outlook-tips voor privacy-instellingen.


Advertisement

Divi Ad 680pxScroll naar boven