Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

Elementor vs Gutenberg pagebuilder-test [2021]

Elementor vs Gutenberg vergelijking


ELEMENTOR vs GUTENBERG


We houden ons vandaag bezig met de vergelijking Elementor vs Gutenberg voor [2021]. Elementor is een bijzonder populaire pagebuilder die het laatste jaar zijn totale aantal installaties op WP-websites zag verdubbelen van 2 naar 4 miljoen. Gutenberg is volgens Wordpress ook een geweldige pagebuilder maar er zijn toch mensen die er een andere mening op na houden. We gaan hier uitvinden of de twee aan elkaar gewaagd zijn.

Ik begin met Elementor maar dit is een willekeurige keuze en houdt niet automatisch in dat het beter zou zijn.

ELEMENTOR REVIEW (Elementor vs Gutenberg)


Elementor Theme review


Is Elementor geen theme, of toch wel? De Elementor pagebuilder kan in elk willekeurig theme gebruikt worden, en zal altijd compatible zijn. Elementor heeft zijn eigen theme wat u gratis kunt downloaden, Het Hello theme. Het herbergt zelf meer dan 300 kant-en-klare demo's van waaruit u uw werk kunt starten, dat is hetzelfde als een theme. U heeft met Elementor geen ander theme nodig. Het eigen Hello theme is meer dan genoeg.

Dit geldt voor de PRO-versie want de gratis versie heeft dat allemaal niet. In dit Elementor Theme review bespreken we de allerlaatste verbeteringen die het theme/pagebuilder in de top laten scoren. Elementor kwam in 2016 pas op de markt en is al op meer dan 4 miljoen sites geïnstalleerd wat natuurlijk opvalt. Dit is niet zo maar een pagebuilder maar een getunede drag & drop tool om zeer snel en makkelijk websites te bouwen.

Elementor Pagebuilder review

Bekijk de video hieronder, deze geeft u een goed idee hoe u straks zelf met de editor/page builder aan de slag kunt gaan.


Elementor Navigator review

Deze splinternieuwe tool kan rechts in beeld als dock gebruikt worden of zwevend op een willekeurige plek in uw werkblad. Klik eenvoudig iets aan op uw werkblad met uw rechtermuisknop en kies "Navigator" om hem te openen. Of bekijk de video hieronder, dat is makkelijker te begrijpen. De Navigator is een verlengstuk van de pagebuilder waarmee u werkt.


Elementor werk opslaan

Wie wil steeds dezelfde taak opnieuw uitvoeren? Met Elementor kunt u werkblokken opslaan en deze hergebruiken op andere pagina's, posts en zelfs andere websites. Op die manier spaart u een zee van tijd uit als we dat vergelijken met hoe er vroeger gewerkt werd. De animatie hieronder geeft een redelijk beeld wat u kunt verwachten.


Kant-en-klaar te installeren Designs

Elementor demo-designs


In dit Elementor theme review bespreken we de top features van de Elementor pagebuilder. De schitterende demo-designs horen hier zeker bij. Eerder vertelde ik u al dat Elementor in principe gewoon een theme is vanwege de ruime keuze aan demo-materiaal wat u als de start voor uw website kunt gebruiken.

Net zoals bijvoorbeeld bij DIVI zijn er lay-outs beschikbaar voor alle mogelijke niches. Denk aan corporate, webshops, de hotelbranche, sportscholen, café, mode, hosting, fotografie, architectuur, levensstijl,reizen en mode. Er zijn veel derde partijen die prachtige themes bouwen voor Elementor. Een dergelijk theme kunt u eveneens als start voor uw werk gebruiken maar u heeft dan natuurlijk wel extra kosten.

Elementor & Woocommerce

Elementor Woocommerce


Elementor is net als de andere top themes perfect om webshops te bouwen. Productpagina's en categoriepagina's van Woocommerce kunnen prachtig gestyled worden. Vroeger was behoorlijk wat HTML kennis nodig voor het aanpassen van shoppagina's, dat is ondertussen verleden tijd geworden. We gaan ervan uit dat u Woocommerce kent, het is met afstand de meest gebruikte shop-plug-in voor Wordpress.

Elementor revisies editor

revisies editor


Elementor was net als andere elite pagebuilders minder te spreken over de revisie-editor die er in Wordpress zit en besloot zijn eigen verbeterde versie uit te brengen. Ik ben het volledig met ze eens dat de standaard Wordpress editor voor revisies waardeloos is, dat was altijd een doorn in het oog als je wat terug moest zetten. Ook Divi en Thrive Architect beschikken over deze tool.

Elementor Theme review: Responsiveness

Elementor responsive


Alles is met Elementor apart in te stellen voor mobiel, tablet en desktop zoals u hierboven kunt zien. Uiteraard is Elementor "out-of-the-box" responsive maar het is altijd prettig om gerichte aanpassingen te kunnen maken voor een bepaald apparaat als dat nodig mocht zijn. Alle topthemes en pagebuilders hebben dit echter ook.

Elementor kleurenscala

Elementor kleurencombinaties


Perfecte score geven we in ons Elementor theme review hier aan de kleuren-editor voor teksten, die practisch net zo fraai is als in een PC-software als Photoshop. Volgens Elementor zelf zijn ze op dit moment de enige die "pixel perfect design" heeft. U kunt alle mogelijke kleuren gebruiken die er zijn en er ook nog eens gradients mee maken.

Elementor Header & Footer

Elementor header footer design


Totale controle over alle headers en footers binnen uw website. Alle elite pagebuilders kunnen dit maar het is een belangrijke tool om in een theme te hebben.

Elementor standaard elementen

Elementor standaard elementen


Elementor PRO-versie elementen

Elementor pro elementen


Elementor Theme elementen

Elementor theme elementen


De bouwstenen voor de opmaak van uw pagina's zijn de elementen en Elementor biedt er zeer veel van. Laten we zeggen aan practisch alles is gedacht. Elementor heeft zelfs pop-ups standaard erin zitten en ook nog eens hele fraaie dus vergeet vanaf nu uw pop-up plug-in. Die heeft u niet meer nodig.

Elementor Pop-Ups


Schitterende pop-ups, makkelijk op te zetten ook, een prachtige tool. Gutenberg heeft dit niet. De pop-ups zijn perfect voor call-to-action en conversie-doeleinden.

Elementor Theme review: Prijzen

Elementor prijzen


De prijzen voor Elementor vindt u hier hierboven in de afbeelding. Elementor is wat kwaliteit betreft zijn geld driedubbel waard.Naar Elementor website
GUTENBERG THEME (Elementor vs Gutenberg)

Gutenberg Wordpress editor review


We gaan in deze Elementor vs Gutenberg vergelijking nu verder met Gutenberg wat geen makkelijke opgave is aangezien er weinig goeds over te melden valt. Toen Gutenberg net uit was, schrok ik me rot. Waar was de Wordpress editor? Men denkt dan dat het een verbetering zal zijn en probeert ermee te werken. Snel kwam ik erachter dat het de grootst mogelijke rommel was. Wat een teleurstelling. In dit Gutenberg Wordpress editor review voor [2021] kijken we of meer mensen hier niet blij mee zijn en wat de toekomst biedt.

Gutenberg editor Ratings

Laten we om te beginnen op de pagina van de plug-in zelf eens kijken wat de ratings ervoor zijn.


Gutenberg editor review ratings


Een gemiddelde rating van 2 sterren dus. Van de ongeveer 3000 mensen die een rating gaven waren er 2100 die het minimum aantal sterren van 1 gaf, als men met 0 had kunnen raten hadden deze dat waarschijnlijk gedaan. Aan de andere kant waren er 600 mensen die een 5 sterren rating gaven. Ik moest even denken hoe dat kan, maar u kent het internet net zo goed als ik en het is gebruikelijk om altijd de maximale 5 sterren te geven ook alsje niet zo tevreden bent om de bouwers van iets een plezier te doen. We stellen in dit Gutenberg review dus vast dat het gros van de mensen het net als ik het een vuilnishoop vindt.

Disable Gutenberg

Om van de verschrikkelijke Gutenberg editor af te komen zijn er diverse plug-ins. We nemen er 2 onder de loep, de eerste is "Disable Gutenberg".


Disable Gutenberg plugin


Hierboven is te zien dat van de practisch 500 mensen die een rating gaven aan deze meer dan 5 miljoen keer geïnstalleerde plug-in, gaven ze op 4 mensen na alle 5 sterren, zo blij waren ze voor goed van Gutenberg af te zijn.

Classic Wordpress editor

De "Classic Editor" plug-in is van Wordpress zelf en is er minstens tot 2022 aangezien ze kennelijk zelf weten dat Gutenberg niet deugt. Kennelijk denken ze er in een jaar of 2 nog wat van te kunnen maken. Probleem zal zijn dat practisch iedereen er een haat tegen opgebouwd heeft tegen die tijd. Goed, miljoenen mensen gebruiken deze plug-in en zijn ratings vindt u hieronder.


Wordpress Classic editor ratings


De editor zelf

Op papier is Gutenberg een WYSIWIG front-end pagebuilder. Bij het woord pagebuilder denkt u waarschijnlijk aan een Divi-like experience maar vergeet dat maar snel. Gutenberg is erg traag (teveel Javascript) en werkt bijzonder onhandig. Onderstaande image geeft een beeld van wat u voorgeschoteld krijgt in het back-end en front-end, daar moet u het mee doen. Het enige wat als positief gezien kan worden is dat wanneer u een grote tekst met titels en tekstblokken er in "plakt", de editor zelf alles opdeelt in blokken. Ik zeg positief, maar sommige mensen hebben liever zelf de controle daarover misschien en het kan dus ook heel erg irritant zijn.


Gutenberg back-end view

Gutenberg back-end editorGutenberg front-end view

Gutenberg front-end editor


Gutenberg met bepaalde themes

In combinatie met goede themes als Astra of Generatepress is het werkblad wat aantrekkelijk zoals hieronder op de afbeeldingen te zien is. Ondanks dat is er nog altijd geen vergelijking met echte goede editors die er vandaag de dag zijn zoals Divi, Elementor en Thrive.


Gutenberg + Generatepress

Gutenberg + GeneratepressGutenberg + Astra

Gutenberg + Astra


Gutenberg proefkonijnen

In pricipe worden wij als Wordpress gebruikers gebruikt om de Gutenberg editor te testen totdat er na een jaar of 4 eindelijk fatsoenlijk mee te werken valt. Uiteraard wordt dit verzwegen, er wordt er gedaan of het een fantastische verbetering in Wordpress is. Anders zou iedereen de editor meteen afkeuren wat nu ook al het geval is aan de ratings te zien. Men is niet gek natuurlijk.

Ik ga verder niet op alle kleine details in, Gutenberg is compleet BETA en zou eerst goed getest moeten worden een paar jaar zonder in Wordpress te zitten. Verder ontbreekt er veel in de editor, werkt hij verwarrend, is langzaam en niet precies.

Mijn advies wat betreft Elementor vs Gutenberg

Om te beginnen bedankt dat u mijn Elementor vs Gutenberg review tot het einde aan toe gelezen heeft. Mijn advies is eenvoudig. Niet met Gutenberg gaan werken om teleurstellingen en fouten te voorkomen. Installeer op zijn minst meteen een van de 2 hierboven besproken plug-ins die Gutenberg laten verdwijnen en de oude vertrouwde Wordpress editor weer terug zetten.

Als u bereid bent om wat kosten te maken om met een goede editor te werken, kunt u het beste Elementor of het Divi Theme kopen, met de Divi Builder (pagebuilder) er al in. Deze twee pagebuilders zijn het neusje van de zalm op dit gebied en u zult er geen spijt van krijgen.

Onze link geeft u ALTIJD 20% korting op het Divi-thema!

DiviScroll naar boven