Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

Hoe stel ik Gmail 2FA in? 💥

Hoe stel ik Gmail tweefactorauthenticatie in?


1. Tweefactorauthenticatie begrijpen

Twee-Factor Authenticatie (2FA) verbetert uw online veiligheid door twee vormen van verificatie te vereisen: iets dat u weet (zoals uw wachtwoord) en iets dat u bezit (zoals een verificatiecode of een fysiek apparaat). Deze dubbellaagse beveiliging verkleint de kans op ongeautoriseerde accounttoegang aanzienlijk, waardoor uw account wordt beschermd, zelfs als uw wachtwoord in gevaar komt.


Advertisement

Divi Ad 680px


2. Twee-factor-authenticatie inschakelen in Gmail

Het activeren van twee-factor-authenticatie (2FA) voor uw Gmail-account bestaat uit een paar eenvoudige stappen:

 1. Start uw webbrowser en navigeer naar https://myaccount.google.com/.
 2. Log in op uw Gmail-account als u dat nog niet heeft gedaan.
 3. Selecteer uw profielfoto of initiaal in de rechterbovenhoek en kies 'Uw Google-account beheren'.
 4. Selecteer 'Beveiliging' in het linkermenu.
 5. Ga in het gedeelte 'Aanmelden bij Google' naar 'Authenticatie in twee stappen' en klik hierop.
 6. Druk op de knop 'Aan de slag' en volg de instructies op het scherm om 2FA in te stellen.
 7. Selecteer de verificatiemethode van uw voorkeur, zoals verificatiecodes via sms, een beveiligingssleutel of de Google Authenticator-app.
 8. Voltooi de installatie door de stappen voor de door u gekozen verificatiemethode te voltooien.

Nadat je 2FA hebt geactiveerd, is er elke keer dat je inlogt op je Gmail-account een extra verificatiestap vereist.

3. Inloggen met tweefactorauthenticatie

Als u zich aanmeldt bij uw Gmail-account terwijl 2FA is ingeschakeld, is er een extra verificatiestap nodig. Zo doet u dat:

 1. Ga naar de aanmeldingspagina van Gmail (https://www.google.com /gmail/).
 2. Voer uw Gmail-e-mailadres in en klik op 'Volgende'.
 3. Typ uw wachtwoord in en klik op 'Volgende'.
 4. Ontvang uw verificatiecode via sms, uw beveiligingssleutelprompt of de Google Authenticator-app, afhankelijk van de methode die u kiest.
 5. Voer de verificatiecode in het daarvoor bestemde veld in en klik op 'Verifiëren', of volg de aanwijzingen op basis van uw verificatiemethode.

Een succesvolle verificatie geeft toegang tot uw Gmail-account.

4. Back-upopties voor tweefactorauthenticatie

Het is van cruciaal belang om back-upopties voor 2FA in te stellen om toegang tot uw Gmail-account te behouden voor het geval uw primaire verificatiemethode niet beschikbaar is. Gmail biedt verschillende back-upoplossingen:

 • Back-uptelefoonnummer: voeg een back-uptelefoonnummer toe om verificatiecodes via sms te ontvangen als uw primaire apparaat niet aanwezig is.
 • Back-upcodes: Genereer en bewaar back-upcodes die u kunt gebruiken als eenmalige verificatiemethode wanneer uw primaire apparaat niet toegankelijk is.
 • Back-up van beveiligingssleutel: Bewaar extra beveiligingssleutels als back-up voor het geval uw primaire sleutel verloren of beschadigd raakt.

Deze back-upopties zorgen ervoor dat u altijd toegang heeft tot uw Gmail-account, zelfs zonder uw primaire verificatiemethode.

5. Vertrouwde apparaten en app-wachtwoorden beheren

Voor een naadloos inlogproces en tegelijkertijd beveiliging van je account kun je met Gmail vertrouwde apparaten beheren en app-wachtwoorden genereren voor apps die 2FA niet ondersteunen. Zo doe je het:

 1. Ga naar de pagina Google-account en log in.
 2. Ga naar het gedeelte 'Beveiliging'.
 3. Klik in het gedeelte 'Aanmelden bij Google' op 'Authenticatie in twee stappen'.
 4. Voer uw wachtwoord in als daarom wordt gevraagd.
 5. Ga naar het gedeelte 'App-wachtwoorden' om wachtwoorden voor specifieke apps of apparaten te maken.
 6. Gebruik het gedeelte 'Recente beveiligingsgebeurtenissen' om apparaten te controleren en te beheren die toegang hebben gehad tot uw account.

Door vertrouwde apparaten te monitoren en app-wachtwoorden te gebruiken voor incompatibele applicaties, verbeter je de beveiliging van je Gmail-account zonder dat dit ten koste gaat van het gemak.

6. Beste beveiligingspraktijken

Naast 2FA kan het naleven van belangrijke beveiligingspraktijken uw Gmail-account verder beschermen:

 • Sterk wachtwoord: maak een uniek, complex wachtwoord waarin hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen worden gecombineerd.
 • Bewustzijn over phishing: blijf alert op phishing-aanvallen door verdachte links te vermijden en geen persoonlijke informatie te delen met niet-geverifieerde bronnen.
 • Apparaatbeveiliging: Beveilig uw apparaten met de nieuwste updates, antivirussoftware en beveiligingspatches.
 • Accountherstel: configureer herstelopties, zoals alternatieve e-mailadressen en telefoonnummers, voor herstel van accounttoegang.
 • Regelmatige beveiligingscontroles: controleer regelmatig de beveiligingsinstellingen en voer controles uit om de integriteit van uw account te behouden.

Door deze praktijken naast 2FA toe te passen, wordt de verdediging van uw Gmail-account tegen beveiligingsrisico's aanzienlijk verbeterd.

Conclusie

Door de twee-factor-authenticatie van Gmail te implementeren, wordt een robuuste beveiligingslaag geïntroduceerd, die ervoor zorgt dat uw account wordt beschermd tegen ongeoorloofde toegang. Door gebruik te maken van deze functie, back-upmethoden te integreren, apparaten en app-wachtwoorden te beheren en essentiële beveiligingspraktijken te volgen, verbetert u de bescherming van uw account aanzienlijk. Geniet met 2FA van het vertrouwen dat gepaard gaat met een veilige Gmail-ervaring en overweeg verdere beveiligingsmaatregelen te nemen voor uitgebreide veiligheid.


Advertisement

Divi Ad 680pxScroll naar boven