Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

Mijn Whatsapp werkt niet - 13 fixes [2023] 💥

Mijn Whatsapp werkt niet


Whatsapp is wereldwijd het populairste online chatplatform, met meer dan 2 miljard gebruikers per maand. Als je Whatsapp niet werkt heb je tegenwoordig gewoon een veel groter probleem. Wat doe je? Hier zijn enkele tips voor uw Android- en/of iOS-apparaat.


Advertentie


1. Controleer internetverbinding

Je internet is mogelijk uitgevallen. Je kunt andere apps en de webbrowser testen, als ze werken, is je internet prima. Uw internetverbinding kan het probleem zijn als niets anders werkt. Degenen die via Wi-Fi/LAN zijn verbonden, kunnen de router controleren om te zien of deze is verbonden. U kunt ook proberen uw router opnieuw op te starten. VPN-gebruikers willen mogelijk ook hun VPN service tijdelijk uitschakelen om te controleren of het probleem hiermee is opgelost.

2. WhatsApp is mogelijk niet beschikbaar

Als iets niet werkt, geven we onze telefoons de schuld. Maar misschien is het probleem niet zo eenvoudig. WhatsApp werkt mogelijk niet omdat de service niet werkt. U kunt andere apps of browsers testen om te bepalen of WhatsApp het probleem is. Controleer hun Twitter-account waar je de informatie kunt vinden dat WhatsApp niet werkt.

De servers van WhatsApp kunnen het probleem zijn als al het andere werkt. Online tools zoals de website Down-Detector zijn ook beschikbaar. Deze dienst brengt je op de hoogte als WhatsApp problemen ondervindt. Je kunt wachten tot WhatsApp is hersteld als het niet werkt.

3. Herstart je WhatsApp

Je kunt veel van de kleine problemen met WhatsApp oplossen door het simpelweg opnieuw op te starten. Om dit te doen, moet u de app volledig sluiten. De app sluit niet als u gewoon op de startknop drukt of er uit navigeert. Open het multitasking-scherm op je telefoon en veeg WhatsApp weg. Hiermee sluit je de app. U kunt de app nu sluiten en opnieuw openen om het opnieuw te proberen. Je bent good to go als het werkt.

4. Herstart je mobiele telefoon

Dit is zowel voor iPhone als voor Android. Aangezien iedereen heel goed weet hoe je deze mobiele telefoon, tablet of iPad moet aan- en uitzetten, hoef je dat hier niet uit te leggen.

5. WhatsApp-app updaten

Whatsapp updaten is niet alleen nodig om alles soepel te laten werken, maar ook om te voorkomen dat hackers je telefoon kunnen aanvallen .

Voor Android

Hoewel oudere apps vaak prima werken, is het mogelijk dat sommige services bepaalde functies overbodig maken. Om er zeker van te zijn dat u de meest recente versie van uw app gebruikt, gaat u naar de Google Play Store om te controleren op updates.

Controleren op updates in de Google Play Store
 1. Open de Google Play Store.
 2. Tik op het "profielpictogram" in de rechterbovenhoek.
 3. Klik op 'Apps en apparaat' beheren.
 4. Klik op de knop beschikbare updates.
 5. Klik op "Alles bijwerken" of zoek naar WhatsApp om "Bijwerken" te selecteren.
Voor iOS

Het is eenvoudig om WhatsApp op een iPhone bij te werken. Dit zijn de te volgen stappen. In plaats van de Update-prompt, ziet u WhatsApp vermeld onder "Onlangs bijgewerkt" en een prompt om het te openen. Dit geeft aan dat er geen WhatsApp-updates bezig zijn, dus je bent helemaal klaar.

 1. Open de App Store voor je iPhone.

 2. Tik op je profielfoto.

 3. Scrol omlaag naar het gedeelte Updates en tik naast WhatsApp Messenger op 'Update'.

 4. Wacht tot de installatie van de update is voltooid.

6. Stel de datum en tijd van de telefoon correct in

Voor Android

Je kunt geen media van WhatsApp-chats downloaden of openen als je tablet of telefoon niet de juiste datum en tijd gebruikt. Moderne besturingssystemen gebruiken een op internet gebaseerde server om tijd en datum bij te houden. Als die optie niet beschikbaar is op je telefoon en je hebt een onjuiste tijd of datum, repareer deze dan zodat WhatsApp correct werkt. Android-gebruikers kunnen ervoor kiezen om de tijd handmatig in te stellen of om de automatische optie te selecteren in Instellingen > Systeem > Datum en tijd.

Voor iPhone

Open de Instellingen-app op iPhone om de automatische tijd en datum uit te schakelen en activeer de handmatige optie. Tik op "Algemeen" in Instellingen. Tik vervolgens op 'Datum en tijd'. De datum & Tijdpagina wordt geopend. Hiermee kunt u uw datum- en tijdopties handmatig invoeren.

Tik op de huidige datum op uw scherm om de datum handmatig te wijzigen. Om de tijd te wijzigen, tikt u eenvoudig op de huidige datum en voert u een nieuwe tijd in. Uw iPhone slaat al uw wijzigingen automatisch op, zodat u niets hoeft te doen. Je bent nu klaar.

7. Wis de Whatsapp-cache

Wis vervolgens de gegevens, cache en andere informatie van WhatsApp. Zowel de eerste verwijdert tijdelijke gegevens als de tweede wist alle gegevens, inclusief instellingen. Beide kunnen echter worden gebruikt om de cache en gegevens te wissen. Omdat gegevens en instellingen soms beschadigd kunnen raken, of bugs problemen kunnen veroorzaken, zijn beide effectief bij het wissen van de cache en gegevens. Als u alle gegevens wist, wordt uw browser of app opnieuw ingesteld, zodat u opnieuw kunt beginnen.

Wis je Whatsapp-cache op Android
 • Open de app "Instellingen".
 • Ga naar Apps.
 • Klik op de Whatsapp-app in het gedeelte "Alle apps bekijken".
 • Tik op Opslag en cache.
 • Cache wissen.
 • Er is ook een duidelijke opslag beschikbaar voor een schone start.
Wis je Whatsapp-cache op iPhone (ouder dan iOS-11).
 1. Tik op "Instellingen" >> "Algemeen" >> "Opslag & iCloud-gebruik".
 2. Tik op Opslag beheren in Sectie, (Opslag), bovenaan.
 3. Zoek en tik op "Whatsapp" >> "Tik voor "App verwijderen"
 4. Ga naar de App Store om de applicatie opnieuw te installeren. Hierdoor kunt u een schone installatie uitvoeren zonder documenten of gegevens.
Wis je Whatsapp-cache op iPhone (iOS-11 en nieuwer).
 1. Tik op "Instellingen" >> "Algemeen" >> "iPhone-opslag".
 2. Tik op "Whatsapp" >> Tik op "onload of delete" de app volgens uw vereisten.
 3. Ga naar de App Store om de app opnieuw te installeren
Wis uw Firefox-cache om Windows te krijgen
 • Klik op de menuknop met drie regels in de rechterbovenhoek van de Firefox-desktopbrowser om de pagina Instellingen te openen. Klik op "Privacy en beveiliging" om de pagina Instellingen te openen.
 • Scrol omlaag naar "Cookies en sitegegevens". In dit gedeelte wordt aangegeven hoeveel ruimte cookies, site-informatie en cache momenteel gebruiken. In ons geval is het meer dan 1 gigabyte.
 • Klik op "Gegevens wissen" om door te gaan.
 • Klik op de knop Gegevens wissen om te openen. Schakel het selectievakje uit om "Webinhoud in cache" te verwijderen. Hiermee wordt u echter afgemeld van websites.
 • Klik op Wissen om een item te verwijderen.
 • Firefox kan ook worden gewist door op de knop met drie regels te klikken en Geschiedenis te selecteren. Klik vervolgens op "Recente geschiedenis wissen"
 • Recente geschiedenis wissen wordt geopend. Wis alle geschiedenisvakken, behalve Cache. U kunt er ook voor kiezen om de optie "Browsegegevens en sitegeschiedenis" te wissen.
 • Klik op OK om Alles te selecteren in het vervolgkeuzemenu "Tijdbereik om te wissen" en klik er vervolgens op.
Wis uw Chrome-cache om Windows te krijgen
 • Start Chrome op Windows.
 • Klik op de knop met de drie stippen in de rechterbovenhoek.
 • Ga naar Instellingen.
 • Kies Beveiliging en privacy in de linkerkolom.
 • Kies Browsegegevens wissen.
 • Vink de vakjes aan om de items te selecteren die u wilt verwijderen. Als je ernstige problemen hebt, zal ik ze allemaal verwijderen.
 • Kies Alle tijden binnen het Tijdbereik.
 • Druk op Gegevens wissen.

8. WhatsApp-machtigingen

WhatsApp niet de benodigde machtigingen geven om toegang te krijgen tot belangrijke informatie kan veel problemen veroorzaken. WhatsApp heeft mogelijk geen toegang tot je contacten als je per ongeluk toestemming hebt geweigerd. Achtergrondgegevens zijn mogelijk uitgeschakeld.

App-toestemmingsinstellingen op Android wijzigen
 1. Open de app Instellingen.
 2. Ga naar Apps.
 3. Zoek onder Alle apps bekijken de WhatsApp-app.
 4. Kies "Machtigingen"
 5. U moet iedereen toegang geven tot het gedeelte Niet toegestaan.
App-toestemmingsinstellingen op iPhone wijzigen

U kunt naar één app kijken en zien welke machtigingen deze heeft. Het is mogelijk om deze aan of uit te zetten. Open de app Instellingen, scroll naar beneden en selecteer de Whatsapp-app. U kunt op een app tikken om te zien welke rechten deze nodig heeft. Hier kunt u specifieke machtigingen voor apps in- of uitschakelen.

9. Heb je genoeg opslagruimte over?

Voor Android

Soms kan WhatsApp problemen hebben met het downloaden van inhoud als de opslagruimte laag is. Maak eerst wat ruimte vrij op je Android-telefoon. Je kunt WhatsApp ook openen door op de menuknop met drie stippen te klikken. Ga vervolgens naar "Instellingen" >> "Gegevens en opslag" >> "Opslag beheren". U kunt vervolgens alle gegevens verwijderen die u niet wilt.

Voor iPhone
 1. Ga naar Instellingen > Algemeen > [Apparaat opslag. Mogelijk verschijnt er een lijst met aanbevelingen om de opslag van uw apparaat te optimaliseren. Vervolgens ziet u een lijst met geïnstalleerde apps en hun opslagvereisten.
 2. Tik op de naam voor meer informatie over de opslag van een app. Tijdelijke en in de cache opgeslagen gegevens tellen mogelijk niet mee als gebruik.

U kunt de details in deze weergave zien:

 • U kunt de app offloaden om ruimte vrij te maken, maar de gegevens en documenten blijven behouden.
 • U kunt de app verwijderen om deze en alle bijbehorende gegevens te verwijderen.
 • Mogelijk kunt u, afhankelijk van de instellingen van de app, bepaalde documenten of gegevens verwijderen.

Mogelijk ontvangt u een melding Opslag bijna vol als uw apparaat bijna vol is en u geen ruimte kunt vrijmaken. Deze waarschuwing kan een teken zijn dat uw opslagruimte wordt verminderd of dat u minder gebruikte inhoud, zoals video's en apps, moet verwijderen.

10. Schakel de achtergrondgegevens in

Voor Android

Het kan zijn dat WhatsApp je niet op de juiste manier berichten stuurt. Dit kan eenvoudig worden opgelost door naar de instellingen te gaan.

Achtergrondinformatie inschakelen:
 1. Open de app Instellingen.
 2. Ga naar Apps.
 3. Zoek onder Alle apps bekijken de WhatsApp-app.
 4. Ga naar Mobiele data & Wifi.
 5. Schakel achtergrondgegevens in.
 6. U kunt ook Onbeperkt gebruik inschakelen. Hierdoor heeft de app toegang tot alle gegevens, zelfs als deze zich in de gegevensbesparingsmodus bevindt.
Voor iPhone

U kunt het vernieuwen van apps op de achtergrond uitschakelen of beperken met dezelfde stappen als hierboven. U kunt het vernieuwen van apps op de achtergrond regelen voor afzonderlijke apps en voor de hele iPhone.

Zo activeer je app-vernieuwing op de achtergrond voor specifieke apps op de iPhone.

 1. Tik op Algemeen en ga naar Instellingen.

 2. Selecteer App vernieuwen op de achtergrond. U kunt de schakelaar van groen naar grijs schakelen om te selecteren welke achtergrondgegevens van apps moeten worden ingeschakeld.

Hier leest u hoe u het vernieuwen van apps op de achtergrond kunt inschakelen voor al uw iPhone-apps.

 1. Tik op Algemeen en ga naar Instellingen.

 2. Selecteer App vernieuwen op de achtergrond.

 3. Klik op Achtergrondapp vernieuwen bovenaan uw volgende paneel.

 4. Selecteer Wi-Fi of Wi-Fi & Mobiele gegevens om app-vernieuwing op de achtergrond in te schakelen voor al uw apps. Wi-Fi zorgt ervoor dat apps niet worden vernieuwd wanneer ze zijn verbonden met wifi. Met Wi-Fi en mobiele data kunnen apps continu worden vernieuwd.

11. Installeer de officiële WhatsApp-app

Het is tijd om de officiële app te downloaden als je een niet-officiële versie van WhatsApp. WhatsApp treedt al jaren hard op tegen niet-officiële WhatsApp-clients. Dit kan ertoe leiden dat uw account tijdelijk wordt geblokkeerd of dat de app niet meer werkt.

Het bedrijf kan u ook permanent verbieden een niet-goedgekeurde WhatApp-versie te gebruiken als u deze blijft gebruiken. Gebruik ook geen niet-goedgekeurde versies van een app, tenzij deze afkomstig zijn van een vertrouwde bron. Ze kunnen malware of andere schadelijke componenten bevatten die uw gegevens kunnen stelen.

12. Is uw account geblokkeerd?

Soms kunt u problemen ondervinden om contact op te nemen met bepaalde mensen op WhatsApp. De rest van de app werkt echter perfect. Deze contacten hebben u in dergelijke gevallen mogelijk geblokkeerd.

WhatsApp vertelt je niet expliciet dat je geblokkeerd bent. Er zijn echter enkele indicatoren. U kunt de online status of laatst geziene contactpersoon die u heeft geblokkeerd in het chatvenster niet zien. Je kunt hun profielfoto of berichten die ze je sturen niet zien.

13. Is uw account verwijderd?

Heb je problemen met WhatsApp? WhatsApp werkt mogelijk niet als je account is verwijderd. Na 120 dagen inactiviteit verwijdert de service uw account. Een account op WhatsApp is alleen actief zolang er een internetverbinding is. Je kunt in dat geval een nieuw WhatsApp-account aanmaken.
Scroll naar boven