Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

Mijn Whatsapp werkt niet - 13 fixes [2024] 💥

Mijn Whatsapp werkt niet


WhatsApp is het meest gebruikte online chatplatform ter wereld, met maandelijks meer dan 2 miljard gebruikers. Als je WhatsApp niet functioneert, zit je tegenwoordig met een aanzienlijk probleem. Wat kun je doen? Hier volgen enkele suggesties voor je Android- en/of iOS-toestel.


Advertentie

Divi Ad 680px


1. Controleer je internetverbinding

Mogelijk is je internetverbinding uitgevallen. Test andere applicaties en de webbrowser; als deze werken, is je internet in orde. Je internetverbinding kan het probleem zijn als verder niets werkt. Mensen die via Wi-Fi/LAN zijn verbonden, kunnen hun router controleren op connectiviteit. Overweeg ook om je router te herstarten. VPN-gebruikers kunnen overwegen hun VPN-dienst tijdelijk uit te schakelen om te zien of dit het probleem oplost.

2. WhatsApp is mogelijk niet beschikbaar

Wanneer iets niet functioneert, geven we vaak de schuld aan onze telefoons. Maar het probleem kan complexer zijn. WhatsApp werkt mogelijk niet omdat de dienst niet beschikbaar is. Test andere apps of browsers om te zien of het probleem specifiek bij WhatsApp ligt. Controleer hun Twitter-account voor informatie over storingen. Als alles behalve WhatsApp werkt, kunnen de servers van WhatsApp het probleem zijn. Online hulpmiddelen zoals Down-Detector kunnen je informeren over eventuele problemen. Als WhatsApp niet beschikbaar is, moet je wachten tot de dienst is hersteld.

3. Herstart je WhatsApp

Veel kleine problemen met WhatsApp kunnen worden opgelost door de app simpelweg opnieuw op te starten. Hiervoor moet je de app volledig afsluiten. De app wordt niet afgesloten als je alleen op de thuisknop drukt of de app verlaat. Open het multitasking-scherm op je telefoon en veeg WhatsApp weg om het te sluiten. Je kunt de app nu opnieuw openen en het opnieuw proberen. Als het werkt, ben je klaar om te gaan.

4. Herstart je mobiele telefoon

Dit geldt zowel voor iPhone als voor Android. Aangezien iedereen wel weet hoe je een mobiele telefoon, tablet of iPad aan- en uitzet, is het niet nodig om dat hier uit te leggen.

5. Update de WhatsApp-app

Het bijwerken van WhatsApp is niet alleen nodig om alles soepel te laten verlopen, maar ook om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot je telefoon. Bekijk onze handleiding over hoe je WhatsApp kunt bijwerken voor meer informatie.

Voor Android

Oudere apps werken vaak prima, maar soms kunnen bepaalde functies door services worden afgeschaft. Om er zeker van te zijn dat je de nieuwste versie van je app gebruikt, ga je naar de Google Play Store om op updates te controleren.

Hoe controleer je op updates in de Google Play Store
 1. Open de Google Play Store.
 2. Tik op het profielpictogram in de rechterbovenhoek.
 3. Selecteer 'Apps en apparaten beheren'.
 4. Klik op de knop 'Beschikbare updates'.
 5. Kies 'Alles bijwerken' of zoek naar WhatsApp en selecteer 'Bijwerken'.
Voor iOS

Het is eenvoudig om WhatsApp op een iPhone bij te werken. Volg deze stappen. Als er geen updates zijn, wordt WhatsApp vermeld onder 'Onlangs bijgewerkt' met een prompt om het te openen, wat betekent dat je helemaal up-to-date bent.

 1. Open de App Store op je iPhone.
 2. Tik op je profielfoto.
 3. Scroll naar het gedeelte 'Updates' en tik op 'Update' naast WhatsApp Messenger.
 4. Wacht tot de update is geïnstalleerd.

6. Stel de datum en tijd van je telefoon correct in

Voor Android

Als je tablet of telefoon niet de juiste datum en tijd heeft, kun je geen media uit WhatsApp-chats downloaden of bekijken. Moderne besturingssystemen synchroniseren tijd en datum via een internetserver. Als deze optie niet beschikbaar is op je telefoon en de tijd of datum onjuist is, corrigeer dit dan zodat WhatsApp correct functioneert. Android-gebruikers kunnen handmatig de tijd instellen of de automatische optie kiezen in Instellingen > Systeem > Datum en tijd.

Voor iPhone

Om de automatische tijd en datum op je iPhone uit te schakelen en over te schakelen naar de handmatige instelling, open je de Instellingen-app. Ga naar 'Algemeen' en tik op 'Datum en tijd'. Op deze pagina kun je handmatig je datum- en tijdinstellingen aanpassen.

Tik op de huidige datum om deze handmatig te wijzigen. Om de tijd aan te passen, tik je op de huidige tijd en voer je de gewenste tijd in. Je iPhone slaat automatisch alle wijzigingen op, dus je hoeft verder niets te doen. Je bent nu klaar.

7. Wis de cache van WhatsApp

Wis vervolgens de gegevens, cache en andere informatie van WhatsApp. Het verwijderen van tijdelijke gegevens en het wissen van alle gegevens, inclusief instellingen, kan helpen. Beide opties zijn effectief voor het opschonen van de cache en gegevens. Het wissen van alle gegevens reset je browser of app, zodat je opnieuw kunt beginnen.

Wis de cache van WhatsApp op Android
 • Open de app 'Instellingen'.
 • Ga naar 'Apps'.
 • Zoek de WhatsApp-app in de sectie 'Alle apps'.
 • Tik op 'Opslag en cache'.
 • Kies voor 'Cache wissen'.
 • Je kunt ook 'Opslag wissen' kiezen voor een volledige reset.
Wis de cache van WhatsApp op iPhone (ouder dan iOS-11)
 1. Tik op 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Opslag & iCloud-gebruik'.
 2. Tik op 'Beheer opslag' bovenaan.
 3. Zoek en tik op 'WhatsApp' > 'App verwijderen'.
 4. Ga naar de App Store om de app opnieuw te installeren voor een schone installatie zonder documenten of gegevens.
Wis de cache van WhatsApp op iPhone (iOS-11 en nieuwer)
 1. Tik op 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'iPhone-opslag'.
 2. Tik op 'WhatsApp' > 'App offloaden' of 'Verwijder app' naar wens.
 3. Ga naar de App Store om de app opnieuw te installeren.
Wis je Firefox-cache op Windows
 • Klik op de menuknop met drie regels in de rechterbovenhoek van de Firefox-browser om de instellingenpagina te openen.
 • Scrol naar 'Cookies en sitegegevens' om te zien hoeveel ruimte deze momenteel in beslag nemen.
 • Klik op 'Gegevens wissen' om door te gaan.
 • Kies 'Gecachte webinhoud' en klik op 'Wissen' om de cache te legen. Dit kan ervoor zorgen dat je wordt afgemeld bij websites.
 • Je kunt ook 'Recente geschiedenis wissen' selecteren en ervoor kiezen om alleen de cache te legen.
Wis je Chrome-cache op Windows
 • Start Chrome en klik op de knop met drie stippen in de rechterbovenhoek.
 • Ga naar 'Instellingen' > 'Beveiliging en privacy'.
 • Kies 'Browsegegevens wissen'.
 • Selecteer de items die je wilt verwijderen en kies 'Alles' als tijdbereik.
 • Klik op 'Gegevens wissen' om de cache te legen.

8. Controleer WhatsApp-machtigingen

Het niet verlenen van de benodigde machtigingen aan WhatsApp voor toegang tot essentiële informatie kan voor diverse problemen zorgen. Als je per ongeluk de toegang hebt geweigerd, kan WhatsApp mogelijk niet je contacten bereiken. Daarnaast kunnen achtergrondgegevens uitgeschakeld zijn.

Wijzig de app-machtigingsinstellingen op Android
 1. Open de Instellingen-app.
 2. Navigeer naar Apps.
 3. Zoek in de lijst 'Alle apps bekijken' naar WhatsApp.
 4. Selecteer 'Machtigingen'.
 5. Zorg ervoor dat alle benodigde machtigingen zijn toegestaan.
Wijzig de app-machtigingsinstellingen op iPhone

Je kunt per app de machtigingen bekijken en aanpassen. Open de Instellingen-app, scroll naar beneden en selecteer WhatsApp. Tik op de app om de vereiste machtigingen te zien en schakel specifieke machtigingen naar wens in of uit.

9. Is er voldoende opslagruimte beschikbaar?

Voor Android

WhatsApp kan problemen ondervinden met het downloaden van inhoud als er onvoldoende opslagruimte is. Maak eerst wat ruimte vrij op je Android-telefoon. Open vervolgens WhatsApp door op de menuknop met drie stippen te klikken en ga naar 'Instellingen' > 'Gegevens en opslag' > 'Opslag beheren'. Verwijder alle ongewenste gegevens.

Voor iPhone
 1. Ga naar Instellingen > Algemeen > [Apparaat] Opslag. Er kan een lijst met aanbevelingen verschijnen om de opslag van je apparaat te optimaliseren, gevolgd door een lijst met geïnstalleerde apps en hun opslagvereisten.
 2. Tik op een app voor meer informatie over het opslaggebruik. Tijdelijke en gecachte gegevens worden mogelijk niet meegerekend.

In dit overzicht kun je:

 • De app offloaden om ruimte vrij te maken, terwijl de gegevens en documenten behouden blijven.
 • De app verwijderen om deze en alle bijbehorende gegevens te verwijderen.
 • Afhankelijk van de instellingen van de app, bepaalde documenten of gegevens verwijderen.

Als je apparaat bijna vol is en je geen ruimte kunt vrijmaken, kun je een melding 'Opslag bijna vol' ontvangen. Dit kan een indicatie zijn dat je minder gebruikte inhoud, zoals video's en apps, moet verwijderen om ruimte te maken.

10. Activeer de achtergrondgegevens

Voor Android

Er kan een probleem zijn met de manier waarop WhatsApp berichten naar je verzendt. Dit is eenvoudig op te lossen door naar de instellingen te gaan.

Achtergrondgegevens inschakelen:
 1. Open de Instellingen-app.
 2. Navigeer naar Apps.
 3. Vind WhatsApp in de lijst 'Alle apps bekijken'.
 4. Ga naar 'Mobiele data & Wifi'.
 5. Zet 'Achtergrondgegevens' aan.
 6. Je kunt ook 'Onbeperkt gebruik' inschakelen, zodat de app toegang heeft tot alle gegevens, zelfs in de modus voor gegevensbesparing.
Voor iPhone

Je kunt het verversen van apps op de achtergrond uitschakelen of beperken, net zoals hierboven beschreven. Je kunt het verversen van apps op de achtergrond beheren voor individuele apps en voor de hele iPhone.

Zo activeer je het verversen van apps op de achtergrond voor specifieke apps op de iPhone:

 1. Tik op 'Algemeen' en ga naar 'Instellingen'.

 2. Selecteer 'Ververs op achtergrond'. Je kunt de schakelaar van groen naar grijs omzetten om te kiezen welke apps toegang hebben tot achtergrondgegevens.

Zo schakel je het verversen van apps op de achtergrond in voor alle apps op je iPhone:

 1. Tik op 'Algemeen' en ga naar 'Instellingen'.

 2. Selecteer 'Ververs op achtergrond'.

 3. Kies 'Ververs op achtergrond' bovenaan het volgende scherm.

 4. Selecteer 'Wi-Fi' of 'Wi-Fi & Mobiele data' om het verversen van apps op de achtergrond in te schakelen voor al je apps. Met 'Wi-Fi' worden apps alleen ververst als ze verbonden zijn met Wi-Fi, terwijl 'Wi-Fi & Mobiele data' continu verversen mogelijk maakt.

11. Download de officiële WhatsApp-app

Als je momenteel een niet-officiële versie van WhatsApp gebruikt, is het aan te raden om de officiële app te installeren. WhatsApp heeft een strikt beleid tegen het gebruik van niet-officiële clients, wat kan resulteren in een tijdelijke blokkering van je account of het niet functioneren van de app.

Het is ook mogelijk dat je permanent verbannen wordt van het gebruik van niet-officiële versies als je deze blijft gebruiken. Vermijd het gebruik van niet-goedgekeurde app-versies, tenzij ze afkomstig zijn van een betrouwbare bron, omdat deze malware of andere schadelijke componenten kunnen bevatten die je gegevens in gevaar brengen.

12. Is je account geblokkeerd?

Het kan voorkomen dat je problemen ondervindt bij het contacteren van bepaalde personen op WhatsApp, terwijl de rest van de app naar behoren functioneert. In zulke gevallen is het mogelijk dat deze contacten je hebben geblokkeerd.

WhatsApp informeert je niet direct wanneer je geblokkeerd bent, maar er zijn enkele tekenen die hierop kunnen wijzen. Zo kun je de online status of 'laatst gezien' van de persoon die je heeft geblokkeerd niet zien in het chatvenster, en ook hun profielfoto of verzonden berichten zijn niet zichtbaar.

13. Is je account verwijderd?

Ervaar je problemen met het gebruik van WhatsApp? Het kan zijn dat je account is verwijderd als gevolg van 120 dagen inactiviteit. WhatsApp verwijdert accounts automatisch na deze periode van inactiviteit. Een account blijft alleen actief zolang er een internetverbinding is. Als dit het geval is, kun je een nieuw WhatsApp-account aanmaken.


Advertisement

Divi Ad 680pxScroll naar boven