Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

Je Gmail-account Beschermen tegen Hacking [2024] 💥

Je Gmail-account beschermen tegen phishing en hacking


Gmail is een van de populairste e-mailservices ter wereld, maar door het wijdverbreide gebruik ervan bestaat het risico op phishing-pogingen en hackbedreigingen. In dit artikel onderzoeken we de essentiële beveiligingsmaatregelen om uw Gmail-account veilig te houden.


Advertisement

Divi Ad 680px


Hoofdstuk 1. Wachtwoordbeveiliging

1.1. Maak een sterk wachtwoord

Vermijd het gebruik van gemakkelijk te raden informatie zoals uw naam, geboortedatum, de namen van huisdieren of kinderen, of uw straatnaam als wachtwoord; maken het een uitdaging om te ontcijferen.

  • Een robuust wachtwoord moet minimaal 10 tekens lang zijn, terwijl langere wachtwoorden nog veiliger zijn. De grotere lengte verlengt aanzienlijk de tijd die een hacker nodig heeft om het te kraken.
  • Zorg ervoor dat uw wachtwoord ten minste één kleine letter, één hoofdletter, een cijfer en een speciaal teken bevat om de sterkte ervan te vergroten.
  • Overweeg een combinatie van willekeurige woorden of zinsdelen te gebruiken om een uniek en gedenkwaardig wachtwoord te creëren dat voor anderen moeilijk te raden is. U kunt online wachtwoordgeneratoren gebruiken, zoals LastPass of PasswordsGenerator.net om sterke wachtwoorden te maken.

1.2. Unieke wachtwoorden voor verschillende sites

Gebruik uw Google-wachtwoord niet op andere platforms. Maak een apart wachtwoord voor elke website die u bezoekt.

  • Het louter wijzigen van één enkel wachtwoord door aan het eind verschillende cijfers toe te voegen (bijvoorbeeld wachtwoord1, wachtwoord2, etc.) is onvoldoende voor adequate beveiliging.
  • Als u een Google Chrome-gebruiker bent, kunt u overwegen de extensie Wachtwoordwaarschuwing te installeren. Deze tool waarschuwt u als u uw Google-wachtwoord invoert op een site die niet van Google is, en helpt zo phishing te voorkomen en onbedoeld hergebruik van uw Google-wachtwoord elders. Om Password Alert te activeren, downloadt u het uit de Chrome Store en volgt u de gegeven instructies.
  • Gebruik een wachtwoordbeheerder om voor elke site unieke, complexe wachtwoorden te genereren en op te slaan, zodat u wachtwoorden niet op verschillende platforms hergebruikt.

1.3. Deel uw Google-wachtwoord niet

Het is van het allergrootste belang dat u de vertrouwelijkheid van uw Google-wachtwoord handhaaft. Deel het in geen geval met iemand, zelfs niet met goede vrienden of familieleden. Vertrouwen kan een tweesnijdend zwaard zijn; Hoewel u misschien vertrouwen heeft in uw dierbaren, bestaat er altijd een risico op accidentele blootstelling. Ze kunnen onbewust uw wachtwoord onthullen in een moment van onzorgvuldigheid of worden het doelwit van social engineering-tactieken van kwaadwillende actoren.

Bovendien kan het delen van wachtwoorden leiden tot een domino-effect van beveiligingsinbreuken. Als uw Google-wachtwoord in verkeerde handen valt, kan dit niet alleen uw e-mailadres in gevaar brengen, maar ook alle andere accounts die aan dat e-mailadres zijn gekoppeld. Dit omvat gevoelige informatie zoals persoonlijke gegevens, financiële gegevens en andere privécorrespondentie.

Kortom: de veiligheid van uw Google-account hangt af van de vertrouwelijkheid van uw wachtwoord. Het met de grootste zorg en voorzichtigheid behandelen is niet slechts een aanbeveling, het is een noodzaak.

1.4. Meld u alleen aan op vertrouwde computers

Wees voorzichtig wanneer u zich aanmeldt bij uw account en zorg ervoor dat u alleen computers gebruikt die u vertrouwt. Onbekende of niet-vertrouwde computers kunnen worden aangetast door keyloggers. Dit zijn kwaadaardige programma's die elke toetsaanslag registreren, inclusief wachtwoorden. Dit maakt ze tot een favoriet hulpmiddel voor hackers die gevoelige informatie willen stelen.

In situaties waarin u geen andere keuze heeft dan een computer te gebruiken die u niet vertrouwt, is het absoluut noodzakelijk om uw wachtwoord te wijzigen zodra u terugkeert naar een beveiligde omgeving. Deze proactieve maatregel helpt uw account te beschermen tegen mogelijke bedreigingen die mogelijk zijn voortgekomen uit de niet-vertrouwde interactie.

Uiteindelijk is de beste verdediging om te voorkomen dat u uw inloggegevens invoert op apparaten die niet zijn gecontroleerd op beveiliging. Door u aan deze praktijk te houden, verkleint u aanzienlijk het risico dat uw wachtwoord in verkeerde handen valt.

1,5. Gebruik misschien een wachtwoordbeheerder

Naarmate het aantal accounts en wachtwoorden groeit, kan het een uitdaging worden om ze allemaal te onthouden. Er zijn talloze betrouwbare wachtwoordbeheerders beschikbaar om uw wachtwoorden te versleutelen en veilig op te slaan, zoals 1Password, LastPass en KeePass.

  • Sommige besturingssystemen worden geleverd met een ingebouwde wachtwoordbeheerder, zoals Keychain voor Mac-gebruikers, die gratis beschikbaar is.
  • Als u liever geen wachtwoordbeheerder gebruikt, kunt u overwegen een wachtwoordzin te gebruiken. Bijvoorbeeld de zin "Ik hou van dikke konten en ik kan niet liegen!" kan worden omgezet in de wachtwoordzin "iLbBaIcL!"
  • Werk uw wachtwoorden en wachtwoordzinnen regelmatig bij om hun doeltreffendheid bij het beschermen van uw accounts te behouden.

Hoofdstuk 2. Gebruik de beveiligingsinstellingen van Google

2.1. Toegang tot uw Google-beveiligingsinstellingen

Om de beveiligingsinstellingen van uw Google-account te beheren, navigeert u naar myaccount.google.com. Als u nog niet bent aangemeld, wordt u gevraagd de inloggegevens van uw Google-account in te voeren. Eenmaal ingelogd, zoek en klik op het tabblad 'Beveiliging', dat zich aan de linkerkant van de pagina bevindt.

Dit gedeelte biedt een uitgebreid overzicht van de beveiligingsfuncties van uw account, inclusief opties voor tweefactorauthenticatie, recente beveiligingsgebeurtenissen en verbonden apparaten. Het is raadzaam om deze instellingen regelmatig te controleren en bij te werken om ervoor te zorgen dat uw account veilig blijft.

Neem bovendien de tijd om andere secties binnen uw Google-accountinstellingen te verkennen, zoals 'Persoonlijke informatie' en 'Privacy en personalisatie', om uw online veiligheid en privacy verder te verbeteren.

2.2. Controleer uw app-wachtwoorden

Het regelmatig controleren van uw app-wachtwoorden is van cruciaal belang voor het behoud van de veiligheid van uw account. Elimineer alle app-wachtwoorden die niet langer in gebruik zijn om het risico van ongeautoriseerde toegang tot uw account te verminderen. App-wachtwoorden kunnen ervoor zorgen dat hackers tweestapsverificatie kunnen omzeilen. Als een app een app-wachtwoord vereist, overweeg dan om alternatieve services of apps te verkennen waarvoor dergelijke wachtwoorden niet nodig zijn.

Als u momenteel geen app-wachtwoorden heeft, is deze stap niet op u van toepassing. Het is echter altijd een goede gewoonte om op de hoogte te blijven van de beveiligingsfuncties en instellingen van uw Google-account om de bescherming ervan te garanderen.

Als u uw app-wachtwoorden wilt beheren, gaat u naar de pagina App-wachtwoorden in uw Google-account instellingen.

2.3. Controleer regelmatig uw accountactiviteit

Google houdt een gedetailleerd logboek bij van alle belangrijke beveiligingsgebeurtenissen die aan uw account zijn gekoppeld, en u heeft de mogelijkheid deze te bekijken. In dit logboek worden de aangebrachte wijzigingen weergegeven en de locatie van waaruit ze zijn gestart. Door op een specifieke gebeurtenis te klikken, krijgt u toegang tot aanvullende informatie daarover, zoals het IP-adres van de computer die de wijziging heeft aangebracht, het gebruikte apparaat en een kaart met de locatie.

Als u enige activiteit tegenkomt die onbekend of verdacht lijkt, is het van cruciaal belang om uw wachtwoord onmiddellijk te wijzigen om de veiligheid van uw account te garanderen.

Als u uw accountactiviteit regelmatig wilt controleren, gaat u naar de pagina Google Beveiligingscheck . Deze tool biedt een uitgebreid overzicht van de beveiligingsstatus van uw account en beveelt acties aan om de beveiliging van uw account te verbeteren.

2.4. Schakel authenticatie in twee stappen in

Het activeren van tweestapsverificatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan uw account, zodat zelfs als een hacker uw wachtwoord weet te raden, hij of zij geen toegang tot uw account kan krijgen. Als deze functie is ingeschakeld, stuurt Google u elke keer dat u inlogt vanaf een nieuw apparaat een code of melding die u moet invoeren of goedkeuren om het inlogproces te voltooien.

De veiligste methode voor tweestapsverificatie is Google Prompt, die ter goedkeuring een prompt naar uw vertrouwde apparaat stuurt. Het gebruik van een authenticator-app is een andere betrouwbare optie, die een tijdgevoelige code ter verificatie. Spraak- of sms-verificatie wordt als minder veilig beschouwd, maar biedt nog steeds meer bescherming dan helemaal geen tweestapsverificatie.

Als u tweestapsverificatie wilt inschakelen, gaat u naar het gedeelte Beveiliging van uw Google-account instellingen en volg de gegeven instructies. Het is een eenvoudige stap die de veiligheid van uw account aanzienlijk verbetert.

2.5. Voeg uw herstel-e-mailadres en telefoonnummer toe

Het opnemen van een hersteltelefoonnummer of e-mailadres in uw account is een cruciale stap om toegang tot uw account te garanderen voor het geval u uw wachtwoord vergeet. Het speelt ook een cruciale rol bij het terugwinnen van de controle over uw account als deze in handen valt van een hacker.

Het is belangrijk om alleen een e-mailadres of telefoonnummer te gebruiken dat u persoonlijk beheert. Vermijd het gebruik van contactgegevens van vrienden of familieleden. Zelfs als u ze vertrouwt, kunnen hun accounts worden gehackt of hun apparaten worden gestolen, waardoor uw account mogelijk in gevaar komt.

Als u uw herstelgegevens wilt toevoegen of bijwerken, gaat u naar het gedeelte Beveiliging van uw Google-account accountinstellingen en zoek naar de optie 'Manieren waarop we kunnen verifiëren dat jij het bent'.

2.6. Kies uw beveiligingspincode

Voor bepaalde Google-services, zoals Google Pay, Google-account en Google Voice heeft u de mogelijkheid om een pincode in te stellen voor identiteitsverificatie. Kies bij het selecteren van een pincode voor een volledig willekeurig getal. Vermijd het gebruik van gemakkelijk identificeerbare informatie, zoals uw geboortedatum, woonadres, een deel van een telefoonnummer of een ander nummer dat naar u kan worden herleid.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle Google-accounts de mogelijkheid hebben om een pincode in te stellen. Als de service die u gebruikt deze functie echter biedt, is het van cruciaal belang dat uw pincode veilig en uniek is om uw account te beschermen.

2.7. Bekijk ingelogde apparaten en app-toegang van derden

Het regelmatig onderzoeken van de apparaten die zijn ingelogd op uw account en de apps van derden met toegang is essentieel voor het handhaven van de veiligheid van uw Google-account. Met deze beoordeling kunt u ervoor zorgen dat alleen uw huidige apparaten en vertrouwde services toegang hebben tot uw accountgegevens. Het is van cruciaal belang om verouderde apparaten of accounts die niet langer in gebruik zijn, te verwijderen.

Als u toegang krijgt tot een apparaat of app die u niet herkent, is het absoluut noodzakelijk om deze onmiddellijk te verwijderen en uw wachtwoord te wijzigen om mogelijke beveiligingsinbreuken te voorkomen. Regelmatige controles helpen u de controle te houden over de veiligheid van uw account en ongeautoriseerde toegang te voorkomen.

Als u de apparaten die zijn ingelogd op uw account en de apps van derden met toegang wilt bekijken en beheren, gaat u naar Beveiliging van uw Google-accountinstellingen.

Hoofdstuk 3. Gebruik van de beveiligingscheck van Google

3.1. Toegang tot uw Google-accountinstellingen

Als u uw Google-accountinstellingen wilt beheren, gaat u naar myaccount.google.com. Als u nog niet bent aangemeld, wordt u gevraagd de inloggegevens van uw Google-account in te voeren. Nadat u bent ingelogd, gaat u naar de volgende stap.

3.2. Uw beveiligingscontrole starten

Klik onder de kop 'Wij houden uw account beschermd' op de link 'Aan de slag' om uw beveiligingscontrole te starten. Dit proces is bedoeld om de beveiliging van uw Google-account te beoordelen en te versterken.

Voor directe toegang tot de beveiligingscontrolepagina kunt u naar myaccount.google.com gaan /security-checkup in uw browser. Deze tool biedt een stapsgewijze handleiding om u te helpen uw account te beveiligen, inclusief het controleren op ongebruikelijke activiteit, het beoordelen van apparaattoegang en het beheren van app-rechten.

3.3. Wachten op resultaten van de beveiligingscontrole

Wacht na het starten van de beveiligingscontrole tot de resultaten zijn verwerkt. Als uw account beveiligd is en er geen problemen zijn gedetecteerd, ziet u het bericht 'Geen problemen gevonden'. Dit geeft aan dat uw account momenteel een goede reputatie heeft en dat er geen directe beveiligingsproblemen zijn.

Als er tijdens de controle echter problemen worden vastgesteld, krijgt u aanbevelingen en stappen om deze op te lossen. Het is belangrijk om deze suggesties onmiddellijk op te volgen om de blijvende veiligheid van uw account te garanderen.

3.4. Resultaten van de beveiligingscontrole bekijken

Neem na ontvangst van de resultaten van uw beveiligingscontrole de tijd om elke sectie zorgvuldig te bekijken. De controle omvat doorgaans categorieën zoals Recente beveiligingsgebeurtenissen, Aanmelden en herstel, Toegang van derden en Uw apparaten. Klik op elke optie om meer gedetailleerde informatie te bekijken over de beveiligingsstatus van uw account in deze gebieden.

Als er problemen worden vastgesteld, is het van cruciaal belang dat u de aanbevolen acties volgt om uw account te beveiligen. Deze acties kunnen bestaan uit het wijzigen van uw wachtwoord, het bijwerken van herstelgegevens, het intrekken van de toegang tot apps van derden of het beoordelen van apparaatactiviteit. Als u deze problemen snel aanpakt, kunt u de voortdurende veiligheid van uw Google-account garanderen.

Hoofdstuk 4. Bescherm uw computer en telefoon

4.1. Stel een apparaatwachtwoord of schermvergrendeling in

Je apparaat beveiligen met een wachtwoord of schermvergrendeling is een eenvoudige maar effectieve maatregel om je Google-account en andere gevoelige informatie te beschermen. In het geval dat uw apparaat kwijtraakt of wordt gestolen, voegt het instellen van een wachtwoord een extra beveiligingslaag toe, waardoor het voor onbevoegden moeilijker wordt om toegang te krijgen tot uw gegevens.

Kies een sterk wachtwoord of een sterke pincode voor uw apparaat en overweeg het gebruik van biometrische opties zoals vingerafdruk- of gezichtsherkenning, indien beschikbaar. Door de beveiligingsinstellingen van uw apparaat regelmatig bij te werken, kunt u uw bescherming tegen potentiële bedreigingen verder verbeteren.

4.2. Gebruik maken van up-to-date antivirussoftware

Het gebruik van antivirussoftware is een fundamenteel aspect van het handhaven van de beveiliging van uw computer. Het helpt bij het voorkomen, detecteren en verwijderen van malware, wat cruciaal is voor het beschermen van uw gevoelige informatie en online activiteiten. Er zijn talloze gratis antivirusprogramma's online toegankelijk, met populaire opties zoals AVG Antivirus en < a href="https://www.avast.com/" target="_blank" rel="nofollow">Avast Free Antivirus.

Als u nog geen antivirussoftware heeft geïnstalleerd, is het raadzaam er meteen een te downloaden en te installeren. Eenmaal geïnstalleerd, is het essentieel om de software up-to-date te houden om ervoor te zorgen dat deze de nieuwste bedreigingen effectief kan bestrijden. Bovendien moeten er regelmatig scans worden uitgevoerd om potentiële malware die mogelijk uw systeem is geïnfiltreerd, te detecteren en te elimineren.

4.3. Verwijder ongebruikte programma's en apps

Het is belangrijk om regelmatig uw geïnstalleerde programma's en apps te controleren en de programma's en apps te verwijderen die u niet langer gebruikt. Verouderde applicaties kunnen een veiligheidsrisico vormen, omdat ze kwetsbaarheden kunnen bevatten die hackers kunnen misbruiken. Bovendien kunnen sommige apps uw gegevens blijven verzamelen zonder uw toestemming, zelfs als u ze niet actief gebruikt.

Door onnodige software te verwijderen, verbetert u niet alleen de beveiliging van uw apparaat, maar maakt u ook waardevolle opslagruimte vrij en verbetert u mogelijk de prestaties van uw systeem. Maak er een gewoonte van om periodiek uw geïnstalleerde applicaties te controleren en de applicaties te verwijderen die niet langer nodig zijn.

4.4. Houd alle software up-to-date

Het regelmatig updaten van alle software op uw apparaat is van cruciaal belang voor het behoud van de veiligheid en optimale prestaties. Dit is vooral belangrijk voor uw webbrowser en besturingssysteem, die vaak het doelwit zijn van cyberaanvallen. Updates bevatten vaak patches voor beveiligingsproblemen die sinds de laatste versie zijn ontdekt, evenals verbeteringen aan de functionaliteit en stabiliteit.

Schakel waar mogelijk automatische updates in om ervoor te zorgen dat uw software altijd actueel is. Door uw systeem en applicaties up-to-date te houden, kunt u uzelf beschermen tegen bekende bedreigingen en profiteren van de nieuwste verbeteringen.

Hoofdstuk 5. Extra beveiligingsinstellingen

5.1. Vermijd spam-e-mails en herken oplichting

Spam-e-mails kunnen meer zijn dan alleen maar hinderlijk; ze kunnen ernstige veiligheidsrisico's met zich meebrengen. Klik niet op links in spam-e-mails en open geen e-mails in uw spammap. Gmail biedt de mogelijkheid om e-mails te blokkeren van specifieke adressen die u niet vertrouwt of waarvan u geen berichten wilt ontvangen.

Het kunnen identificeren van oplichting is van cruciaal belang als u uzelf wilt beschermen tegen phishing-pogingen. Wees voorzichtig met e-mails met de volgende kenmerken:

  • Beweert dat uw account zal worden verwijderd tenzij u uw wachtwoord opgeeft.
  • Verzoeken om persoonlijke informatie zoals creditcardgegevens, rijbewijs, burgerservicenummer of geboortedatum.
  • Slechte grammatica, spelfouten en typefouten.

Als u een verdachte e-mail tegenkomt, meld deze dan onmiddellijk om phishing en andere oplichtingsactiviteiten te helpen voorkomen.

5.2. Schakel POP3- en IMAP-toegang uit indien niet in gebruik

POP3 en IMAP zijn protocollen die sommige e-mailclients gebruiken om e-mail uit uw account op te halen. Hoewel ze handig zijn, kunnen deze methoden een veiligheidsrisico met zich meebrengen, omdat ze tweestapsverificatie kunnen omzeilen. Als u geen applicatie gebruikt die IMAP of POP vereist, is het raadzaam deze uit te schakelen.

POP3- en IMAP-toegang in Gmail uitschakelen:

  1. Open Gmail en klik op het instellingentandwiel in de rechterbovenhoek.
  2. Klik op 'Instellingen' en selecteer vervolgens het tabblad 'Doorsturen en POP/IMAP'.
  3. Kies de optie voor uitschakelen voor zowel POP3- als IMAP-services.
  4. Klik op "Wijzigingen opslaan" om de nieuwe instellingen toe te passen.

Het uitschakelen van deze protocollen zou geen invloed moeten hebben op de functionaliteit van de Mail-app op Windows 10 of de Gmail-app op je telefoon, aangezien deze apps verschillende methoden gebruiken om toegang te krijgen tot je e-mail.

5.3. Inactieve accountmanager instellen

Inactief Accountbeheer is een Google-functie die is ontworpen om ervoor te zorgen dat uw account volgens uw wensen wordt afgehandeld als u er onverwachts geen toegang toe heeft. Met deze tool kunt u specificeren wat er met uw account moet gebeuren, of het nu gaat om het verwijderen of het verlenen van toegang aan een vertrouwd contact, na een bepaalde periode van inactiviteit.

Het instellen van Inactief Accountbeheer is een proactieve stap om uw account en gegevens te beschermen, zelfs als u deze vergeet of om welke reden dan ook geen toegang meer heeft. Het geeft gemoedsrust in de wetenschap dat uw digitale nalatenschap wordt beheerd zoals u het bedoeld heeft.

Inactieve accountmanager instellen:

  1. Ga naar de pagina Inactieve accountbeheerder in uw Google-accountinstellingen.
  2. Volg de instructies op het scherm om een time-outperiode te kiezen, een vertrouwd contact te selecteren en te beslissen wat er met uw gegevens gebeurt.
  3. Controleer en bevestig uw instellingen om de functie te activeren.

Advertisement

Divi Ad 680px



Scroll naar boven