Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

Uw e-mailadres beschermen tegen spambots [2024] 💥

Uw e-mailadres beschermen tegen webcrawlers en spambots

Professionele spammers zetten programma's in de het internet scannen op zoek naar mailadressen. Uw mailadres is een eenvoudige prooi als u het zonder meer op uw website presenteert zonder de nodige maatregelen.

Advertisement

Divi Ad 680px


Om te beginnen is de veiligste manier om uw e-mailadres te beschermen om helemaal geen e-mailadressen op uw website te zetten, maar mails via een formulier te laten sturen. Als het nodig is om een e-mailadres op uw website of ergens anders online te publiceren zijn dit de beste manieren:

1) Een afbeelding gebruiken

U kunt een afbeelding maken in een fotobewerkingsprogramma van uw e-mailadres. De manier waarop ik het meestal doe is het e-mailadres in eerste instantie gewoon op een normale manier op de site te zetten, daarvan maak ik een screenshot en snijdt dit bij in Photoshop en vervang daarna het geschreven e-mailadres met de afbeelding.

2) Vervang alleen de "@" door een afbeelding. De punt kunt u vervangen door een rondje (&​bull;) in een zeer klein lettertype zodat het er als een punt uitziet.

3) Schrijf het e-mailadres op de volgende manier: mail(at)website.nl of mail(at)website(punt)nl, dit is uiteraard al wat minder veilig al werkt het goed. Geavanceerde crawlprogramma's kunnen uiteraard geprogrammeerd zijn om deze simpele beveiligingsmethode te herkennen en te vertalen naar het daadwerkelijke e-mailadres maar met deze methode stopt men al 95% zou ik zeggen.

4) Gebruik een van de vele e-mail encoder services, uw e-mailadres is zo voor bezoekers duidelijk maar niet voor crawlers die de code van uw site lezen. Dit is een behoorlijke veilige manier om te zorgen dat u geen spam zult krijgen.

Een aantal sites hiervoor zijn de volgende:

Feit is dat u nooit volledig kunt voorkomen dat u spam ontvangt omdat het altijd kan gebeuren dat u bepaalde kennissen heeft die een geïnfecteerde computer hebben. Als zij u mail sturen zal uw e-mailadres als nog "geoogst" worden.

Zeker methode 3 kost geen enkele moeite en waarom zou u geen voorzorgsmaatregelen nemen. Als u open en bloot e-mailadressen neerzet worden deze uiteindelijk zeker door allerlei e-mail harvesters opgepikt, dat is slechts een kwestie van tijd. Ze kammen systematisch het internet door op zoek naar e-mailadressen en deze komen dan samen op een lijst. Deze lijsten worden verkocht aan spammers die hun meestal foute producten aan willen prijzen.

Ik maak me persoonlijk niet zo'n zorgen over spam eerlijk gezegd. Spam gaat uiteraard na dit eenmaal in uw mailprogramma aangegeven te hebben in de spambox. Spammers hebben geen eeuwig leven en het houdt van zelf weer op aangezien hun IP's overal geblokkeerd worden na verloop van tijd. Zodoende heeft men met een bepaalde hoeveelheid spam te kampen maar dit aantal blijft uiteindelijk constant omdat er nieuwe bijkomen en oude spammers verdwijnen.

U kunt ook uw spamfilter goed instellen waardoor mails met bepaalde woorden erin meteen in de spambox komen of zelfs compleet weggefilterd worden. Denk aan pillen voor de potentie, zaken over gokspelen, prijs gewonnen, erfenis claimen en andere onzin.

Veel spammers hebben ook al zijn ze illegaal bezig opt-out links in hun mails staan om het aantal klachten tegen te gaan. U kunt hier net als ik op een voorzichtige manier gebruik van maken, zodat u voortaan van die spammer in elk geval geen mails meer krijgt. Niet alle spam is uiteraard schadelijk, u heeft zich vaak geregistreerd op een website en krijgt dan ongevraagd meteen nieuwsbrieven bijvoorbeeld.


Spambots Video


Het klikken op links in mails van afzenders die u niet kent is uiteraard een risico, maar ga als volgt te werk: Ga eerst met uw cursor over een link en als het goed is ziet u links onderin uw browser aangegeven waar u heen gaat als u hierop zou klikken. U kunt eerst naar de standaard URL van zo'n website gaan om te beoordelen waarmee u te maken heeft. Als uw browser niets aangeeft als u met uw cursor over een link gaat, klik hier dan in geen geval op, dit is fout teken.

In het geval van een Wordpress site kunt u eenvoudig een plugin installeren die e-mailadressen codificeert zodat crawlers ze niet op kunnen pikken uit uw broncode, bekijk onderstaande video voor meer info hierover:

Advertisement

Divi Ad 680px