Webstick.nl logo Website laten maken bij Webstick.nl

Vergelijking tussen Joomla en drupal - November 2013

Vergelijking tussen Joomla en drupal

Drupal bestaat iets langer dan Joomla, maar zodra Joomla op de markt kwam trok het meteen een enorme belangstelling, uiteindelijk in 2012 resulterend dat joomla.org een Pagerank 10 wist te bereiken. Joomla is een erg duidelijk systeem wat heel makkelijk in het gebruik is voor mensen met 0.0 ervaring.

Zoals in het plaatje hieronder te zien is, is het gebruik van Joomla sterk op de terugweg. Deze grafiek is uitsluitend voor het gebruik in Nederland, wereldwijd liggen de twee iets dichter bij elkaar.

De gebruikers die Joomla verliest stappen hoofdzakelijk over op Wordpress. De reden voor het verlies aan gebruikers is naar mijn mening omdat veel mensen met hun websites min of meer vastgelopen zijn met Joomla 1.5

Er is geen automatische upgrade mogelijk, al zijn er mensen die wat systemen hiervoor ontworpen hadden die helaas niet goed hun werk doen, maar hier komt nog bij dat alle modules, plug-ins en dergelijke niet compatibel zijn met het nieuwe Joomla 2.5.

Goede modules bij Joomla zijn commercieel en er moeten dus weer nieuwe modules gekocht worden omdat alle oude in de vuilnisbak kunnen, dit is uiteraard iets wat mensen dwars zit. Wat Joomla had moeten doen is doorgaan met nieuwe versies voor Joomla 1.5 uitbrengen, wat het populairste systeem van zijn tijd was. Daarnaast hadden ze de nieuwere systemen op de markt kunnen brengen die zeker beter zijn dan Joomla 1.5.

Men had dan ooit over kunnen stappen op een nieuwer Joomla systeem als het iemand uit zou komen en niet gedwongen omdat Joomla geen nieuwe veiligheidsupgrades meer aanbiedt. Dit houdt namelijk in dat bestaande Joomla 1.5 sites steeds gevoeliger worden voor hackers.

Het gebruik van Drupal is min of meer constant te noemen. Het was nooit de favoriet van het gros van de mensen om zonder kennis van webdesign websites te kunnen bouwen, en wordt hoofdzakelijk gebruikt door designers met wat meer ervaring die een wat hogere functionaliteit zochten.

Drupal heeft geen rare stappen gemaakt zoals Joomla die zijn gebruikers afschrikt, Drupal gebruikers zijn net zo tevreden als ze altijd al waren, ook weer goed te zien in de grafiek.

Als u mij vraagt wat u moet gebruiken voor uw nieuwe website, zou ik u aanraden om Wordpress te gebruiken, het is zelfs makkelijker in de bediening dan Joomla en men kan er alles mee doen, plus plugins zijn practisch allemaal gratis. Bij Joomla bent u niet zeker van de toekomst van uw website, bij Wordpress bent u een stuk zekerder.

Maar wilt u echt iets hebben wat jaren okay blijft dan zou ik zeggen probeer uw website met HTML5/CSS3 te maken. HTML kan niet gehackt worden en hoeft niet te worden geupgrade naar nieuwere versies, mocht er ooit een HTML6 uitkomen dan blijft HTML5 nog altijd prima, en het upgraden is erg eenvoudig.