Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

Wordpress website verhuizen cq migreren [2025] 💥


Wordpress website verhuizen


Jarenlang was de manier om een website te verhuizen tussen domeinen met de hand. De laatste jaren zijn er zeer goede Wordpress plug-ins op de markt gekomen die het zware werk overnemen. Beide methodes worden hier besproken.


Advertisement

Divi Ad 680px


1. Wordpress website verhuizen met behulp van een plug-in.

De makkelijkste manier is om een plug-in het werk te laten doen dus hier beginnen we mee. Normaal gesproken zijn er geen complicaties, deze plug-ins zijn tegenwoordig geweldig kunnen we zeggen.

Ik toon hier de eerste 4 plug-ins die opkomen als men zoekt op "migration". De plug-in die ik het best vind, ervaring mee heb, is rood onderstreept en ik heb hier de professionele add-on voor die zorgt dat er geen limiet is in de grote van de website. Deze kunt u hier gratis van mij downloaden.


Wordpress migratie plug-ins

Er zijn minstens 8 verschillende plug-ins, aan het aantal sterren en hoe vaak ze gebruikt worden, valt af te leiden dat ze allemaal goed hun werk doen.




Download de plug-in

Wordpress exporteren

Installeer en activeer de plug-in en doe hetzelfde met de add-on die ik u hierboven aanbied. Hieronder laat ik u in beeldformaat zien wat u moet doen om de speciale back-up die de plug-in maakt naar uw computer haalt. De plug-in zoekt zelf alles bij elkaar, de bestanden, databases et cetera.


Wordpress exporteren

Wordpress exporteren 2

Wordpress exporteren 3

Wordpress exporteren 4


Op dit moment bent u als het goed is de back-up aan het downloaden. Dit kan afhankelijk van de grootte van uw website en downloadsnelheid urenlang duren. U hoeft hier niet op te gaan zitten kijken, het proces is volautomatisch. Laat het venster openstaan en ga wat anders doen of werk verder met andere zaken in een andere tab of window van uw browser.

Uploaden van de website naar het nieuwe domein

Om te beginnen installeert u Wordpress op het nieuwe domein. Gebruik simpele data zoals paswoord 1234 want alles wordt overschreven met de data van de website die we verhuizen dus het maakt allemaal weinig uit om moeilijke paswoorden etcetera te gebruiken. Installeer hierna de plug-in plus de add-on die u hierboven kunt downloaden.

Wordpress importeren

Om te beginnen even tussendoor: De unlimited extensie houdt niet in dat de upload geweigerd kan worden als de max. upload filesize op de server waarop uw website staat overschreden wordt. Als u deze fout krijgt installeert u Increase Maximum Upload File Size en past u de max aan boven de grootte van het bestand wat u gaat uploaden.

Net als bij de export eerder gaat u naar de plug-in maar deze keer kiezen we "import" zoals hieronder afgebeeld.

Wordpress importeren

Kies nu het bestand wat u eerder gedownload heeft en klik op openen. De upload zal beginnen. Dit proces mag niet onderbroken worden dus sluit het venster niet. De upload zal veel langer duren dan de download, ga weer rustig iets anders doen terwijl de plugin bezig is. Als u terug komt en ziet dat de plug-in klaar is moet u alleen nog even bevestigen en de website staat keurig op de nieuwe server of domein.

Onnodig te zeggen dat de server waarheen u de site uploadt over voldoende resources beschikt. Onderbrekingen als gevolg van een erg trage shared server kunnen fouten in de website veroorzaken maar dit komt weinig voor. Ziet u fouten probeer dan even de theme options en de permalinks op te slaan, dit zou de problemen kunnen corrigeren.

2. Wordpress website verhuizen met de hand

We gebruiken het liefst een goed controlepaneel als Cpanel met: Filemanager, MySQL databases en myPHPadmin. Prettig is dat men in elk geval via het paneel geuploade bestanden op de server kan ontpakken en dat myPHPadmin up-to-date is. Sommige schofterige hostingbedrijven upgraden hun myPHPadmin jarenlang niet en met een oude versie van myPHPadmin ontstaan snel fouten. In het geval u niet kunt ontpakken moet u de website via FTP uploaden of hiervoor een script gebruiken zoals The Unzipper of een web-based FTP als Net2FTP.

Laten we beginnen!

Hoe u de bestanden van de server naar uw computer haalt, kunt u zelf bepalen. Ik toon hier hoe men dit met Cpanel doet, mijn favoriete manier (Pleskpanel en Directadmin is vrijwel gelijk). Op zich is dit iets eenvoudigs dus teveel uitleg is ook overbodig. Selecteer alle bestanden in de public_html (hoofdmap) en klik "Compress". Altijd comprimeren naar "ZIP" zoals hieronder in de tweede afbeelding te zien is.


Comprimeer bestanden met Cpanel


comprimeren naar ZIP


Om het gecomprimeerde bestand te zien moet u even "up one level" klikken en opnieuw de map public_html openen. Selecteer het bestand en klik "Download".


ZIP downloaden Cpanel


Het zip-bestand zal automatisch de naam krijgen van de eerste map in de public_html maar voor het gemak heb ik het "back-up.zip" genoemd.

Database downloaden met MyPHPadmin

Via uw Cpanel gaat u naar "PhpMyAdmin", klik erop en een nieuwe tab in uw browser zal opengaan met dit programma.


MyPHPadmin Cpanel


Klik de database aan die u wilt downloaden en u ziet het volgende scherm hieronder dan. Kies voor de snelle exportmethode en ideling SQL, daar staat hij automatisch al op als u niks doet (foto 2 hieronder).


MyPHPadmin database downloaden


MyPHPadmin database downloaden 2


De database wordt nu gedownload naar uw PC en die gaan we daar zo meteen bewerken maar eerst maken we op de nieuwe locatie/server een lege database aan waarin we deze gaan importeren.

Nieuwe lege database aanmaken

Open MySQL Databases in uw Cpanel. Zie afbeelding hieronder.

MySQL Cpanel

Vervolgens maken we een database, gebruiker, en geven de gebruiker de volle rechten over de database. De volgende 3 afbeeldingen geven dit weer.


Databasenaam


Databasegebruiker


Database rechten toekennen


Database rechten toekennen 2


Okay, dat is klaar. Verlaat MySQL databases.

Database integreren in de nieuwe lege database

Voor we hiermee kunnen beginnen moeten we in de database die we gedownload hebben de databasenaam aanpassen anders wordt hij niet geaccepteerd. Gebruik hiervoor een willekeurige teksteditor. De beste is Notepad++. In het geval er evengoed connectieproblemen zijn, zet u een USE statement in de database bovenin.


Databasenaam aanpassen


We openen nu PhpMyAdmin op de nieuwe server en klikken de nieuwe lege database aan net zoals eerder bij de export beschreven werd. Vervolgens klikt u op "Importeren".


Database importeren met phpmyadmin


Klik vervolgens op "Browse", zoek de database op uw computer en klik onderin op "openen".

Klik daarna onderaan op "Starten" en wacht to MyPhpAdmin zijn werk gedaan heeft.


Database importeren met phpmyadmin 2


Klik daarna onderaan op "Starten" en wacht to MyPhpAdmin zijn werk gedaan heeft. Als alles goed ging zou het er ongeveer zo uit moeten zien als in de afbeelding hieronder.


Database importeren met phpmyadmin 3


Alle content is nu al verhuisd, we moeten alleen zorgen dat alle URL's kloppen en de website het gaat doen wat op dit moment nog niet het geval is. We moeten in wp-config.php de database gegevens er goed inzetten van de nieuwe database en user. De 2 hoofd-URL's voor front- en back-end passen we via PhpMyAdmin aan, daarna loggen we in en installeren een plugin om alles URL's aan te passen voor zo ver dat tijdens de import niet gebeurd is. Mijn favoriete plug-in hiervoor is Better Search Replace.

Het wp-config.php bestand aanpassen

Pas in wp-config.php (in public_html) de data aan voor de databasenaam, database-gebruiker, paswoord, en in sommige gevallen host. Over het algemeen kan "localhost" gebruikt worden.


wp-config aanpassen


URL's in .htaccess controleren/aanpassen

Dit bestand regelt veel re-directs als u bijvoorbeeld cache gebruikt. In dit bestand moet u controleren of alle URL's aangepast zijn aan het nieuwe domein, zo niet doet u dit zelf even met de hand. Als u uw domein alleen naar een nieuwe server verhuisd heeft valt er niets aan te passen, alleen in het geval de site naar een ander domein gaat.


htaccess aanpassen


URL's kloppend maken PhpMyAdmin

We passen in wp_options de URL's aan voor "siteurl" en "home" zoals hieronder afgebeeld.


wp_options aanpassen


Verdere URL's kloppend maken Better Search Replace

We loggen nu in op websiteurl/wp-admin met gebruiker en paswoord zoals dat op de oude server ook was, dat is overgenomen. Installeer nu de Better Search Replace plug-in.


Better Search Replace instellen


Back-end opslaan

Uw website zou het ondertussen perfect moeten doen. Waarschijnlijk overbodig, maar als de website er niet helemaal uitziet zoals het hoort, is het soms goed om "Instellingen > Permalinks" en de theme options even opnieuw op te slaan. Wis/leeg ook alle mogelijke cache options in uw browser.



Advertisement

Divi Ad 680px