Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

Domeinnaam aanpassen WordPress [2024] 💥

Domeinnaam aanpassen WordPress


Het is geen goed idee om je domeinnaam te wijzigen, vooral niet als je een bestaande WordPress-site hebt. Het zou zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Maar er zijn zeker legitieme redenen om dit te doen en in dat geval is het belangrijk het 100% correct uit te voeren.


Advertisement

Divi Ad 680px


Het wijzigen van uw primaire WordPress-URL is vrij eenvoudig. Hoewel u sommige WordPress-instellingen op twee plaatsen moet wijzigen, is elk eenvoudig te doen.

In dit artikel leg ik u uit hoe u uw domeinnaam in WordPress kunt wijzigen. Daarbij ook enkele belangrijke tips voor het behalen van succes. Laten we beginnen!

Waarom zou u uw domeinnaam wijzigen?

Het is de moeite waard om te kijken naar de mogelijke redenen waarom u uw domein zou willen wijzigen. Dit zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden.

  • Uw bedrijfsnaam is gewijzigd. Uiteraard moet uw website de nieuwe naam weerspiegelen. Klanten vinden je makkelijker als je domeinnaam overeenkomt met de bedrijfsnaam.
  • Rebranding. Om nieuwe klanten aan te trekken of om uw merkimago te verbeteren, kunt u een domeinnaamwijziging overwegen die uw imago beter weergeeft. Marketinginspanningen kunnen gemakkelijker worden gemaakt door een nieuwe naam die past bij uw merkstem.
  • Wilt u uw domeinextensie wijzigen? - Zelfs als u alleen de domeinextensie wilt wijzigen, moet u zich registreren voor een geheel nieuwe naam. Deze handleiding kan handig zijn als uw website oorspronkelijk een .org-site was en u de URL van een .com-site wilt wijzigen om het vertrouwen te vergroten.

Moet je een nieuwe domeinnaam kopen?

U moet een nieuw domein kopen voordat u uw WordPress-website van het oude domein kunt verplaatsen. Dit kan een moeilijke taak zijn.

Eerst moet u uw domeinnaam reserveren via een domeinregistreerder. Hoewel de kosten van een domeinnaam vaak minder dan $ 15 per jaar zijn, kan het enige tijd duren om een ​​effectieve en beschikbare domeinnaam voor uw merk te kiezen.

U kunt ook twee domeinen betalen als uw oorspronkelijke domeincontract lang is. Het wordt aanbevolen om beide domeinen maximaal zes maanden te hebben, omdat klanten mogelijk nog steeds uw oorspronkelijke site bezoeken. Een 301-omleiding kan worden gebruikt om ze om te leiden van hun oude adres naar het nieuwe.

Uiteindelijk moet je je abonnement opzeggen en je domein verwijderen. U moet uw WordPress-URL bijwerken voor alle sociale-mediaplatforms, visitekaartjes en borden.

Laten we nu kijken naar de WordPress URL-wijzigingsfunctie.

Hoe kunt u uw domeinnaam wijzigen?

Hoe verander je je domeinnaam? We zeiden dat het wijzigen van de primaire domeinnaam van uw WordPress-website iets is dat u niet lichtvaardig moet doen. Het proces is eenvoudig als u zich in deze situatie bevindt.

  1. Toegang tot uw WordPress-dashboard. U kunt het scherm WordPress-instellingen openen om de URL van uw website te wijzigen.
  2. Update uw wp-config.php-bestand om de wijzigingen weer te geven.
  3. Controleer of de wijziging van de domeinnaam en het hernoemen van het domein correct zijn geïmplementeerd.

Hoewel het proces eenvoudig is, zijn er enkele technische aspecten. Deze zullen in de volgende secties worden behandeld. Maar maak je geen zorgen, we begeleiden je bij elke stap.

Voorbereiding voor het wijzigen van de domeinnaam

U moet zich van deze dingen bewust zijn voordat u de primaire domeinnaam voor uw website gaat wijzigen. Om het proces goed te laten verlopen, is het belangrijk om enige voorbereiding te doen. Een enkele fout kan uw website naar beneden halen. Het is echter de moeite waard om al uw informatie en bronnen op orde te krijgen voordat u begint.

U wilt ervoor zorgen dat u een volledige back-up van de website heeft voordat u een enkele vinger beweegt. U kunt vervolgens alle wijzigingen terugdraaien naar een schone configuratie en opnieuw beginnen als er iets gebeurt.

Als uw hosting geen Cpanel heeft, moet u een FTP-client gebruiken om sommige van deze taken uit te voeren. Hoewel het eenvoudig is om vanaf uw bureaublad toegang te krijgen tot uw server, zijn er enkele leercurves. Je moet een FTP-client downloaden zoals FileZilla en oefen je FTP-vaardigheden.

Om in te loggen via FTP, heeft u ook uw servergebruikersnaam nodig. Deze inloggegevens vindt u in het beheerdersdashboard van uw hostingprovider.

Belangrijk: laten we aannemen dat je een aangepast domein hebt gekocht en dat het klaar is om doorverwezen te worden naar de juiste nameservers. U moet dit probleem oplossen voordat u andere dingen kunt doen.

Laten we aan het werk gaan nu we alle voorbereidingen hebben getroffen. Dit zijn de stappen die u moet nemen om de domeinnaam van uw WordPress-website te wijzigen.

De URL van de domeinnaam wijzigen in uw Wordpress-backend

De eerste stap is om de URL van uw website binnen WordPress te wijzigen. Deze stap is belangrijk. Nadat u uw wijzigingen heeft opgeslagen, is de achterkant van uw site pas beschikbaar nadat u de rest heeft voltooid.

Log in op WordPress en navigeer naar "Instellingen" >> "Algemeen" zoals hieronder weergegeven in de schermafbeelding.


WordPress URL aanpassen backend


Dit scherm toont u de algemene instellingen voor WordPress. Deze velden zijn WordPress Address (URL) en Site Address (URL). Om uw WordPress-URL te wijzigen, typt u het nieuwe adres in en klikt u vervolgens op Wijzigingen opslaan. Dit maakt uw site tijdelijk ontoegankelijk, zoals we al zeiden.

Installeer permanente omleidingen en stel zoekmachines op de hoogte

Dit is een meer 'opruimen' taak. U heeft nog steeds links in uw inhoud die naar uw oude adres verwijzen, zelfs nadat uw domein is gewijzigd. Deze links kunnen permanent worden doorgestuurd naar uw nieuwe domein.

U moet opnieuw toegang krijgen tot uw site via Cpanel of FTP. Zoek naar het .htaccess-bestand. Dit bestand is een ander WordPress-configuratiebestand dat zich in de hoofdmap van de hosting bevindt. Het is de moeite waard om op uw bureaublad op te slaan voordat u het wijzigt. De volgende code moet aan het bestand worden toegevoegd:


#Options +FollowSymLinks
RewriteEngine on
RewriteRule ^(.*)$ http://www.example.COM/$1 [R=301,L]

Het tijdelijke WordPress-URL-adres moet worden bijgewerkt om uw nieuwe domein weer te geven. Nadat u klaar bent, kunt u Google laten weten dat uw domein is bijgewerkt. Het is gemakkelijk om de naam van een domein te wijzigen in de Google Search Console en duurt slechts een paar minuten.


Advertisement

Divi Ad 680pxScroll naar boven