Webstick.nl logo Webdesignburo en Wordpress-blog

Alles over gastbloggen in [2023] 💥

Alles over gastbloggen in [2023]

Is gastbloggen in [2023] nog effectief?

Ja, zelfs grote bedrijven doen aan gastbloggen en niet voor niks natuurlijk. Met gastbloggen kan men zijn autoriteit in zijn bedrijfstak verhogen zowel als schrijver zelf, als via de backlinks die gastbloggen oplevert voor websites waarheen men linkt. Zorg er met de huidige Panda en Penguin algoritmes wel zo veel mogelijk voor dat u kwaliteitscontent schrijft op kwaliteitswebsites, kwaliteit houdt in een tekst van rond de 1000 woorden toch wel maar zeker niet onder de 500 vergezeld van minstens een afbeelding en een video, of een paar afbeeldingen, en ook een paar links naar aanvullende info die niet direct iets met uw eigen site te maken heeft.


Advertentie

Divi Ad 680px


Beginnen met gastbloggen

Sta er om te beginnen even bij stil waarom u met gastbloggen begint. Het is namelijk belangrijk om te weten op welke blogs u het beste kunt gaan gastbloggen voordat u begint om optimaal rendement uit uw artikelen te halen.

De beste redenen die ik kan bedenken zijn:

 1. Backlinks verzamelen voor uw website
 2. Verkeer naar uw website bewerkstelligen
 3. Zichzelf als een specialist neer te zetten op een bepaalde gebied om zodoende potentiële klanten te laten zien dat u de beste keuze bent binnen uw bedrijfstak tussen al de concurrentie die er is.

Als u de juiste artikelen op de juiste websites schrijft kunt u alle 3 de voordelen van het guestbloggen in een klap bereiken. Indien u voornamelijk uit bent op autoriteit voor uw website via backlinks is het belangrijk dat u schrijft op blogs met een hoge autoriteit. Pagerank bestaat nagenoeg niet meer dus let vooral op de Domain Authority en in mindere mate op Page Authority van de homepage van de blogs. Deze checkt u het snelst hier op Moz.com, er wordt zelfs een lijstje met de sterkste backlinks van de blogs weergegeven. Het best maakt u een gratis account, anders bent u op deze site gelimiteerd tot maar een aantal "searches" per dag. U kunt ook deze toolbar installeren voor Firefox of Chrome zodat Authority meteen in uw browser getoond wordt.

Hoe vindt u de beste websites en blogs om op te gastbloggen?

Het eerste waarop u moet letten is of de websites/blogs in dezelfde industrie zitten als u zelf, ongeacht of ze uw artikelen willen plaatsen als deze niet binnen de smaak van de lezersgroep van een site vallen zullen ze niet of nauwelijks gelezen worden. Ook de waarde van de backlinks in uw artikelen zal veel minder zijn, het zullen altijd nog niche backlinks zijn door de tekst in uw artikelen maar dat is niet te vergelijken met gerichte blogs waar de volledige content van het blog overeenkomt met uw branche.

Extra voordelen zijn als u weet dat artikelen op een site via sociale media verspreid worden, en als de websites een grote groep lezers hebben die uw artikelen nog eens extra via sociale media kunnen aanprijzen aan hun contacten.

Geef de volgende zoekopdrachten in Google in en vervang "Zoekwoord" door de beste zoekwoorden in uw branche:

 • Zoekwoord "gast artikel"
 • Zoekwoord "gast blog" of "gastblog"
 • Zoekwoord "gast artikel door"
 • Zoekwoord "artikel insturen"
 • Zoekwoord "gast blog door"

Als u artikelen kunt schrijven in het Engels is dit nog een extra voordeel omdat Engelstalige websites gemiddeld veel meer lezers en ook een hogere autoriteit hebben, in dat geval gebruikt u de volgende zoekopdrachten in Google:

 • Zoekwoord "submit a guest post"
 • Zoekwoord "guest post guidelines"
 • Zoekwoord "guest post by"
 • Zoekwoord "guest post"
 • Zoekwoord "accepting guest posts"

Als u uw branche goed kent dan valt het u waarschijnlijk op dat bepaalde namen van schrijvers steeds terugkeren, het loont de moeite om te onderzoeken op welke sites zij bij voorkeur bloggen. U kunt deze vinden door middel van een Google zoekopdracht met de naam van de schrijver en "gast blog door", "gast blog van", "gast artikel door" of "gast artikel van". Aangezien we hoofdzakelijk op zoek zijn naar Wordpress blogs kunnen mensen dit nog op een andere manier vertaald hebben, gebruik uw fantasie om meer zoekopdrachten te vinden.

Klik hier voor lijsten met Engelstalige websites die gastbloggen accepteren. Een van de grootste lijsten (1650+) vindt u hier.

- Martijn Assie / Webstick.nl

Links van uw concurrenten

Check ook weer via Moz.com de backlinks van uw concurrenten, hier zult u vele links naar gastblogs aantreffen waarop zij artikelen geplaatst hebben, tevens vind u hier startpagina's die voor uw site ook in aanmerking kunnen komen evenals blog waarop commentaren geschreven zijn met links. Bij de eerste en sterkste 25 links krijgt u meteen de authority waardes erachter te zien.

Niet alleen maar Gastbloggen

Zoals u misschien weet raadt Google gastbloggen min of meer af, zo niet lees dan dit artikel van Matt Cutts eventueel, maar Google raadt in principe alles af natuurlijk op het gebied van SEO behalve goede content schrijven. Afgezien van het feit dat de beste SEO is om zulke goede artikelen voor uw eigen website te schrijven dat deze spontane backlinks opbouwen is gastbloggen een van de beste manieren om prima backlinks naar uw website op te bouwen.

Bekijk deze video over de video van Matt Cutts om beter te snappen op welke manier u moet gastbloggen om het op een effectieve manier te doen:


Gastbloggen Video


Zorg ook tijdens het gastbloggen voor een goede content van liefst 500 woorden of meer met een paar foto's en eventueel video's zodat de links niet door Panda opgemerkt worden als zijnde in artikelen die te oppervlakkig en kort zijn om geschreven te zijn om de lezer te plezieren maar waarschijnlijk voor linkbuilding.

U moet ook zorgen dat uw links niet alleen van gast blogs komen, maar van van alles en nog wat door elkaar met zoveel mogelijk verschillende anker teksten, zorg op zijn minst voor reviews, blog comments, startpagina links, links via social media en het belangrijkste: normale backlinks, die u via de knop hieronder een maand lang gratis kunt krijgen van een hierin gespecialiseerd Vlaams bedrijf.


Advertisement

Divi Ad 680pxScroll naar boven