Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

Grafisch design trends voor 2023 💥

Grafisch Design Trends 2023


Omdat technologie het verkennen van het onbekende aanmoedigt, neigen sommige ontwerpers naar opwinding en nieuwsgierigheid. Anderen reageren uitdagend op de beperkingen en anti-establishment sentimenten. Ze gebruiken stijlen die variëren van rebelse innovatie tot escapistische verlangens. Eén ding is zeker, de grafische ontwerptrends van 2023 zullen een cruciaal moment zijn in de geschiedenis van grafisch ontwerp.


Advertentie


U kunt de meest populaire trends gebruiken om uw creativiteit aan te wakkeren en u te helpen uw ontwerpvaardigheden te ontwikkelen. We kunnen veel leren over de wereld van huidige en toekomstige trends in mode, televisie, reclame en televisie. Ontwerpers moeten zich bewust zijn van en reageren op culturele veranderingen om ontwerpen te maken die gedenkwaardig zijn.

Grafisch ontwerpers die de laatste trends kunnen bijhouden, zijn succesvoller dan degenen die dat niet doen. Klanten zullen je werk sneller opmerken als je innovatieve, trendgerichte ontwerpen kunt maken. Laten we beginnen.


1. Airbrush surrealism

Grafisch design trends 2023 Airbrush surrealism


Grafisch design trends Airbrush surrealism 2023


Surrealisme is een populaire ontwerpmethode geweest vanwege zijn uniciteit en vindingrijkheid. In 2023 wordt surrealisme gecombineerd met airbrush-technieken uit de jaren 80. Zachte retrofilters zullen worden gebruikt om vreemde, hersenschimmige beelden te bedekken.

Dit creëert een gaasachtig effect, dat surrealistische desoriëntatie onderdrukt en de afbeelding bedekt met een uniforme mist. Het is alsof we ons het beeld uit een droom herinneren. Soms creëert vervagende kleuren een zachte gloed waardoor het beeld uitnodigend en transcendent lijkt. Airbrush-surrealisme bevordert de toegankelijkheid, alsof het wil suggereren dat iets vreemds gemeengoed is geworden.


2. Mixed dimensions

Grafisch design trends 2023 Mixed dimensions


Grafisch design trends Mixed dimension


De lijnen ertussen kunnen vager worden naarmate we meer tijd in online ruimtes doorbrengen dan in fysieke ruimtes. Grafisch ontwerpers zullen die barrière in 2023 volledig doorbreken door digitale illustraties te integreren in real-life fotografie. Hoewel het idee om kunstmatige en echte geluiden te combineren een beetje dystopisch is, is het eigenlijk een trend die vreugde en eigenzinnigheid viert.

Grijnzende tekenfilms en levendige kleuren benadrukken het contrast tussen deze ongelijksoortige elementen. Het laat ons de wereld zien zoals die is, een plaats van verwondering en ontdekking. Het is de creatieve kracht van kunst die ontsnapping biedt aan de sombere momenten van het leven.


3. 90s psychedelia (Space)

Grafisch design trends 2023 90s psychedelia 2023


Grafisch design trends 90s psychedelia 2023


Psychodelia uit de jaren 60 maakte vorig jaar een comeback in de grafische vormgeving door escapisme te introduceren. Het lokte kijkers naar kleurrijke, dichte werelden. De trend zal in 2023 blijven groeien met behulp van ruimtepsychedelia uit de jaren 90. Hoewel psychedelia zijn inspiratie haalt uit de natuur (denk aan veelkleurige wolken en smeltende paddenstoelen die in veel van deze composities te vinden zijn), gaat het bij space-psychedelia allemaal om het huwelijk tussen het verleden en de toekomst.

Het maakt gebruik van retro-technieken uit de jaren 90, zoals Memphis Design-patronen en tekenfilmstijlen op zaterdagochtend. De kleuren doen denken aan Lisa Frank schoolspullen. Het bevat ook futuristische thema's zoals ruimteschepen en androïden, vaporwave-omgevingen en cyberpunk-neon. De ontwerpers van 2023 zijn optimistisch over de technologische toekomst dankzij hun heldere en fantasierijke illustraties.


4. Folk botanical

Grafisch design trends 2023 Folk botanical


Grafisch design trends Folk botanical 2023


Grafisch ontwerp zit vol met patronen. Ze zijn handig voor het inlijsten van inhoud of het maken van achtergronden. De natuur is een uitstekend onderwerp voor patronen. Combinaties van fruit, bladeren en wijnstokken kunnen levendige composities creëren die op een bos lijken. Natuurpatronen zullen in 2023 minder verfijnd worden door ongerijmde kleuren, ruwe texturen en wankele krabbels.

Deze trend transformeert vertrouwde thema's uit de natuur in speelse, onverwachte tekeningen. Deze trend verwerpt ook de rigide geometrische regels die vectorkunstgereedschappen vaak afdwingen. Deze patronen zijn levendig vanwege de levendigheid die ze hebben. Digitale kunstwerken zijn gemaakt om op veel manieren organisch aan te voelen.


5. Acid graphics

Grafisch design trends 2023 Acid graphics


Grafisch design trends Acid graphics


Acid graphics, ook bekend als Y2K Grunge, is de volgende fase in de Y2K-revival. Deze trend omvat groezelige texturen, gebroken rasters, chromen metallics en amorfe vormen. Dit is een zeldzame vorm van nostalgie die de voorkeur geeft aan donkere herinneringen boven dierbare herinneringen. Het is ontstaan uit de gothic-subcultuur van de late jaren 90.

Omdat het humeurig is, computerstoringen en overvolle tekst gebruikt, evenals rommelige lagen, kunnen zure afbeeldingen worden gegroepeerd met andere stijlen zoals brutalisme en anti-design. Acid graphics laten, net als die andere bewegingen, een donkere kant van het internet zien. Ze zijn te vinden op albumhoezen, websites en posts op sociale media. Deze stijl stelt de vraag of digitale kunst meer computergericht zal worden dan ooit tevoren.


6. Retro line art

Grafisch design trends 2023 Retro line art


Grafisch design trends Retro line art


Veel ontwerpers zullen in 2023 minimale lijntekeningen gebruiken om humoristische en vermakelijke illustraties te maken. Deze retrostijl roept de nostalgie op van het tekenen met viltstiften. Deze trend leent zich voor een cartoonachtige stijl, waardoor het goed past bij luchtige projecten.

Deze tekeningen kunnen met felle kleuren worden gebruikt, maar overweldigen de kijker niet omdat ze zo eenvoudig zijn. Veel ontwerpers combineren deze illustraties met retro bubbellettertypen om het retro-effect te versterken.


7. Revival of punk

Grafisch design trends 2023 Revival of punk


Grafisch design trends Revival of punk


Punk is een antiregime met wortels die teruggaan tot de Dada-beweging in de jaren twintig. Sindsdien is het niet echt verdwenen. Punk is geboren in de marge van de samenleving en blijft bestaan. De populariteit ervan keert terug naar de mainstream in 2023, met gewone burgers die tekeer gaan tegen falende systemen. De exponentiële welvaartskloof is duidelijker geworden met het begin van de recessie.

De recente dood van de Britse monarch heeft echter geleid tot hernieuwde oppositie tegen de monarchie en haar koloniale erfenis. Punk staat bekend om zijn DIY-esthetiek. Dit omvat uitsparingen, niet-overeenkomende lettertypen, gekrabbelde letters en rommelige collages. Punkdesign verwerpt weelde, decorum en is een afwijzing van alle dingen die niet nodig zijn.


8. Reinvented Risograph

Grafisch design trends 2023 Risoprints


Grafisch design trends Risoprints


Risograph was een Japanse druktechniek die halverwege de jaren 80 werd ontwikkeld door Riso Kagaku Corporation. Deze techniek maakte bulkprinten mogelijk tegen een fractie van de kosten door gebruik te maken van stippen en onverzadigde kleuren. Beelden waren vaak onbedoeld gestileerd en korrelig door dubbele belichting.

Het printen van risografen zal in 2023 opnieuw worden uitgevonden voor digitale en abstracte afbeeldingen. De korrelige texturen geven eenvoudige vormen diepte en ruis. Veel ontwerpers hebben surrealistische valleien van abstractie gecreëerd met vintage flair. Echte personages worden afgebeeld met behulp van risograph-kleuren en -texturen. Dit transformeert het vertrouwde in het onbekende door overdreven karikaturen te combineren met vereenvoudigde kenmerken en eenvoudige lijnen. Deze trend vervaagt de grenzen tussen basisvormen, machinale processen en uiteindelijk de mens.


9. Mysticism

Grafisch design trends 2023 Mysticism


Grafisch design trends Mysticism


Mystiek is een soort iconografie die verwijst naar waarzeggerij en astrologie in een ontwerpcontext. Populaire symboliek wordt veel gebruikt in deze trend, zoals het alziende oog, heilige geometrie, lotusbloemen en sterrenbeelden. Deze symbolen zijn talismannen die de natuurlijke en hemelse werelden bezielen met occulte en diepere betekenissen, net als in het verleden.

Deze ontwerpen zijn esthetisch en hebben een zachte kwaliteit. Deze ontwerpen voelen delicaat en licht aan omdat ze zijn gemaakt met organische rondingen en dunne lijnen. Wanneer kleuren ingetogen zijn met gedempte tinten, kunnen ze rustgevend zijn. De beelden van sterren, manen en meditatieve gezichten roepen een gevoel van kalmte en vrede op dat een toevluchtsoord biedt voor de zorgen van de wereld en troost biedt. Daarom heeft de trend zo'n grote aantrekkingskracht. Je hoeft niet in tarot te geloven om te genieten van de sereniteit van mystieke ontwerpen.


10. Retro-futurism

Grafisch Design Trends Retro-futurism


Grafisch Design Trends Retro-futurism


Dit jaar zal het retrofuturisme opkomen. Er zijn door de jaren heen veel stijlen geweest die "vintage" of "retro" zijn. De nieuwste trend is om vintage visuele elementen te moderniseren om een eigentijdse designstijl te creëren. Retro-ontwerp is erg populair in typografisch ontwerp. Ontwerpers gebruiken vetgedrukte lettertypen om retroposters op te roepen, maar vereenvoudigen de lettertypen om ze gemakkelijker te maken.

Deze gedurfde typografie, gedurfd kleurenschema en retrovibe maken de jaren 60 geweldig. Zoals we al hebben vermeld, kan dit een krachtige manier zijn om uw publiek te bereiken. Een opmerkelijke trend die we hebben opgemerkt, is dat ontwerpers onderwerpen uit de popcultuur herinterpreteren met een vintage designesthetiek. Dit is een cross-over tussen hedendaagse muzikanten. Je kunt deze trend in je ontwerpen verwerken door een vintage meubelstuk als inspiratiebron te gebruiken. Je kunt deze ontwerpstijl gebruiken in funky vormen.


11. Glassmorphism

Grafisch Design Trends Glassmorphism


Grafisch Design Trends Glassmorphism


Iedereen die ooit artikelen over designtrends voor het jaar heeft gelezen, kent dit type ontwerp. Velen evolueren naar "Glassmorphism" in hun UI-ontwerp. Een ontwerpstijl die extreem populair is in UI-ontwerp is Glassmorphism. Achtergrondkaders en knoppen zien er bijna uit als glas, maar je kunt nog steeds een deel van de vorm, het licht en de kleur zien.

Bij juist gebruik kunnen deze elementen er heel strak en modern uitzien. Hierdoor kunnen de gebruikersinterface en de achtergrond samensmelten, waardoor de gebruiker een gevoel van diepte en onderdompeling krijgt. Deze ontwerpstijl werd voor het eerst gepopulariseerd door het iOS7-ontwerpsysteem. Het is echter de afgelopen jaren herontdekt. Glasmorfisme kan met groot effect worden gebruikt in het ontwerp. Glassmorphism kan UI-ontwerpen ingewikkelder maken als het te vaak wordt gebruikt. Het kan de lijnen vervagen en alles transparant maken, buiten zijn context.

Deze ontwerptechniek moet niet te vaak worden gebruikt. Deze ontwerpstijl zorgt voor meer gedempte kleuren en gedempte tinten in uw ontwerp. Onverzadigde kleuren zijn niet altijd een slechte zaak. U moet zich er echter van bewust zijn hoe gedempte kleurenpaletten uw visuele ervaring kunnen beïnvloeden. Deze trend gaat de komende jaren enorm populair worden.


12. Design zwart/wit

Grafisch design trends Design zwart/wit


Grafisch design trends Design zwart/wit

Bedrijven gebruiken net als vorig jaar nog steeds een donkerder kleurenpalet. Apps kunnen kiezen uit een kleurenschema in de donkere modus. Veel apps gebruiken nu standaard een donkerder kleurenschema. Apps kunnen zelfs worden vereenvoudigd tot een zwart-witschema. Dit is een goed voorbeeld van hoe technologie en de huidige cultuur ontwerp kunnen beïnvloeden en kunnen veranderen wat populair is.

Er zijn veel redenen waarom u een donkerder kleurenschema zou moeten kiezen. De belangrijkste reden om voor een donkere kleurstelling te kiezen, is omdat deze prettiger zijn voor de ogen. Onze telefoons zijn dit jaar meer gebruikt en het is belangrijk om de belasting van de ogen door te veel blauw licht te verminderen. Donkere achtergronden laten tekst meer opvallen en belasten de ogen niet. Zoals we vorig jaar al zeiden, zullen meer apps en websites de donkere modus als standaardinstelling gebruiken.

Om dezelfde reden maakt nostalgie zwart-witte ontwerpen populairder dan retro-ontwerpen. Veel mensen associëren nostalgie met zwart-wit tekenfilms en films. Dit is een geweldige manier om nostalgie op te roepen. Zorg ervoor dat je branding niet gekleurd is en dat je geen klanten hebt die zwart of wit zijn voordat je overstapt.


13. Design Monochrome/duochrome

Grafisch design trends Design Monochrome/duochrome


Grafisch design trends Design Monochrome/duochrome

We hebben de populariteit van zwart-witontwerp besproken. Ook wel Achromatisch ontwerp genoemd. Laten we het nu hebben over monochromatisch ontwerp, dat een- of tweekleurig is. Deze eenvoudige paletten zijn dit jaar een enorme hit en bieden kijkers een welkome afwisseling van de drukke designtrends (we kijken specifiek naar pop-art).

Deze trend stelt klanten in staat zich te concentreren op de belangrijke aspecten, zoals uw product of boodschap, en zich niet te laten afleiden door flitsende en luide ontwerpen. Monochromatische en duochromatische kleuren kunnen harmonie creëren. Duochromatische ontwerpen bevatten twee kleuren, waardoor je meer opties hebt om je stuk te ontwerpen. Ze kunnen dezelfde emoties en interacties in ontwerp produceren als een stressvrij ontwerp. U kunt kleurovergangen, kleurgradaties en andere ontwerpelementen gebruiken om monochrome of gedupliceerde ontwerpen te laten opvallen.

Deze kleurenschema's combineren lichte en donkere kleuren om vormen te maken en patronen aan kijkers te communiceren. Het gebruik van schaduw maakt deze ontwerpen effectiever. Deze trend is een verfrissende afwijking van de meer kleurrijke trends waar we het over hadden en zou kunnen opvallen ondanks dat hij niet erg helder is.


14. Natural inspirations

Grafisch design trends Natural inspirations


Grafisch design trends Natural inspirations

Grafisch ontwerp is geïnspireerd door de natuurlijke wereld. Logo-ontwerpelementen worden door meer merken gebruikt om natuurelementen zoals rivieren en planten op te roepen of na te bootsen. Een nieuwe trend in design is om textuur op te nemen in meerdere elementen, zoals filmkorrel en andere tastbare voorbeelden. Een huidige trend is om textuur op te nemen in verschillende elementen, waaronder filmkorrel of andere tactiele voorbeelden.

We zien ook meer gedempte kleuren en schema's die zachte pastelkleuren of aardetinten gebruiken. Dit kan komen door de populariteit van vintage moderne designesthetiek. Het is gemakkelijk in te zien waarom designtrends de voorkeur geven aan de natuurlijke wereld. We zitten al zo lang binnen opgesloten dat we de behoefte voelen om vaker buiten te zijn. Deze behoefte kan worden aangepakt met op de natuur geïnspireerd ontwerp. Als je elementen uit de natuur gebruikt, zelfs als ze niet thuis staan, zal je publiek zich meer verbonden en geliefd voelen. Dit ontwerp is ook beschikbaar in startersjablonen voor WordPress-thema's zoals Divi.


15. Pop-art en comics

Grafisch Design Trends Pop-art en comics


Grafisch Design Trends Pop-art en comics

Recente wijzigingen in het ontwerp van stripboeken omvatten een zwaarder lettertype en actielijnen, evenals een mix van gedurfde en gruizige kleuren. Net als pop-art onderscheidde deze stijl zich door zijn kleur en ontwerp. Het werd met gemengde reacties ontvangen. Er zijn veel stijlen en variaties op stripboekkunst. Velen zijn in de loop van de tijd geëvolueerd.

Ze hebben echter allemaal een gemeenschappelijk thema: felle kleuren en surrealistische tekenstijl. Het is niet verwonderlijk, aangezien Marvel de meest succesvolle filmfranchise ter wereld is en films als Suicide Squad of Watchman enorm succesvol zijn geweest.


16. Psychedelic design

Grafisch design trends Psychedelic design


Grafisch design trends Psychedelic design

De jaren 70 zijn favoriet! Ontwerpers channelen dit jaar hun innerlijke bloemenkind door psychedelische ontwerpen en prints te creëren. Psychedelia was een muziek- en kunsttrend die de hippiebeweging van de jaren zestig en zeventig aanwakkerde. Latijn voor "Om de geest te openen", deze uitdrukking is vertaald uit het Latijn. Dit was een beweging die psycho-edelische drugs gebruikte om geesten te openen en hallucinaties op te wekken.

Psychedelia gaat verder dan het gebruik van hallucinogene drugs en muziekfestivals. Het creëerde een nieuw cultureel moment, een manier van spreken en een nieuwe kledingstijl. Psychedelia was een mengeling van abstracte vormen en chaotische beelden. Dit is een andere trend die de nostalgische designtrend volgt. Het gebruik van levendige kleurpatronen en de optische kleurtrillingen in pop-art geïnspireerd psychedelisch ontwerp. Er wordt aangenomen dat het ontwerpideeën en ontwerpen uit stripboeken heeft geleend.

Het psychedelische ontwerp is gemakkelijk te herkennen, met felle kleuren en ongebruikelijke vormen die bijna een optisch illusie-effect creëren. De terugkeer van dit chaotische thema met abstracte vormen en vervormde ontwerpen is vergelijkbaar met de oorspronkelijke beweging. Het is geboren uit een onstabiel moment in de tijd.


17. Tactile Design

Grafisch design trends Tactile Design


Grafisch design trends Tactile Design

Grafisch ontwerp gaat niet alleen over vintage ontwerpen die worden gemoderniseerd. Ook natuurlijke designelementen zijn een populaire trend. In het afgelopen jaar is tactiel ontwerp steeds populairder geworden. Deze ontwerpfilosofie is gebaseerd op UI en grafisch ontwerp dat je bijna kunt voelen. De digitale wereld verandert. Het verandert van het 'Materiaal'-ontwerp van Google, dat papier nabootst, naar de gestroomlijnde glasmorfie en ontwerpen die zijn geïnspireerd op natuurlijke elementen. Het wordt steeds minder abstract en tastbaar.

3D-kunst is een populaire trend in design. Deze kunnen digitaal worden gemaakt of worden afgedrukt met behulp van fysieke media. Het toenemende aantal digital natives in de technologiesector heeft ongetwijfeld bijgedragen aan dit gevoel van tactiliteit. Het deelt ontwerpelementen met de handgemaakte Guerilla Zine Culture, die in de jaren vijftig in de Verenigde Staten werd gecreëerd door de eerste commercieel verkrijgbare kopieermachines.


18. Voxel Design

Grafisch design trends Voxel Design


Grafisch design trends Voxel Design

Voxel Art, ook wel bekend als 3D-pixels, is een vorm van digitale kunst die gebruik maakt van 'volumetricpixels'. Je kunt het gebruiken om animaties, games of illustraties te maken. 3D-ontwerp is een populaire techniek die ontwerpers nu vaker gebruiken. Er zijn veel soorten voxelkunst, maar ze zijn allemaal gebaseerd op het verbinden van blokken om een compositie te creëren. Voxel Art, een klassieke videogame, is direct herkenbaar vanwege het Voxel-ontwerp. De Adam Sandler-film Pixels uit 2015 bevat 3D-illustraties.

Voxel-kunst is een stijl die geometrische vormen gebruikt op een manier die sterk lijkt op die van Lego. Het is gemakkelijk te herkennen en te onderscheiden. Dit leuke en speelse ontwerp komt rechtstreeks uit een videogame. Deze retro trend zal zowel klanten als opdrachtgevers aanspreken. Geometrische vormen zijn een favoriete keuze voor videogame- en technologiebedrijven. Deze stijl wordt gebruikt om klanten te herinneren aan hun roots. Dit ontwerp is perfect voor technologiebedrijven die willen opvallen.


19. Illustraties met de hand getekend

Grafisch design trends Illustraties met de hand getekend


Grafisch design trends Illustraties met de hand getekend

Handgetekende illustraties zijn een lange traditie. Ze brengen authenticiteit, vertrouwdheid en zachtheid over. Meer merken hebben deze aanpak het afgelopen jaar gekozen. Een gepersonaliseerde illustratie kan veel vertellen over de emoties en het verhaal van het merk. Een aangepaste illustratie kan een gevoel van plaats of stemming overbrengen dat niet mogelijk is met andere typen.

Veel gebruikers gebruiken ons platform om dit soort content te creëren. Ons platform stelt u in staat om uw lijnen nauwkeurig te controleren. Potloden en tablets van derden, zoals de Wacom Intuos Pro, worden ook ondersteund door ons platform. Deze designtrend sluit aan bij één van de andere genoemde trends: verbinden door design. Handgetekende illustraties geven uw ontwerpen een persoonlijk tintje. U kunt deze trend in uw werk integreren door eenvoudige illustraties te maken die u vervolgens toevoegt aan een bestaande lay-out. U kunt elke afbeelding een persoonlijk tintje geven door aangepaste illustraties te maken.


20. Jewel tones

Grafisch Design Trends Jewel tones


Grafisch Design Trends Jewel tones

Juweeltinten zijn dit jaar weer in de mode. De rijke en diepe juweeltonen zijn geïnspireerd op edelstenen als saffier en amber. Deze gedurfde tinten creëren een opvallend ontwerppalet dat in elk ontwerp opduikt. Een ontwerp kan een unieke uitstraling krijgen door juweeltinten te gebruiken. Vergulde items zijn een hete trend dit jaar waarbij goud de meest gewenste kleur is bij ontwerpers.

Getextureerde ontwerpen gebruiken vaak veel goud. Om alledaagse voorwerpen te laten opvallen, wordt goud vaak gebruikt in ontwerpen met textuur. Dit jaar is niet alleen goud in de mode. Azure, dat in slechts één jaar tijd met meer dan 90% groeide, was de tweede in kleurgroei voor 2020. Dit is slechts één voorbeeld van de vele edelsteentonen die een impact hebben op design. Ze zullen niet vertragen, geloven we.


21. Abstract Minimalism

Grafisch design trends Abstract Minimalism


Grafisch design trends Abstract Minimalism

Ontwerpers houden van abstract minimalisme. Deze ongebruikelijke look kan worden gecombineerd met verzadigde en vervormde verhoudingen, tekens en tekst. Minimalisme, een abstracte kunstvorm die populair werd in de jaren zestig, wordt minimalisme genoemd. Het is samengesteld uit vereenvoudigde vormen. Minimalistisch design gebruikt alleen de essentiële elementen om kunst te creëren. Minimalistisch design is ook van toepassing op interieur- en modeontwerp. Minimalistisch design is de laatste jaren een erg populaire keuze. Veel mensen kunnen nu rommel en onnodige spullen weggooien om een eenvoudiger levensstijl te leiden.

Het idee is nu populairder dankzij de populariteit van Marie Kondo, een Japanse organisator. Kondo moedigt mensen aan om zich te ontdoen van alles wat hen niet 'vreugde brengt'. U kunt zo eenvoudig of zo complex ontwerpen als u wilt. Met karaktertekeningen wordt abstract minimalisme steeds modieuzer. Leren hoe je minimalisme in je ontwerp kunt integreren, is een krachtige vaardigheid voor elke ontwerper.

Scroll naar boven